Vratili su se uglavnom starci. Moje selo kod Knina je 1991. imalo 1720 stanovnika, 2011. je imalo 253, a na najnovijem popisu oko 120. U zaseoku oklen je moja mater tokom čitave godine živi samo 5-6 ljudi (najmlađi ima 38 godina). U Kninu je 1991. bilo oko 82% Srba, a na najnovijem popisu samo 13.5%.
Zadar je ubjedljivo najustaškiji grad u Hrvatskoj. Jedino tamo postoji izgledna šansa da Srbin bude fizički ili verbalno napadnut ako prepoznaju da je Srbin. U ostalim gradovima u HR šansa da Srbin na ulici bude napadnut fizički ili verbalno je danas mala, ali zato i dalje postoji sistemska diskriminacija Srba. Npr. ako Srbin hoće nešto da investira naprave mu takvu papirološku zavrzlamu da on prosto odustane od toga, a Hrvat bi dobio dozvolu za to isto bez problema. Jedan moj zemljak koji je bogat je u svom tj. našem selu htio otvoriti postrojenje za punjenje vode, ali nije dobio dozvolu od hrvatskih vlasti. On je sigurno kad je vidio da ne ide regularno pokušao podmititi koga treba u opštini čak i na višem nivou vlasti, ali Hrvati ne prodaju svoje nacionalne interese. A njihov interes je da se Srbi ne vraćaju u većem broju, pogotovo ne mlađi. Da je taj moj zemljak dobio dozvolu i otvorio to postrojenje vrv. bi se neki Srbi vratili u svoj zavičaj i tu zaposlili, a kao što rekoh hrvatskoj državi to nije u interesu i zato nije dobio dozvolu.
Stariji Srbi u HR će poumirati, a ono mlađih i djece što je preostalo će se asimilirali u Hrvate (taj proces je uveliko u toku).
@Casual Observer @Paula @Agafja