Namesnistvo kralja Aleksandra Obrenovica

Ledly King

Obećava
Banovan
Poruka
77
1888. godine kralj Milan abdicira u korist maloletnog Aleksandra....formirano je namesnistvo: Jovan Ristic, Kosta Protic i Jovan Belimarkovic... pa me zanima da li je namesnistvo bilo formirano tako sto se uzeo po jedan namesnik iz sve tri stranke : naprednjacka, radikalna i liberalna ili drugacije... ako je tako zasto nije bio namesnik Nikola Pasic? totalno mi je nejasno po kome su principu namesnici odredjeni?

Јован Ристић је био намесник и малолетном краљу Милану, и вероватно најумнији српски политичар друге половине 19. века.
његове способности и заслуге су му признавали чак и противници, тако да не видим ко би од њега био достојнији и мудрији избор.
наша највећа несрећа је што Србија није имала више ''Ристића''..

jovanristic_sz1876.jpg

1888. godine kralj Milan abdicira u korist maloletnog Aleksandra....formirano je namesnistvo: Jovan Ristic, Kosta Protic i Jovan Belimarkovic... pa me zanima da li je namesnistvo bilo formirano tako sto se uzeo po jedan namesnik iz sve tri stranke : naprednjacka, radikalna i liberalna ili drugacije... ako je tako zasto nije bio namesnik Nikola Pasic? totalno mi je nejasno po kome su principu namesnici odredjeni?

Ja mislim da su sva trojica bili liberali, u svakom slučaju su bili vatreni Obrenovićevci.
Nikola Pašić je bio žestoka opozicija i antiobrenovićevski nastrojen i nije bilo šanse da on bude namesnik... to bi ti bilo kao da je Tadić, poslije izbora, umjesto Cvetkoviću, mjesto premijera (odnosno mandatara za sastav vlade) ponudio Draganu Todoroviću ili onom Obradoviću iz Obraza ili tako nekome... dobro, malo karikiram i banalizujem, ali to je da shvatimo neke stvari!

da...Ristic je bio na Berlinskom Kongresu i najveca je njegova zasluga sto je Srbija dobila tertorijalno prosirenje na cetiri okruga : Niski, Pirotski, Toplicki i Vranjski....isao je od dvora do dvora u Evropi i trazio da i stav Srbije bude saslusan na kongresu a ne da nas predstavlja Rusija, kao sve Slovenske narode....inace je bio lider liberalne stranke...
a kralj Milan ga je zevzecio posle Berlinskog kongresa....kralj Milan je ceo spoljasnju politiku Srbije okrenuo na Austro-Ugarsku a Ristic je trazio da bude mesavina izmedju sila....da postoji neka ravnoteza i da ne trazimo oslonac u samoj jednoj sili....zato ga je Milan zajebavao...

Ja mislim da su sva trojica bili liberali, u svakom slučaju su bili vatreni Obrenovićevci.
Nikola Pašić je bio žestoka opozicija i antiobrenovićevski nastrojen i nije bilo šanse da on bude namesnik... to bi ti bilo kao da je Tadić, poslije izbora, umjesto Cvetkoviću, mjesto premijera (odnosno mandatara za sastav vlade) ponudio Draganu Todoroviću ili onom Obradoviću iz Obraza ili tako nekome... dobro, malo karikiram i banalizujem, ali to je da shvatimo neke stvari!

aha....nego posle Timocke Bune (1883) i Srpsko-Bugarskog rata (1885.) i posle pomilovanja radikala Milan je bio spreman na konpromis.....dogovarao se sa Peru Todorovica i Nikolu Pasica...znam da je Nikola Pasic bio protv Milana...

ali ono sto me buni...je kada je umro jedan od namesnika, Kosta Protic tada je Nikola Pasic trazio da bude novi namesnik iz radikalne stranke...nasato je picvajz pa je tu krizu Aleksandar iskoristio da se proglasi punoletnim....ono sto me sada cudi, kazes da su svi troje bili iz Liberalne....pa kako Pasic da trazi onda? totalno mi nejasno....
ustav iz 1888. je pisao ustavotvorni organ sa sve tri stranke a namesnistvo cini samo iz jedne....ne kontam ovo?

