Najveće "mazalo" u Srpskom slikarstvu-vaše mišljenje?

tragicno je sto si ti ovdje mod
Nisam te pitala za Gvozdenovića.
Pitala sam te šta ti se dopada na Bosiljevim slikama?

Bosilj-Silazak-duha.jpg

jedini upotrebljiv savjet koji mogu dati i tebi i drugima jeste da manje gledate reprodukcije, a vise idete u galerije i muzeje
autenticna likovnost po pravilu je jednostavna
kao sto je i pravo zanatstvo ocisceno od komplikacija
upravo iz tog razloga tapi nije ni slikar, ni umjetnik
a ilija bosilj jeste
nijedan od njih nema formalno obrazovanje
zato i povlacim paralelu
ali za razliku od tapija bosilj je samo ono sto jeste covjek koji slika

Iz Voše...pfff. imaš Ivana Radovića,dobro ovi što nisu, Kosa Boškan, Omčikus...nije da ih nema...ne kažem, al ampak..
pa to, lista je zapravo podugacka i proteze se dugo unatrag

i zanima me po kom osnovu je moj post o bosilju brisan?
evo ponovicu ga

tragicno je jer ocigledno malo znas i upravo zato puno pljujes
art brut (jean dubuffet)
marginalna i naivna umjetnost zapravo je najraznovrsnija i najuzbudljivija umjetnicka scena danas
realno je to oduvijek i bila jer je najcistija refleksija ljudskog iskustva, doslovno prozor u kolektivno nesvjesno, vidljiva forma niti neprekinute od prvog ljudskog otiska na zidu neke pecine pa do danas
ona nastaje iz nase najdublje potrebe da komuniciramo, da razumijemo sebe i druge
da se izlijecimo, na kraju krajeva
to je najdublji izvor svih oblika onog sto smo u mejduvremenu prepoznali i sortirali pod umjetnost
macke predu, ljudi stvaraju umjetnost...

za razliku od formalne, akademske, likovnosti
marginalna i naivna umjetnost ne boluje od trendova i nije u obavezi da podilazi kritici i publici
to je ne cini cak ni zanatski manje kvalitetnom, ni manje inovativnom
cak i po tim pitanjima taj je svijet cesto daleko uzbudljiviji
jer je sustinski autentican i slobodan da to bude

Bosilj kao i svi marginalci kroz filter vlastitog zivota provlaci narative koje je upio, koji su ga oblikovali i u njemu ozivjeli - mitove, epiku, bajke, biblijske motive, svoje okruzenje... slika vlastito zivotno iskustvo (dvoglave figure su dobar primjer), ali i ljudsko kolektivno nesvjesno
u njegovom slikarstvu mozda nema npr perspektive, ali cisto likovno ono je izuzetno slojevito i zivo
jer je i autorova imaginacija takva - vibrantna
nacin na koji slika i podslikava, gradi svoje figure i kompozicije...

s ovakvom umjetnoscu komuniciras na licnom nivou - kroz filtere tvog vlastitog zivota i imaginacije ili ne
ako je odgovor ne - to je samo zato sto si negdje i nekad zatvorila najvaznijia vrata koja kao covjek i umjetnik u pokusaju mozes zatvoriti
vrata vlastite duse i imaginacije

https://naled.rs/umetnost-srbije-ilija-basicevic-bosilj-naivni-slikar-iz-sida-2364

znaci uvredljivo je reci nekome da malo zna
i to zato sto objektivno vrlo vrlo malo zna
ali nije uvredljivo napisati korisniku da ima losu dioptriju ili pitati ko mu drma kavez???
zanimljivo

+ me bas zanima zasto je gvozdenovic na tapetu kao mazarija i to da se objasni likovnim jezikom
(da, to je moguce)
a ne sa - ja to tako mislim....
gvozdenovic je bio profesor na akademiji, dobio je brojne nagrade koje ocigledno nije dodijeljivao ziri sastavljen od dvije forumske maje gojkovic
a osnivanje kuce legata je sam inicirao i dao i finacijski doprinos

evo ponovicu ga

art brut (jean dubuffet)
marginalna i naivna umjetnost zapravo je najraznovrsnija i najuzbudljivija umjetnicka scena danas
realno je to oduvijek i bila jer je najcistija refleksija ljudskog iskustva, doslovno prozor u kolektivno nesvjesno, vidljiva forma niti neprekinute od prvog ljudskog otiska na zidu neke pecine pa do danas
ona nastaje iz nase najdublje potrebe da komuniciramo, da razumijemo sebe i druge
da se izlijecimo, na kraju krajeva
to je najdublji izvor svih oblika onog sto smo u mejduvremenu prepoznali i sortirali pod umjetnost
macke predu, ljudi stvaraju umjetnost...

