Највише породица у Србији има 1 дете

Ja sam jedinica i nema niceg dobrog u tome sto sam sama!Niti sam dobila previse od roditelja ni novca ni ljubavi,a sama sam,i nemam nikog svog kada zelim i radost i tugu da podelim!Jedino sa prijateljicom,ali to nije to!
Zato sam ja rodila njih tri,svadjaju se,vole se,red slano red slatko,al imace jedna drugu kad odrastu,(nadam se,da ce se slagati)!

vecina sluchajeva, pogotovo sa zhenskom decom, je prihvatljiva, al' kazhem ti to ne mora uopshte da bude tako, ti ne znash kako je kad si dete i teraju te da sve delish na 2,3 dela, kad nishta ne mozhesh da imash za sebe jer ce kad tad neko da ga se dochepa, kad si uvek kriv za sve iako nisi nishta uradio, kad nemash nikakav autoritet i mladji mogu da te drndaju do mile volje...Nije to uvek med i mleko kako ljudi koji su jedinci misle.
Opet, to je i do karaktera pojedinaca...Ja nikada nisam osetio potrebu da, kako ti kazhesh, delim radost i tugu s nekim.

Definitivno se slažem sa tim da oni koji ne žele drugo dete, ne treba ni da ga imaju! Samo se ne slažem sa tvrdnjom da je država ta koja treba da nam pomogne.
Što se tiče komentara vezanih za pomoć iz inostranstva, odnosio se na solidarnost i bliskost između članova porodice. Oni od vas koji nisu vaspitani u takvom duhu, to neće ni razumeti. Ono što daš bratu ili sestri, ili ti da on, za mene nije milostinja niti računica. Znam da je to mnogima nerazumljivo. Npr. drugarica mi se razvela, živi kao postanar sa decom, a njena sestra u porodičnoj kući iznajmljuje stanove. Nikad joj nije ponudila da tu besplatno živi dok se ne snađe. U mojoj porodici to ne bi bilo moguće, niko to ne bi smatrao uslugom, niti problemom. Naravno da to ne treba da traje večno, ali ako ti neko tvoj ne pruži ruku, kako će neko drugi? Poklanjate li vi stare stvari? Dajete li dobrotvorni prilog? Radite li nešto za drugoga? Odmakla sam od teme, ali mi je koncept individualizma i davanja slodode pojedincu sa sve sukobom pojedinca i društva, još gori od koncepta kolektivizma i zajedništva po svaku cenu.

Za osobe koje imaju jedno dete, ne zele vise i to opravdavaju time sto tom jednom detetu zele da pruze SVE materijalno, da mu nista ne manjka i time se stalno busaju u grudi:

- pre neki dan mi bio rodjak u gostima i pricam mu bas o ovoj temi na krsti, i iako je odrastao u Srbiji u najgore vreme, i nije isao na letovanja i zimovanja svake godine, na ovu temu mi je rekao samo: "Ne bih svog brata menjao za sva bogatstva ovoga sveta".

Mnogo mi je zao osoba koje nemaju brata ili sestru, ili i jedno i drugo, jer tu ljubav ne moze nista da zameni. Vasoj deci uskracujete to. Razmislite o tome. Ma sta vi sada pricali i mislili jednog dana ce vam biti mnogo zao zbog ove odluke. :bye:

Ovo me podseca na sina moje sestre, koji je vec vise puta izrazio zelju da ima brata ili sestru. On ima sve, mnogo vise nego vecina dece...privatna skola, zimovanja, letovanja, izlete, SONY PS, Wii, svoj kompjuter, svoju sobu, sta god pozeli....ali taj njegov tuzni pogled i te reci mi svaki put slome srce. Bio bi toliko srecnije dete da ima brata ili sestru umesto svih tih materijalnih stvari koje ima (iako bi i to sve imao da imaju vise dece, sestra je puna k´o brod).

vecina sluchajeva, pogotovo sa zhenskom decom, je prihvatljiva, al' kazhem ti to ne mora uopshte da bude tako, ti ne znash kako je kad si dete i teraju te da sve delish na 2,3 dela, kad nishta ne mozhesh da imash za sebe jer ce kad tad neko da ga se dochepa, kad si uvek kriv za sve iako nisi nishta uradio, kad nemash nikakav autoritet i mladji mogu da te drndaju do mile volje...Nije to uvek med i mleko kako ljudi koji su jedinci misle.
Opet, to je i do karaktera pojedinaca...Ja nikada nisam osetio potrebu da, kako ti kazhesh, delim radost i tugu s nekim.