Poslednja izmena:
aha....nego posle Timocke Bune (1883) i Srpsko-Bugarskog rata (1885.) i posle pomilovanja radikala Milan je bio spreman na konpromis.....dogovarao se sa Peru Todorovica i Nikolu Pasica...znam da je Nikola Pasic bio protv Milana...

ali ono sto me buni...je kada je umro jedan od namesnika, Jovan Belimarkovic tada je Nikola Pasic trazio da bude novi namesnik iz radikalne stranke...nasato je picvajz pa je tu krizu Aleksandar iskoristio da se proglasi punoletnim....ono sto me sada cudi, kazes da su svi troje bili iz Liberalne....pa kako Pasic da trazi onda? totalno mi nejasno....
ustav iz 1888. je pisao ustavotvorni organ sa sve tri stranke a namesnistvo cini samo iz jedne....ne kontam ovo?

Ristić i Belimarković su sigurno bili liberali, za ovog Kostu Protića nisam siguran... moguće da on nije bio ni iz jedne stranke... da je bio iz vojske... Je li on bio možda otac Stojana Protića? Stojan Protić je bio radikal!

Ristić i Belimarković su sigurno bili liberali, za ovog Kostu Protića nisam siguran... moguće da on nije bio ni iz jedne stranke... da je bio iz vojske... Je li on bio možda otac Stojana Protića? Stojan Protić je bio radikal!

jeebem li ga....nema nista o njemu ne netu....garant je bio radikal jer je Pasic posle njegove smrti trazio da neko od radikala bude namsnik....Protic je umreo i napravio picvajz u drzavu, a ne Belimarkovic....Belimarkovic je umro 1904. ispravio sam to u gornjem postu :D

znaci Milan je imenovao namesnike po svojoj volji kolko sam ukapirao....

jeebem li ga....nema nista o njemu ne netu....garant je bio radikal jer je Pasic posle njegove smrti trazio da neko od radikala bude namsnik....Protic je umreo i napravio picvajz u drzavu, a ne Belimarkovic....Belimarkovic je umro 1904. ispravio sam to u gornjem postu :D

znaci Milan je imenovao namesnike po svojoj volji kolko sam ukapirao....

Milan je imenovao namjesnike po svojoj volji, ja ne vjerujem da je taj Kosta Protić bio radikal, znao sam nešto o njemu, ali zaboravio sam (bigaje, ako se o nekom periodu duže ne čita, zaboravi se), ali poenta je da je te 1888. donešen veoma liberalan Ustav Srbije koji je veoma ograničio vlast i štitio opoziciju, pa su zavladale velike političke slobode za to vrijeme u Evropi. Taj Ustav iz 1888. (to mu je naziv, nema neki drugi) je postepeno ukinuo Kralj Aleksandar Obrenović po proglašenju ponoljetnim i dolasku na vlast i on je ukinuo političke slobode, ograničio slobodu štampe, govora itd. ...

вратио је ''Намеснички устав'' из 1869.
Da naravno! Kad objašnjavam to nekome ko nije pravnik ili eventualno istoričar (mada i oni ne mogu shvatiti neke stvari) ja to malo pojednostavim! Šta da sam mu sad počeo pričati o odgovornosti vlade pred parlamentom, o odgovornosti ministara, o položaju monarha, o ličnim i političkom slobodama i pavima, o nepovredivosti pisma ili šta ti ja znam...

Milan je imenovao namjesnike po svojoj volji, ja ne vjerujem da je taj Kosta Protić bio radikal, znao sam nešto o njemu, ali zaboravio sam (bigaje, ako se o nekom periodu duže ne čita, zaboravi se), ali poenta je da je te 1888. donešen veoma liberalan Ustav Srbije koji je veoma ograničio vlast i štitio opoziciju, pa su zavladale velike političke slobode za to vrijeme u Evropi. Taj Ustav iz 1888. (to mu je naziv, nema neki drugi) je postepeno ukinuo Kralj Aleksandar Obrenović po proglašenju ponoljetnim i dolasku na vlast i on je ukinuo političke slobode, ograničio slobodu štampe, govora itd. ...

Da be...znam to...Aleksandar je izvrsio drugi od cetiri drzavna udara i vratio ustav iz 1869. Toj dobro znam :D

Back