Naplata prolaska kroz nacionalni park Tara

Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

Može li neko da objasni o čemu se ovde radi?
Uzasno je kada zemlju u tvojoj okolini,na kojem si odrastao,uzurpiraju kriminalci

Poslednja izmena:
Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

Može li neko da objasni o čemu se ovde radi?
Na Fruškoj gori su isto uveli

To je malo drugacija prica, zapravo postenija sa grcke strane.

Kod nas je putarina centralizovana, sto i nije bas fer jer se novac sliva u prestonicu dok je kod Grka (ako ne gresim i kod Makedonaca i Madjara) uredjeno tako da od svog dela puta putarinu ubira lokalna zajednica.

Decentralizacija je bolje resenje po mnogim pitanjima, retkost je kao kod nas da se sve sliva u jednu kasu.
Ma ne. Ovo je privatna investicija nekih milionera, te deonice autoputa.Posto drzava Grcka uvek zaduzena,nije imala para dala je privatnicima da prave put.
Oni su utrcali silne milijarde za Olimpijadu 2004 ,drzava Grcka i mnogo im je toga propalo jer nema ko da odrzava,sve je privatno a ti stadioni su javni,drzavni. Kod nas je socijalizam uradio svoje pa imamo javna preduzeca.
Procitao sam da nac.parkovi ponudjeni Kinezima na upravu u protivrednosti kredita za auto put,kazu da su Kinezi to odbili.
Drugo Srbija nema para,EXPO je premasio sve proracune,nisu isplacene plate za avgust pa su radnici otisli kuci ,dok ne bude uplata.Trebalo je da se vrate 1.oktobra ,medjutim nema ih u kuci preko puta,ostao samo 1 stranac od njih 10.Otisli su nasi iz okoline Leskovca.

Ma ne. Ovo je privatna investicija nekih milionera, te deonice autoputa.Posto drzava Grcka uvek zaduzena,nije imala para dala je privatnicima da prave put.
Oni su utrcali silne milijarde za Olimpijadu 2004 ,drzava Grcka i mnogo im je toga propalo jer nema ko da odrzava,sve je privatno a ti stadioni su javni,drzavni. Kod nas je socijalizam uradio svoje pa imamo javna preduzeca.
Procitao sam da nac.parkovi ponudjeni Kinezima na upravu u protivrednosti kredita za auto put,kazu da su Kinezi to odbili.
Drugo Srbija nema para,EXPO je premasio sve proracune,nisu isplacene plate za avgust pa su radnici otisli kuci ,dok ne bude uplata.Trebalo je da se vrate 1.oktobra ,medjutim nema ih u kuci preko puta,ostao samo 1 stranac od njih 10.Otisli su nasi iz okoline Leskovca.
Ako zeliš da neku zemlju zadižiš , odobri im OI., ili ZOI .

Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Kome ta planina pripada ako ne ljudima koji tu žive ??
Ovo za plaćanje takse u nacionalnim parkovima nije neuobičajena praksa u svetu, ali da meštani i lokalci koji žive i rade tu plaćaju taksu jeste.

Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Kome ta planina pripada ako ne ljudima koji tu žive ??

Za NP Djerdap znam da se jos znatno ranije placao ulaz u tzv. prvu zonu zastite (Veliki i Mali Strbac, Ploce, gde planinari najcesce i idu) i bilo je obavezno da se najavis cuvarima i ides sa njima u pratnji. Doduse, to je skroz nenaseljeni deo, tu cak ni pasnjaka skoro da nema vec samo sume, i to sve jeste u drzavnoj svojini.
Za ostale delove koji su u blazim rezimima uvek je moglo slobodno da se dolazi, odlazi i boravi, pesice, biciklom ili kolima. Jedino kada su Legija i JSO svojevremeno izvodili vojne vezbe bilo je restrikcija, naravno iz razloga bezbednosti, ali samo privremeno.

Inace, ovi sto se bune, sledeci put neka malo bolje razmisle kada zaokruzuju glasacki listic na izborima.
Razumem donekle da naknadu placaju oni koji dolaze sa strane, ali suludo je da placa onaj ko tu zaista zivi.

Ja sam čula da je neke delove Kučaja kupio čovek.. ranije se moglo ići na lkampovanje na jednom mestu, sad ne.
Dakle, kada bih bila blesava i htela da kupim neku planinu, bili to moglo? Imam celu planinu za sebe.

Eto ja bih taj Kučaj recimo .. divljina.. puno divljih svinja, vukova, srna,.. sve bi bilo moje !
Nije bas bilo koji covek...
https://radar.nova.rs/drustvo/lovacki-trofeji-zvonka-veselinovica/

Back