Napravio prvi kućni računar u SFRJ, sada je sa 65 otišao u SAD

Tyson Fury

Domaćin
Banovan
Poruka
4.347
Progledao u 65oj:
Voja Antonić je pronalazač i novinar, koji je prvi na teritoriji SFRJ napravio kućni računar, čuvenu "Galaksiju", a onda je u 65 godini života otišao u Ameriku.

https://www.b92.net/biz/vesti/it-biz.php?yyyy=2019&mm=01&dd=15&nav_id=1493366

O tome zbog čega je pod stare dane otišao iz zemlje govorio je u intervjuu za portal Oseti Srbiju.

https://osetisrbiju.rs/voja-antonic-intervju/

"Naravno da mi je prekipelo. Tokom devedesetih je bilo teško, ali sam bar imao nadu da će jednom biti bolje. Mislim da smo tada svi mislili isto. Čemu sada da se nadamo? Znate, postoji izreka koja kaže „ako me jednom prevariš, ti si kriv, a ako me prevariš i drugi put, krivica je moja". Nije li ovo trenutak da se zapitamo da li je problem možda u nama, i možemo li uopšte da ga rešimo ako ne promenimo sebe?".

Na pitanje ima li u planu da se vrati i koja je njegova poruka mladim informatičarima u Srbiji, Antonić je rekao da "ako radite neprestano, bez pauze i odmora, a u isto vreme jedva pokrivate osnovne životne potrebe, onda nešto morate da menjate".

"Ne samo da nemam nameru da se vratim, nego činim sve da i svoje sinove, koji su već odrasli ljudi, prebacim ovde. Nepunih godinu posle preseljenja, bio sam poslovno u Beogradu i, ako zasad potisnem potrebu da budem pored svoje dece, mogu reći da sam jedva čekao da se odatle vratim 'kući'. Treba li da kažem nešto 'bogohulnije' da bih vam preneo očajanje koje sam osetio kad sam konačno shvatio gde sam proveo skoro ceo život?", rekao je Antonić.

"Znam da ćete mi zbog toga suditi kao izdajniku bez ljudskih osećanja. Već sam slušao prekore da je trebalo da ostanem i pomognem svom narodu. Mogao bih dugo da prizivam u sećanju argumente koji dokazuju da sam pomagao i preko svake mere, a zauzvrat sam dobio samo prekor što to ne činim i dalje", dodao je.

Svakako, jedan od mojih zivotnih postulata: tim koji gubi se menja!

Na svu srecu, ja sam se mnogo mnogo ranije otreznio, i podbrusio petama vetru, Doduse, vratio sam se jednom par godina, i to je u to vreme bio dobar potez. Da neko vreme zivim u Beogradu, i da se pripremim za novi odlazak, naucim nove tehnologije.

Tuzno je citati kako se Voja oseca. Ali to je njegov zivot. I dajem mu za pravo: jednom kada te prevare, to je njihova krivica. Kada te prevare drugi put, kriv si sam! :zelenko2:

_nobody_

Voja se ostvario u Srbiji. napravio prvu Galaksiju, bese pokrenuo casopis Galaksiju... I ostao da ceka bolja vremena u Srbiji. I kako su ga varali i krali, postepeno je dosao do saznanja da je naseo na gomilu prevara: te patriotizam, te samo sto nije, evo sada ce... :lol:

I eto, cova resio da pocne Bolji Zivot: u sestdeset petoj (65.) godini zivota! Da pravi karijeru u USA (a u Srbiji jedno 500K samo masta da se dovuce do 60te da uzme bilo kakvu peMziju)! :hahaha:

Eto koliko su Päder i njegova stranka doneli perspektive u SRBIJU! :mrgreen:

_nobody_

Svakako, jedan od mojih zivotnih postulata: tim koji gubi se menja!

Na svu srecu, ja sam se mnogo mnogo ranije otreznio, i podbrusio petama vetru, Doduse, vratio sam se jednom par godina, i to je u to vreme bio dobar potez. Da neko vreme zivim u Beogradu, i da se pripremim za novi odlazak, naucim nove tehnologije.

Tuzno je citati kako se Voja oseca. Ali to je njegov zivot. I dajem mu za pravo: jednom kada te prevare, to je njihova krivica. Kada te prevare drugi put, kriv si sam! :zelenko2:

_nobody_

BIA te posmatra da da

- - - - - - - - - -

Nek je ziv i zdrav, U 65 godini se nista ne pocinje,svode se racuni i zavrsavaju poslovi. Amerika je za mlade,

Moze da peca losose

Nek je ziv i zdrav, U 65 godini se nista ne pocinje,svode se racuni i zavrsavaju poslovi. Amerika je za mlade,

Па боље да почиње и да има енергије него да већ у педесетој кука "ја сам чичица, готово је моје, е мој ти године стисле".

Узгред Нобади шта лупаш ти, часопис Галаксија је старији од компјутера Галаксија, а Антонић је био клинац кад је часопис почео да излази и могао је да буде само читалац. Баш си чичица, све си побркао.

За Воју знате јер је постао популаран, али има и других незнаних генијалаца.

У време док су многи куцкали по Галаксији мала група младих људи направила је први, не кућни већ рачунар у класи ПЦ.ја.

Дали су му име Вук. Базиран је на 16-то битном МС68000 са сопственим фајл оперативним системом по идејама UNIX-a. Са PASCAL-oм и екранским едитором у ROM-у.