Ima u zivotu i ovakvih i onakvih primera!Postoje porodice gde su deca vezana jedno za drugo,mada,na zalost ima i takvih gde ne mogu da se gledaju,cak se i tuze za ostavstinu i ko zna sta jos!
Mojim roditeljima nisam trebala ni ja,jer mene su odgajili stric i strina,tako da bogu hvala sto im nije zivot dao jos neko dete!
Pre nekih desetak god upoznala sam jednu zenu koja iako je bila u braku otvoreno je rekla da ne zeli dete,to mi je u tom trenutku bilo neshvatljivo,ali bolje da ga nema ako ga ne zeli,jer to dete ako je nezeljeno,i ne treba da se rodi,samo zato sto tako treba!

vd:
okreni obrni o broju dece treba da odlučuju oni koji će ih "praviti" i posle brinuti o njima.
a ljudi se razlikuju
nekima je i jedno previše

Slazem se!Nekima bi trebalo zakonom zabrabiti da imaju porod,ali kako to uraditi!?
Vidjala sam, kada sam bila sa drugim detetom u drugom stanju,u gradskom parku jednu lokalnu prostitutku,koja je takodje bila trudna.Porodila se pre mene i evo je opet u parku.Sedim na klupi,a parkadjija pomalo nagluv kosi travu,iskljucio je kosacicu u trenutku kad je ona prolazila i pita je sta je rodila i gde joj je dete.Ona odgovara:devojcicu u Domu je!Nakon par meseci ona opet noseca!Pa zakonom joj treba podvezati jajnike!

vd:
okreni obrni o broju dece treba da odlučuju oni koji će ih "praviti" i posle brinuti o njima.
a ljudi se razlikuju
nekima je i jedno previše

To naravno stoji...i naravno da niko ne treba da odredjuje drugima koliko ce dece imati...samo ja ne znam da li bih mogao biti ravnodusan prema toj tugi jednog malise jedinca, koji toliko pati sto nema brata ili sestru. :(

Ima u zivotu i ovakvih i onakvih primera!Postoje porodice gde su deca vezana jedno za drugo,mada,na zalost ima i takvih gde ne mogu da se gledaju,cak se i tuze za ostavstinu i ko zna sta jos!
Mojim roditeljima nisam trebala ni ja,jer mene su odgajili stric i strina,tako da bogu hvala sto im nije zivot dao jos neko dete!
Pre nekih desetak god upoznala sam jednu zenu koja iako je bila u braku otvoreno je rekla da ne zeli dete,to mi je u tom trenutku bilo neshvatljivo,ali bolje da ga nema ako ga ne zeli,jer to dete ako je nezeljeno,i ne treba da se rodi,samo zato sto tako treba!

Ovim tvojim postom bi 'ladno mogla tema i da se završi, sve si rekla.
Ti si kako izgleda neželjeno dete, ili dete koje nije trebalo da se desi tvojim roditeljima. Normalno je da si bila usamljena i da ti fali neko "tvoj" da sa njim deliš i lepo i ružno. Zato si ti rodila troje dece, iz najbolje i najlepše namere. Ali, sve je to ipak individualno. Ako su okolnosti takve, možeš biti srećan i kao jedinac i u porodici sa više dece.
Ali ako gledamo naslov teme, kod nas je ipak (nažalost) najčešće presudan ekonomski momenat.

moj sin nece ni da cuje da ima brata ili sestru....ima 12 godina i ulazi u pubertet i nikako ne zeli svoju komociju da podredi nikome....ni mamu da deli....a mi smo odlucili da bi da imamo dete i cekaju nas borbe i objasnjavanja ako ostanem trudna....nece biti lako.....

Stvarno neće biti lako budi sigurna. Mlada žena (37.g.) radi kod snajke i sina, ima iz prvog braka devojčicu sada već 16.g. i iz sadašnjeg braka sina od 5.g. Kada je ostala trudna curica je bila jako povređena, besna, nesrećna, ma sve zajedno. Kako je trudnoća odmicala, ona se sve više povlačila u sebe, popustila u školi, postala bezobrazna i gruba. Kada se mali rodio pobegla je kod bake, očeve majke i nije htela da se vrati kući više od mesec dana. Majka ju je obilazila svakodnevno, molila, preklinjala, naprasno mleko izgubila, sve bez uspeha, ostala je pri svome. Kada je bebuš napunio mesec dana, otac ga je odveo kod sestre da ga upozna. Kaže da nije htela ni da ga pogleda. On joj je samo rekao da bi bilo tužno da mali momak odraste a da ne upozna jednu takvu divnu osobu kakva je ona. To je bilo dovoljno da se mala opusti i potpuno promeni.
Sada je ona njegov glavni vaspitač, čuvar i svašta nešto, ma obožava ga načisto.
Hoću reći, svako svoje dete najbolje poznaje i potrebno je samo pronaći mu neku slabu tačku i način na koji mu je najlakše prići.
Srećno u svakom slučaju.

