Napad psa

milenawave

Početnik
Poruka
1
Pitanje:
Juce mi je psa napala argentinska doga kojoj je ovo vec 3-ci put da nasrne na nas, s’tim sto je ovaj put moglo da se zavrsi fatalno po mog psa. Napala nas je u setnji bez nadzora vlasnika kojima je obicaj da je puste da se seta slobodno i da napada druge pse. Odmah je nasrnuo na nas iako sam probao da stanem ispred mog psa da ga zastitim. Doga je kidala mog psa pune 4 minute dok sam ja pokusavao da ih rastavim ali bezuspesno.Sve je prijavljeno policiji,napravljen je izvestaj veterinara,poznata je vlasnica psa a moj pas je zadobio ozbiljne povrede.
U pitanju je velika bela argentinska doga koja se nalazi u malom dvoristu sa razvaljenom kapijom a pas je bez povodca,slobodan da se seta i izlazi na ulicu kako hoce.Posto ovo nije prvi put da ista napada mog psa smatram da postoji osnovana sumnja da usled neadekvatnih uslova drzanja psa ista situacija moze vrlo lako da se ponovi i smatram da smo moj pas i ja zivotno ugrozeni.S’toga vas molim da proverite adekvatnost uslova drzanja ovog psa kao i da mi sugerisete sta da uradim po ovom pitanju.
Policija je uzela samo brojeve licnih karti a sta ce biti sa mojim psom to ko zna. Rekli su mi da ce biti podneta samo prekrsajna prijava i da se to na tome zavrsava.Molim vas da mi date neki savet jer ja nameravam krivicno da ih tuzim.
Hteo bih samo da dodam da postoje svedoci koji mogu da potvrde da je doga napala mog psa koji je bio vezan i sa korpom na njusci, kao i da postoje ocevidci koji su videli stariju zensku osobu kako uvodi dogu u dvoriste kuce (posle napada na mog psa).

Mozes prijaviti komunalnoj policiji, mozes zvati zoohigijensku sluzbu pa vidi sta ce oni da ti kazu, ali s obzirom da je napad psa na tvog psa, a ne na tebe, tesko da ces bilo sta uspeti.

Mozes da ides na privatnu tuzbu, to ce malo vise da te kosta (mada bi i komunalci morali po zakonu da reaguju jer se ne pravi razlika izmedju tipova agresivnosti a vlasnik je duzan da kontrolise svoju zivotinju). Ako dobijes, a verovatno hoces, vlasnik DA ce morati da snosi troskove lecenja tvog psa a verovatno i da ti plati odstetu (mada verovatno mizernu) za pretrpljeni strah, bice mu od komunalaca nalozeno da popravi ogradu...

Pitanje:
Juce mi je psa napala argentinska doga kojoj je ovo vec 3-ci put da nasrne na nas, s’tim sto je ovaj put moglo da se zavrsi fatalno po mog psa. Napala nas je u setnji bez nadzora vlasnika kojima je obicaj da je puste da se seta slobodno i da napada druge pse. Odmah je nasrnuo na nas iako sam probao da stanem ispred mog psa da ga zastitim. Doga je kidala mog psa pune 4 minute dok sam ja pokusavao da ih rastavim ali bezuspesno.Sve je prijavljeno policiji,napravljen je izvestaj veterinara,poznata je vlasnica psa a moj pas je zadobio ozbiljne povrede.
U pitanju je velika bela argentinska doga koja se nalazi u malom dvoristu sa razvaljenom kapijom a pas je bez povodca,slobodan da se seta i izlazi na ulicu kako hoce.Posto ovo nije prvi put da ista napada mog psa smatram da postoji osnovana sumnja da usled neadekvatnih uslova drzanja psa ista situacija moze vrlo lako da se ponovi i smatram da smo moj pas i ja zivotno ugrozeni.S’toga vas molim da proverite adekvatnost uslova drzanja ovog psa kao i da mi sugerisete sta da uradim po ovom pitanju.
Policija je uzela samo brojeve licnih karti a sta ce biti sa mojim psom to ko zna. Rekli su mi da ce biti podneta samo prekrsajna prijava i da se to na tome zavrsava.Molim vas da mi date neki savet jer ja nameravam krivicno da ih tuzim.
Hteo bih samo da dodam da postoje svedoci koji mogu da potvrde da je doga napala mog psa koji je bio vezan i sa korpom na njusci, kao i da postoje ocevidci koji su videli stariju zensku osobu kako uvodi dogu u dvoriste kuce (posle napada na mog psa).

Posavetuj se sa nekim advokatom. Verujem da moze da se podnese krivicna prijava protiv vlasnika, moglo je tebe to kuce da zakolje.

