Naplata prolaska kroz nacionalni park Tara

Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

Može li neko da objasni o čemu se ovde radi?
Uzasno je kada zemlju u tvojoj okolini,na kojem si odrastao,uzurpiraju kriminalci

Poslednja izmena:
Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

Može li neko da objasni o čemu se ovde radi?
Na Fruškoj gori su isto uveli

To je malo drugacija prica, zapravo postenija sa grcke strane.

Kod nas je putarina centralizovana, sto i nije bas fer jer se novac sliva u prestonicu dok je kod Grka (ako ne gresim i kod Makedonaca i Madjara) uredjeno tako da od svog dela puta putarinu ubira lokalna zajednica.

Decentralizacija je bolje resenje po mnogim pitanjima, retkost je kao kod nas da se sve sliva u jednu kasu.
Ma ne. Ovo je privatna investicija nekih milionera, te deonice autoputa.Posto drzava Grcka uvek zaduzena,nije imala para dala je privatnicima da prave put.
Oni su utrcali silne milijarde za Olimpijadu 2004 ,drzava Grcka i mnogo im je toga propalo jer nema ko da odrzava,sve je privatno a ti stadioni su javni,drzavni. Kod nas je socijalizam uradio svoje pa imamo javna preduzeca.
Procitao sam da nac.parkovi ponudjeni Kinezima na upravu u protivrednosti kredita za auto put,kazu da su Kinezi to odbili.
Drugo Srbija nema para,EXPO je premasio sve proracune,nisu isplacene plate za avgust pa su radnici otisli kuci ,dok ne bude uplata.Trebalo je da se vrate 1.oktobra ,medjutim nema ih u kuci preko puta,ostao samo 1 stranac od njih 10.Otisli su nasi iz okoline Leskovca.

Ma ne. Ovo je privatna investicija nekih milionera, te deonice autoputa.Posto drzava Grcka uvek zaduzena,nije imala para dala je privatnicima da prave put.
Oni su utrcali silne milijarde za Olimpijadu 2004 ,drzava Grcka i mnogo im je toga propalo jer nema ko da odrzava,sve je privatno a ti stadioni su javni,drzavni. Kod nas je socijalizam uradio svoje pa imamo javna preduzeca.
Procitao sam da nac.parkovi ponudjeni Kinezima na upravu u protivrednosti kredita za auto put,kazu da su Kinezi to odbili.
Drugo Srbija nema para,EXPO je premasio sve proracune,nisu isplacene plate za avgust pa su radnici otisli kuci ,dok ne bude uplata.Trebalo je da se vrate 1.oktobra ,medjutim nema ih u kuci preko puta,ostao samo 1 stranac od njih 10.Otisli su nasi iz okoline Leskovca.
Ako zeliš da neku zemlju zadužiš , odobri im OI., ili ZOI .

Poslednja izmena od moderatora:
Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Kome ta planina pripada ako ne ljudima koji tu žive ??
Ovo za plaćanje takse u nacionalnim parkovima nije neuobičajena praksa u svetu, ali da meštani i lokalci koji žive i rade tu plaćaju taksu jeste.

Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Kome ta planina pripada ako ne ljudima koji tu žive ??

Za NP Djerdap znam da se jos znatno ranije placao ulaz u tzv. prvu zonu zastite (Veliki i Mali Strbac, Ploce, gde planinari najcesce i idu) i bilo je obavezno da se najavis cuvarima i ides sa njima u pratnji. Doduse, to je skroz nenaseljeni deo, tu cak ni pasnjaka skoro da nema vec samo sume, i to sve jeste u drzavnoj svojini.
Za ostale delove koji su u blazim rezimima uvek je moglo slobodno da se dolazi, odlazi i boravi, pesice, biciklom ili kolima. Jedino kada su Legija i JSO svojevremeno izvodili vojne vezbe bilo je restrikcija, naravno iz razloga bezbednosti, ali samo privremeno.

Inace, ovi sto se bune, sledeci put neka malo bolje razmisle kada zaokruzuju glasacki listic na izborima.
Razumem donekle da naknadu placaju oni koji dolaze sa strane, ali suludo je da placa onaj ko tu zaista zivi.

Ja sam čula da je neke delove Kučaja kupio čovek.. ranije se moglo ići na lkampovanje na jednom mestu, sad ne.
Dakle, kada bih bila blesava i htela da kupim neku planinu, bili to moglo? Imam celu planinu za sebe.

Eto ja bih taj Kučaj recimo .. divljina.. puno divljih svinja, vukova, srna,.. sve bi bilo moje !
Nije bas bilo koji covek...
https://radar.nova.rs/drustvo/lovacki-trofeji-zvonka-veselinovica/

Za NP Djerdap znam da se jos znatno ranije placao ulaz u tzv. prvu zonu zastite (Veliki i Mali Strbac, Ploce, gde planinari najcesce i idu) i bilo je obavezno da se najavis cuvarima i ides sa njima u pratnji. Doduse, to je skroz nenaseljeni deo, tu cak ni pasnjaka skoro da nema vec samo sume, i to sve jeste u drzavnoj svojini.
Za ostale delove koji su u blazim rezimima uvek je moglo slobodno da se dolazi, odlazi i boravi, pesice, biciklom ili kolima. Jedino kada su Legija i JSO svojevremeno izvodili vojne vezbe bilo je restrikcija, naravno iz razloga bezbednosti, ali samo privremeno.

