Najvrednije knjige na svetu

Pa dobro, ja bih naravno, da do nečega dođe, spasavala Hakslijev Otok. :lol:
To znam na "blic", za ostale bih morala razmisliti.
Ali znam da bih spasavala sve što se spasiti da, za mene život bez mojih knjiga i nije neki život.. :D
Već zamišljam neku situaciju u kojoj moram da bežim i kako do poslednjeg momenta tovarim knjige u torbu.
A da,
spasila bih H. W. Jansona, ser Gombriha i Vazarija. :heart2:

Pa dobro, ja bih naravno, da do nečega dođe, spasavala Hakslijev Otok. :lol:
To znam na "blic", za ostale bih morala razmisliti.
Ali znam da bih spasavala sve što se spasiti da, za mene život bez mojih knjiga i nije neki život.. :D
Već zamišljam neku situaciju u kojoj moram da bežim i kako do poslednjeg momenta tovarim knjige u torbu.
A da,
spasila bih H. W. Jansona, ser Gombriha i Vazarija. :heart2:

Ma poneses samo E-reader i jedan Siemensov generator i mirnna si:D

Иако обожавам Хамваша, морам да признам да се мој укус донекле разликује од његовог. Како то да није ставио Хесеа, Мана, Пушкина, Чехова... Ипак, са задовољством примећујем да су на списку Ролан и Мерешковски.

@ ефенди-паша Квентин
Стотину књига је објављена 1945.

Citala si Hölderlina?
Njegovog Hyperiona?
Zapanjila sam se kada sam videla da je i njega stavio.
Genijalno:)
Знаш ли ти, наставила је повишеним гласом, знаш ли ти у чему оскудеваш, шта ти једино недостаје, шта то тражиш као Алфеј Аретузу [види Дневник заводника Кјеркегора], за чим си у свој својој жалости жаловао? (Хиперион, или пустињак у Грчкој)

Ako bih govorila o tome koja mi je knjiga najviše pomogla tokom školovanja, to bi bio Apsenov Repetitorij više matematike.
:super:

Иако обожавам Хамваша, морам да признам да се мој укус донекле разликује од његовог. Како то да није ставио Хесеа, Мана, Пушкина, Чехова... Ипак, са задовољством примећујем да су на списку Ролан и Мерешковски.

On na knjige gleda malo drugacije od nas. Meni je na toj listi zasmetao sto nema silnih Francuza ili barem jednog Prusta.

On na knjige gleda malo drugacije od nas. Meni je na toj listi zasmetao sto nema silnih Francuza ili barem jednog Prusta.
Пре свега је био мислилац, па је већу пажњу придавао алхемији, кабали, источњачкој филозофији, религији, уопште светској баштини. Старе културе је претпостављао садашњој јер је сматрао да је човечанство у сталном пропадању (учитељ му је био Генон), па је за Хамваша најзначајнији био Хераклит.

'Све жене су без изузетка луде за романом.' (Теорија романа, Хамваш)

Tek sad ne razumem šta si mislila...:lol:

Objasni mi ovu tvoju rečenicu:
" Ali koja je Vaša najvrednija knjiga, ali ne u materijalnom smislu? "

Šta sad ja treba da odgovorim?:think:
Сад је Соња збуњена. Мислим да се питање односи на књигу из наше библиотеке, коју сматрамо највреднијом, али не у новцу већ по садржају, па нам тако једна џепна књижица може да буде вреднија од томова књига или од неке књиге у златном повезу.

Poslednja izmena:
Пре свега је био мислилац, па је већу пажњу придавао алхемији, кабали, источњачкој филозофији, религији, уопште светској баштини. Старе културе је претпостављао садашњој јер је сматрао да је човечанство у сталном пропадању (учитељ му је био Генон), па је за Хамваша најзначајнији био Хераклит.

'Све жене су без изузетка луде за романом.' (Теорија романа, Хамваш)

Сад је Соња збуњена. Мислим да се питање односи на књигу из наше библиотеке, коју сматрамо највреднијом, али не у новцу већ по садржају, па нам тако једна џепна књижица може да буде вреднија од томова књига или од неке књиге у златном повезу.
A jel te zene studrale filozofiju? Ako jesu, onda necu da citam tu knjigu.

Ima on neku knjigu ( tu cu da citam kad stignem) u kojoj pise samo i vinu ( ono, sok od grozdja, vino:)), kritike su genijalne, a vino
me zanima vise od istorije filozofije.

Лепо је рекао без изузетка.

Особеност женског романа је она блага распричаност, која је готово без контура, и која је за мушкарце непријатно безвредна. (Из исте)
Тачно. :whistling:

Back