"Naljutite decu" ako im želite dobro

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
68.928

Naljutite decu ako im želite sreću i uspeh": 4 metode psihologa koje pomažu u vaspitanju najmlađih​


Saveti kako da ih naučite da kontrolišu emocije i tako postanu srećniji​

dete, ljuto dete, ljutnja

Foto: Shutterstock/Gladskikh Tatiana
Nijedan roditelj nije srećan kada vidi da mu je dete besno i ljuto i da mu nije baš sve po volji. Umesto da ga smirujete, pomazite i slično, prema dečijem psihologu, najbolje je da primenite mudre veštine.
- Izlivi besa kod mališana su neizbežni. Cilj je odgajati dete koje zna kako da se nosi sa svojim izlivom besa - kaže Džezmin Mekoj, klinički psiholog.
Naučite dete da kanališe svoje emocije na adekvatan način, posebno one intenzivne poput ljutnje ili tuge, jer će im taj način pomoći da razviju otpornost, poboljšaju nivo pažnje ali i podstaknu kognitivni razvoj, jer sve ove veštine su ključne za opšti uspeh i dobrobit dece, piše "CNBC".

Ovo su četiri koraka koja treba da pratite da biste detetu pomogli.​

Nacrtajte jasne granice​

Deca moraju da vide da ih zaista slušate i shvatate ono o čemu pričaju. Trebalo bi da znaju da su intenzivne negativne emocije normalne i da su roditelji tu da pomognu, da će ih i dalje bezuslovno voleti čak i kada se tako ponašaju.
Ali prihvatanje emocija ne znači nužno prihvatanje štetnog ponašanja koje bi ono moglo da podstakne, kao što je vikanje ili udaranje.
- Kada se dete naljuti, povucite granicu. Recite "Hej, ovo je važno. Želim da čujem šta imaš da kažeš. Ali teško te je razumeti kada vičeš. Smiri se".

Priznajte emocije deteta​

Priznanje besa deteta može mu pomoći da izrazi reči o intenzivnim emocijama koje oseća. To je važan korak ka tome da im pomognete da upravljaju tim osećanjima bez glume.
Jednostavno pitajte dete šta ga ljuti i zašto je to tako, čak i ako već znate odgovor. Potom razgovarajte o tome kako možete da rešite problem
- Kada učimo dete kako da komunicira rečima, onda ne mora da se oseća kako da viče i postane agresivno - kaže Mekoj koja savetuje i korišćenje knjiga za pokretanje razgovora o osećanjima.

Pokušajte da smirite stvari​

Učenje deteta da duboko udiše kada je uznemireno je popularan i efikasan način da smanji izlive besa.
Mekoj navodi efikasnu strategiju: sami vežbajte duboke udisaje, pred detetom. Recite mu da želite da napravite pauzu u razgovoru kako biste nekoliko puta duboko udahnuli. Pokažite mu kako vas to smiruje i pogledajte da li će vas pratiti u tome.
- Ne prisiljavamo ga nužno da duboko udahne. Možemo ga samo navesti našim primerom - kaže Mekoj.

Ne reagujte na bes ljutnjom​

Koliko god bilo frustrirajuće gledati kako dete iznenada besni, Mekoj kaže da morate da zapamtite da je ono premlado da bi kanalisalo svoja osećanja.
Vikanje na decu može imati trajne negativne efekte na njihovo samopoštovanje i emocionalni razvoj. Čak i ako vaša uznemirenost nije verbalizovana, dete i dalje može da oseti vaš bes, što može da eskalira situaciju.
- Znaš šta, osećam se frustrirano, preuzimam odgovornost, izvinjavam se, i ovako ću se promeniti i nositi sa tim osećanjima - navodi Mekoj kao primer.

izvor Ona.rs

 

Back
Top