По перформансама неупоредиво бољи од Галаксије. То су урадили у време када је и Епл лансирао свој рачунар са истим процесором.

Али, били су испред свог времена, барам код нас, јер су све фирме којима су нудиле производњу свог рачунара то одбиле.

Нису имали пословног саветника који би сигурно препоручио да сами покрену производњу.

Па боље да почиње и да има енергије него да већ у педесетој кука "ја сам чичица, готово је моје, е мој ти године стисле".

Pa stisle, nego sta. One tamo, svi nesto quqaju, u 40oj cekaju da umru. Sede ispred samiski i cepaju vinjake. I ja kada odem u Srbiju, oni ce meni: pa ti treba da si odavno na groblju... A ti ides na Adu da cepas basket sa klincima! :zlud:

Узгред Нобади шта лупаш ти, часопис Галаксија је старији од компјутера Галаксија, а Антонић је био клинац кад је часопис почео да излази и могао је да буде само читалац. Баш си чичица, све си побркао.

Verovatno si u pravu... Mnogo sam mator! :deda: :zlud:

Oni su resavili iz engleskog Elektora Electronics-a, a ja licno u Galaksiji nista objavio nisam. Ali u Elektoru jesam, dva velika clanka, jedan u 1991. i drugi u 1993.

https%3A%2F%2Fwww.elektormagazine.com%2Fassets%2Fupload%2Fimages%2F4%2FElektor-1980-1989_news.jpg

Once Upon a Time... :zelenko2:

_nobody_

То није ништа, требао си да објављујеш у "Мој Микро" и то двојезично, мој бато, слоуенски и српско-хрватски.

То је нешто.

Trebao sam ja da objavljujem pocetkom 1990ih u IEEE i u IEE, pa nista... I ode moj PhD (nikada realizovan) Bogu na Ispovest!
attachment.php
.

Sta sam ja sve trebao, pa nista... :zelenko2:

све што је ваљало било је у Лоли, плус пар индивидуалаца

Bio tamo neki Keza (Kezele), i jos onaj lik sto je vodio SW, pa kresao glavnu softverasicu, a zena mu bila vanredni profa na ETFu... Davno je to bilo (pozaboravljao sam imena), odtada su i Rakovic, i Dejan Zivkovic, I Caja Marjanovic otisli Bogu na Ispovest (svi su mi predavali neku Elektroniku)!

:pop:

_nobody_

Trebao sam ja da objavljujem pocetkom 1990ih u IEEE i u IEE, pa nista... I ode moj PhD (nikada realizovan) Bogu na Ispovest!
attachment.php
.

Sta sam ja sve trebao, pa nista... :zelenko2:

Bio tamo neki Keza (Kezele), i jos onaj lik sto je vodio SW, pa kresao glavnu softverasicu, a zena mu bila vanredni profa na ETFu... Davno je to bilo (pozaboravljao sam imena), odtada su i Rakovic, i Dejan Zivkovic, I Caja Marjanovic otisli Bogu na Ispovest (svi su mi predavali neku Elektroniku)!

:pop:

_nobody_

Software mora dobro da se istestira pre nego sto se pusti u prodaju.

За Воју знате јер је постао популаран, али има и других незнаних генијалаца.

У време док су многи куцкали по Галаксији мала група младих људи направила је први, не кућни већ рачунар у класи ПЦ.ја.

Дали су му име Вук. Базиран је на 16-то битном МС68000 са сопственим фајл оперативним системом по идејама UNIX-a. Са PASCAL-oм и екранским едитором у ROM-у.

По перформансама неупоредиво бољи од Галаксије. То су урадили у време када је и Епл лансирао свој рачунар са истим процесором.

Али, били су испред свог времена, барам код нас, јер су све фирме којима су нудиле производњу свог рачунара то одбиле.

Нису имали пословног саветника који би сигурно препоручио да сами покрену производњу.

Da, cuo sam... I divio se toj ekipi (jer sam proucavao Motorola 16b MC68000 neke 1987/8). Ali od tada nisam nista cuo o toj ekipi. Respect! :hvala:

Jel bi mogao malo vise o njima? Sta se desilo, jel su barem uspeli da sturnu u beli svet??? :zelenko2:

_nobody_

Da, cuo sam... I divio se toj ekipi (jer sam proucavao Motorola 16b MC68000 neke 1987/8). Ali od tada nisam nista cuo o toj ekipi. Respect! :hvala:

Jel bi mogao malo vise o njima? Sta se desilo, jel su barem uspeli da sturnu u beli svet??? :zelenko2:

_nobody_

Главни творац Вука, као и остали чланови екипе, је заљубљеник у електронику и то му смета да рационално размишља о бизнису. Сушта супротност од Неше власника Микроелектронике из БГ.

Он је отишао у Канаду и радио је за неку фирму где је углавном исправљао грешке на софтверу који је писан на С-у Згражавао се над грешкама које су се тамо правиле, јер је одличан познавалац теорије о програмским језицима.

После неколико годима вратио се и ради у приватној режији онако соло. Када неком треба нешто, па на више места то не може да му ураде, онда се обрати њему, и он то уради како ваља. Био је радио аматер, и то му је прва љубав којој се увек враћа. Скоро је радио на повећању ефикасности антена, али оних примопредајних.

Понекад се чујемо, али га никада нисам питао шта је са осталим члановима екипе.

Back