Inace, ovi sto se bune, sledeci put neka malo bolje razmisle kada zaokruzuju glasacki listic na izborima.
Razumem donekle da naknadu placaju oni koji dolaze sa strane, ali suludo je da placa onaj ko tu zaista zivi.

Nije bas bilo koji covek...
https://radar.nova.rs/drustvo/lovacki-trofeji-zvonka-veselinovica/

Tako je, Veselinović !
Dakl,e čovek na Južnom Kučaju radi što mu volja.

300rsd za drzavu i 300 rsd za dotaciju onima koji izgrade vikendice, pa to je lepo zamisljen razvojni plan za Taru....

Treba tu izgraditi puteve, parkinge, solarne nadstresnice koje nisu teske, pa nece poginuti niko , na parkinzima da se pune elekrticni automobili i lap topovi...

Pa kad se zavrsi rudnik litijuma i pocne da svuda bude na kilo da se kupi litijum u tom kraju , onda ce biti i veceg sverc turizma, i eko turizma, dodjes na 5 dana na Taru, malo orgijanje pa usput kupis litijuma za sverc....Kao sto se radi na Kopaoniku sa heroinom ....

Tako sami ja natuknuo ljudima da nema vise dodju i rovare po RTanjskim selima svaka susa, nego 1000 rsd dinara dnevno ima dzep samo oko Sokobanje, tu je banja i tu nema naplate mimo banjskih zakona....ali sve ostalo Rtanj, naplata debela, min 1000 rsd dnevno , pa ti zivi kao glumica ili kao amis, ima ih tamo na Rtnju , ali placaj svaki dan 1000 rsd..

Pa da ima odakle da se razvija, a ne kao neka druga lepa jezera sad puna flasa i pomora ribe...ovako ili prazno ili puno ljudi i para..
Ko nema para eto mu BG , pa nek zivi na Dorcolu pored luke BG...

Ja se nadam ako ovi iz Rtnja pametno shvate moj predlog, da ce biti Rtanj zasticen kao poseban, ebiga, 1000 rsd dnevno , pa ti ili kupi nekretninu ili dodji kod nekog i plati i ovako i onako 1000 rsd, i to ce dobiti narukvice sa MW i nekim visim frekvencijama koje nisu slobodne...tako da mogu i gorska sluzba lako da te nadje , a narukvica laganica...

I odmah se zna da si legalno da si platio 1000 rsd taj dan...999 rsd Vucicu , 1 rsd za Rtanj..
Nema veze, otici ce Vucic pa ce biti svih 1000 rsd za Rtanj..

Kad je neko poremecen i nema osecaj za meru , tu nema pomoci ,
Mnogo svetski poznatih kuvara je prvo bilo anoreksicno , to je ono povraca pa je stalno mrsav , a kasnije postali ortoreksicni , to je ono gledaju da krkaju povrce i silne suplemente, ali taj opsesivni pristup u mozgu i ne znam sta cu sa sobom je iskoriscen od medija i industrije nakaradne danas i dobijaju prestizne medijske preporuke i postaju trend seteri..

Jos se naloze da je super kad nekog mucis, kad si onaj koji trenira nastanak ocd kod normalnih ljudi , i jos malo pa ce i zakon da uvedu , banalizujem, ne smem da pomislite da je to stvarno , nego ono toliko se preteruje da je postalo nezvanicno zakon, jer kazi srbinu nesto nakaradno , i on ce odmah da se nalozi , kultura djavoljeg i nakaradnog kod Srba danas...uzas zivi..

A ustvari je caka ako si ekstreman, i nemas meru , tu nema nikog u toj nisis i mozes da zaradis puno rastezuci kao zvaku sve ostale...
Dok oni dotrce nece mnogo da prodje, ali ti si vec tu da im uzimas pare kao tip sto se setio pa da biblioteke placaju za svaku knjigu ko neko procita a biblioteka kupila, svejedno i da su im knjige poklonjene, to bi bio samo stari nacin lizinga, dok je ovako orginal i novi , savremen pristup uzimanja para na sve i svasta...bez ikakve ideje koja je za napredovanje, nego eto deo para cemo da damo , pa nam treba to omoguciti..

999 rsd Vucicu , 1 rst planinarskom drustvu...

Taj novi nacin ponasanja i razmisljanja mora da se prosiri i usaglasi sa poganoscu naroda, i onda nastupa ravnoteza....negiranje te poganosti dovodi da se se to neumereno i brzo siri , a kao svi su fini...