Stvarno neće biti lako budi sigurna. Mlada žena (37.g.) radi kod snajke i sina, ima iz prvog braka devojčicu sada već 16.g. i iz sadašnjeg braka sina od 5.g. Kada je ostala trudna curica je bila jako povređena, besna, nesrećna, ma sve zajedno. Kako je trudnoća odmicala, ona se sve više povlačila u sebe, popustila u školi, postala bezobrazna i gruba. Kada se mali rodio pobegla je kod bake, očeve majke i nije htela da se vrati kući više od mesec dana. Majka ju je obilazila svakodnevno, molila, preklinjala, naprasno mleko izgubila, sve bez uspeha, ostala je pri svome. Kada je bebuš napunio mesec dana, otac ga je odveo kod sestre da ga upozna. Kaže da nije htela ni da ga pogleda. On joj je samo rekao da bi bilo tužno da mali momak odraste a da ne upozna jednu takvu divnu osobu kakva je ona. To je bilo dovoljno da se mala opusti i potpuno promeni.
Sada je ona njegov glavni vaspitač, čuvar i svašta nešto, ma obožava ga načisto.
Hoću reći, svako svoje dete najbolje poznaje i potrebno je samo pronaći mu neku slabu tačku i način na koji mu je najlakše prići.
Srećno u svakom slučaju.

:) hvala....taman smo sredili financije, gledamo pozitivno na sve i ukapiram da je to manje vazno od toga da cu unesreciti sina i da cemo morati da budemo vrlo strpljivi.....toliko truda i paznje i ispada da nekad i to nije toliko dobro....:))))).....juce mi je poceo gundjati za frizuru i boju kose, sta ce tek biti ako ostanem trudna, ne mogu ni da zamislim.....

:) hvala....taman smo sredili financije, gledamo pozitivno na sve i ukapiram da je to manje vazno od toga da cu unesreciti sina i da cemo morati da budemo vrlo strpljivi.....toliko truda i paznje i ispada da nekad i to nije toliko dobro....:))))).....juce mi je poceo gundjati za frizuru i boju kose, sta ce tek biti ako ostanem trudna, ne mogu ni da zamislim.....

Ne razumem,zasto bi ti dete gundjalo za frizuru?Svakom detetu njegova majka je najlepse,makar da je i krezava,jer dete u majci ne vidi zenu,vec zastitu,neznost,oslonac....

Ne razumem,zasto bi ti dete gundjalo za frizuru?Svakom detetu njegova majka je najlepse,makar da je i krezava,jer dete u majci ne vidi zenu,vec zastitu,neznost,oslonac....

Ma hajde...pa majka jeste zastita, neznost i oslonac, ali nije bozansko nedodirljivo bice. Tj...mozda dok su jako mali. Posle sigurno ne

Zasto dete ne bi komentarisalo? Ima i ja cerku od 13 godina..Za sve komentarise i pozitivno i negativno...a bogami i ja je pitam za misljenje i ozbiljno slusam i razmatram predloge :lol:

Ma hajde...pa majka jeste zastita, neznost i oslonac, ali nije bozansko nedodirljivo bice. Tj...mozda dok su jako mali. Posle sigurno ne

Zasto dete ne bi komentarisalo? Ima i ja cerku od 13 godina..Za sve komentarise i pozitivno i negativno...a bogami i ja je pitam za misljenje i ozbiljno slusam i razmatram predloge :lol:

:) pa da, ucimo ih da imaju svoje misljenje......od malih nogu....i moj sin ne voli kratku kosu i rat smo vodili da kad je trebao da se sisa, godinama nosi duzu....i sada, kad sam skratila kosu ima duzu kosu od mene :))))....

:) pa da, ucimo ih da imaju svoje misljenje......od malih nogu....i moj sin ne voli kratku kosu i rat smo vodili da kad je trebao da se sisa, godinama nosi duzu....i sada, kad sam skratila kosu ima duzu kosu od mene :))))....

To što on ima dužu kosu od tebe i kako reče, voli dugu kosu, ne znači da treba on tebi da određuje koju i kakvu frizuru ćeš imati. Pazi curo, od ljubavi do posesivnosti je vrlo mali korak:zag:

To što on ima dužu kosu od tebe i kako reče, voli dugu kosu, ne znači da treba on tebi da određuje koju i kakvu frizuru ćeš imati. Pazi curo, od ljubavi do posesivnosti je vrlo mali korak:zag:

imali smo razgovore na tu temu u zadnje vreme....jer, ima sklonost da mi komanduje i oseca se mnogo mocno u svojoj kozi.....sve je to krasno, sto je tako samouveren, zadovoljan i svoj, ali sam mu objasnila da ne moze on da mi odredjuje neke stvari u zivotu....bice obavesten o svemu bitnom, bice ispostovan koliko je normalno i to je to.....

Back