Mozes prijaviti komunalnoj policiji
Ne znam kako je to kod vas u Srbiji ali u Bosni je drugacije. Par puta smo prijavili komsije koje pustaju ludog psa i bude pusten bez nadzora. I nisu nista ucinili. Ja da sam na tvom mijestu ja bi ih fino tuzila. Ja volim sve pse, pa cak i onog komsijinog koji me dva-tri puta pokusao strgati, ali ako te ta doga napada i zamalo ti je ubila psa, trazi od policije ili ne znam od koga vec, da ga svezu ili da ga uspavaju. Ja se bojim setati sama svoje pse zbog komisjinog psa, pocnem drhtati kada ga cujem, strasno je, imam traume od njega. Ne bi' zeljela da i ti imas traume kao ja, pa cak i tvoj pas moze dobiti velike traume.
Moram jos da kazem da je veoma lijepo to sto si stao isped svog cuke da ga zastitis! :)

Ne napada pas svaki put kada zalaje, a u vecini kada napada psa, covek nije meta, vec pas, pa i ako ga brani. Postoji nesto sto se zove dominacija i odbrana teritorije, sto se desava i kod lutalica a ne samo kod vlasnickih pasa. I ne vidim razlog zasto da trazi da se pas uspava, vec treba gazde da tuzi jer ostavljaju psa bez nadzora.

Ne napada pas svaki put kada zalaje, a u vecini kada napada psa, covek nije meta, vec pas, pa i ako ga brani. Postoji nesto sto se zove dominacija i odbrana teritorije, sto se desava i kod lutalica a ne samo kod vlasnickih pasa. I ne vidim razlog zasto da trazi da se pas uspava, vec treba gazde da tuzi jer ostavljaju psa bez nadzora.

Tako je.

@tema

Pas ne napada drugog psa bez razloga... Mozda je cak problem u tvom psu...pogledaj na nacionalnoj geografiji emisiju "saptac psima" i slusaj sta onaj Cezar prica...
A za drugo poslusaj ove savete iznad sto su forumasi napisali...srecno.

Tako je.

@tema

Pas ne napada drugog psa bez razloga... Mozda je cak problem u tvom psu...pogledaj na nacionalnoj geografiji emisiju "saptac psima" i slusaj sta onaj Cezar prica...
A za drugo poslusaj ove savete iznad sto su forumasi napisali...srecno.

Pa sve i da jeste njegov pas problem,ne bi bio napadnut da su vlasnici argentinca normalni i adekvatno gaje svog psa.

A sto se tuzbe tice,mislim da mozes da ih tuzis,ali kapiram da ce to trajati u nedogled i da ce ti trebati mnogo nerava za sve to. Ali podrzavam ideju da se takvi vlasnici tuzakaju svaki cas jer jedino tako moze nesto da se postigne.

U komšiluku imam dogo argentino, pas je prelep, ali ga po ceo dan i noć drže na terasi 2*2, a on, siromah, arlauče neprekidno( zbog "bebe", pa koj su ga moj uzimali).Onda ga negde oko 11-12 noću puste da se "istrči" bez ikakvog nadzora, dok oni stoje ispred ulaza, da se ne zamaraju, debili.Na ljude ne nasrće i u principu je drag pas, ali kad vidi drugog psa ili mačku, zlo i naopako.Par puta smo morali da ga udarimo, kad je nasrnuo na mačke i psa Dobrivoja, a gazda nezainteresovano gledao, stafordu iz komšiluka, koji je umiljatiji od mačke i uvek na povocu i sa korpom, iskidao je uvo i umalo ga preklao.Niko se ne usuđuje da ga prijavi jer je "nezgodan" i "žestok" momak(gazda).Mi smo mu skrenuli pažnju, da ako povredi naše životinje, , otada sa njim nemamo problema.Mnogo mi je žao ovakvih divnih životinja sa suludim gazdama:(

Poslednja izmena od moderatora:
Zaboravih da dodam, moj prijatelj, šetao je svog terijera na povocu, ali bez korpe.Iz sporedne ulice, momak je iznenada izašao pred njih i Meda ga je ćapio za nogu(nije ujeo, ali mu iscepao pantalone).Uglavnom, platio je kaznu-100 evra, jer je imao sve potvrde o vakcinaciji, inače bi bilo mnogo više- znači, nije da se ne kažnjava, ovo se desilo letos.

Ne napada pas svaki put kada zalaje, a u vecini kada napada psa, covek nije meta, vec pas.

Pa gledaj, ovdje kod nas u BiH "seoske dzukele" ( :D ) napadaju i kada mirno prolazis. :P
Ja mislim da pas kao pas ne moze biti agresivam, uvijek postoji neki mali nagon, ali to je sve stvar u odgoju psa.

Back