Dodjes u obicno zupsko selo , uvode vodovod, koji im je 2km daleko jer je Krusevcu potrebna voda pa kad su dosli dotle, daj da daju i seljacima koji su tu, ali ne uvode prvo kanalizaciju i za pola godine nijedan bunar nije vise u upotrebi, sve potrovana voda...svi izlivi kanalizacije idu u kanal pored seoskog puta, puta za breg, posto zupska sela su nekad cuvala ravnicu za obradivu zemlju , pa nije bilo kuca pored ravnog i reka, nego se znalo uz brdo pa ne odmah uz brdo nego dalje, i bude tu 4km daleko od polja, a svi imaju zemlju u polju , ali zive 4km u brdima daleko od polja...a velika polja.

Naravno sad je krenula izgradnja kuca da bude blizu seoskoj skoli koja je u centru , bus stanici i posti koja je isto u centru sela i polja...pa ce uskoro da nestane sva ta obradiva zemlja, mozda ostane jedno ili 5, 6 parceta i to je to...ostalo ce biti klasicne vojvodjanske kuce , koje tamo mogu da budu jer je vojvodina velika pa je svuda polje...ali u Moravskom kraju se cuvala zemlja do pre 10 godina...

Poenta , uveli su vodovod, nisu kanalizaciju , sad im kanalizacija ispred kuca u kanalima koji vode pored puta...sto je bas zanimljivo , a pale gumu i plastiku svako u svom dvoristu , sto je opet zanimljivo ....
I necete da me prevarite klasika srpska a nema sanse da se dogovore da nema paljenja gume i plastike nego kad krene pozna jesen a ono ceo kraj u izmaglici sa posebnim osecajem ljutine u grlu , jer se tako oseti kad gori guma i plastika...
Bosanci u Bosni se dime cadjavim zimzelenima, pa su nadimljeni ne na Srbijanski nacin , nego ono nakiselo malo...ali uzivaju u tom CISTOM vazduhu totalno , cak i kad su u BG otvore prozore kad osete dim da je neko zapalio smece....

Inace , danas Srpski narod nece da upre prstom u najnenormalnije nego u postene , jer em je moda , em se zna da su slabiji em je totalno nerazumljiva logika postenih kad su svi neposteni manje ili vise...

Mnogo je razumljiviji pokvaren, lukav i primitivan i nasilan covek..
Tu je sve jasno tera koliko mu se moze i koliko mu je vajda...i ne zna da stane..

Zato sve ove price da je narod pogan i traju i sve su jace...i uverljivije...vidljivije svakodnevno..

Nije to ubedjivanje, nego svi rade na jacanju takvog ponasanja...a kao protiv toga su , ali kad pogledas bolje protiv kojih osoba su , vidi se da rade za nastavak i jacanje takvog djavoljeg ponasanja....cuveno nismo mi , neko je, a mi smo za dobre i dobro...

Kao i u celoj sorabiji , pa i Balkanu , gradnja bez stila , urbanizma , infrastrukture i kolektora kanalizacije , sve nakrive ulice , vijugavi sokaci bez trotoara ,spratne terase preko trotoara , fasade koje neznaš kad će tiplovi popustiti (ako ih ima) , kuće i zgrade koje su izašle na uličnu liniju .
Kanalizacije idu u svaku reku , otpadi u svakom kanalu , grejemo se na drva a imamo "najpovoljniji" gas u europi ...
Šume posečene , njive zagadjene , vode presušile ,,,,
Sve je to nepopravljivo , i nikad se ne može uvesti stil i red , jer je tako izgradjeno .
Tako da me ne interesuje , neka bude 100 taksi , jer mozes biti doktor nauka , ako si
" brdjan " neki , to si uneo i u nauku , prostorni nered .

Surov je kapitalisme.
Besplatno nista i nigde nema.
Види, јуче си лагала, говорећи да немамо јавни дуг , јер си чула Јоргованку табаковић како еј рекла да Сбрија не дугује никоме ни цента чак има 550 милиона у плусу...

Наш јавни дуг је званично 39 милијардци евра! који је фрапантно нарастао у протеклих 10ак година...

испоставило се да ти не умеш да разликујеш шта је ЈАВНИ ДУГ А ШТА птича о девизним резервама НБС...

па ћу те сад фино упитати ДА ЛИ ТИ УОПШТЕ СХВАТАШ ШТА ЈЕ шума, српска шума, српске ријеке, поља ливаде...

Видиш за ту Србију се гине (неки од нас,апсолутна већина вас прдуцка тад под јорганом кад се гине) , а кад смо гинули за Српство онда смо гинули да се сачува наш род, да се саћува православље, наши обичаји, да наша дјеца расту слободно, гинуло се за СВЕ ЛЕПОТЕ НАШЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ , за нашу земљу наше шуме...

Слушам оног човјека: ту сам 70 година пролазио, туда ишао чувао овце, туда зими пратио дјецу у школу кад пане снјег па их штитио од вукова...
а сад он мени не да да прођем туда пјешице ако му не платим улаз...

са вама треба конкретно и оштро :

РАСПРОДАЈТЕ ШУМЕ СВОЈИМ ПАЈТОСИМА ИЛИ СТРАНЦИМА И дебело ће вам бити жао због тога.
На дугим робијама.

Back