za razliku od formalne, akademske, likovnosti
marginalna i naivna umjetnost ne boluje od trendova i nije u obavezi da podilazi kritici i publici
to je ne cini cak ni zanatski manje kvalitetnom, ni manje inovativnom
cak i po tim pitanjima taj je svijet cesto daleko uzbudljiviji
jer je sustinski autentican i slobodan da to bude

Bosilj kao i svi marginalci kroz filter vlastitog zivota provlaci narative koje je upio, koji su ga oblikovali i u njemu ozivjeli - mitove, epiku, bajke, biblijske motive, svoje okruzenje... slika vlastito zivotno iskustvo (dvoglave figure su dobar primjer), ali i ljudsko kolektivno nesvjesno
u njegovom slikarstvu mozda nema npr perspektive, ali cisto likovno ono je izuzetno slojevito i zivo
jer je i autorova imaginacija takva - vibrantna
nacin na koji slika i podslikava, gradi svoje figure i kompozicije...

s ovakvom umjetnoscu komuniciras na licnom nivou - kroz filtere tvog vlastitog zivota i imaginacije ili ne
ako je odgovor ne - to je samo zato sto si negdje i nekad zatvorila najvaznijia vrata koja kao covjek i umjetnik u pokusaju mozes zatvoriti
vrata vlastite duse i imaginacije

https://naled.rs/umetnost-srbije-ilija-basicevic-bosilj-naivni-slikar-iz-sida-2364
Šta će ti Google kad sve imaš u glavi?

Šta će ti Google kad sve imaš u glavi?
to se zove link
i vodi do sadrzaja koji smatram korisnim svim ucesnicima u raspravi
i koristim ga da poduprem svoje argumente

naravno da si slobodna da se iskljucivo oslonis na vlastite rijeci i izvore koje sama odaberes
u svom obrazlaganju na temu
zasto smatram da su slike nedeljka gvozdenovica mazarija

izvoli

evo ponovicu ga

.
Tvoj post nije obrisan jer si pisala o njemu .
Već zbog neumesnih komentara i korišćenja neprimerenih reči -čitaj -pljuvanja i provociranja .
Što i dalje nastavljaš u ovoj rečenici

Tvoj post nije obrisan jer si pisala o njemu .
Već zbog neumesnih komentara i korišćenja neprimerenih reči -čitaj -pljuvanja i provociranja .
Što i dalje nastavljaš u ovoj rečenici
tako sto konstatujem da netko puno pljuje jer malo zna?
pa vecina pljuvanja ide upravo iz neznanja
to je konstatacija, a ne uvreda
i obrazlozena je
dok vas dvije pljuvanje po gvozdenovicu izgleda niste u stanju obrazloziti?
niste u stanju obrazoziti i postojanje ove generealno pljuvacke teme
u kojoj od vas nista osim ispoljavanja licnih frustracija dok pljujete po nekoliko mladih slikarica nisam procitala
kako je to prihvatljivo?
kako je vrijedjanje slabovidih prihvatljivo?
kako je prihvatljivo obracanje moderatora korisniku sa - ko ti drma kavez?
bilo kom korisniku

vrijedjanje bi bilo npr da ja tebi napisem ko ti drma kavez...neprilagodjena?
ali ja to nisam napisala

znaci uvredljivo je reci nekome da malo zna
i to zato sto objektivno vrlo vrlo malo zna
ali nije uvredljivo napisati korisniku da ima losu dioptriju ili pitati ko mu drma kavez???
zanimljivo
Dioptrija i kavez su proizašli iz tvojih postova..
"Drmati kavez "-kada se neko jako zapeni i ne može da napravi razliku između normalnog komuniciranja i pljuvačine.
"Dioptrija"-rekla si da nas ne raspoznaješ ..Iste smo persone , po tebi.
Sa tim šta si sve napisala i koliko se nekulturno i nadmeno, ali i nisko obraćaš ovde
Kavez i dioptrija ne mogu da se mere ..
Sve se to može komentarisati pristojno , zar ne?
Ali , primarni razlog tvog prisustva ovde je -omalovažavanje i provokacija ...

Meni je tema saljiva, jer sam koncept "mazala" je saljiv i skakljiv, tako da ne vidim potrebu za preteranim hejtom. Jedini minus mi je hejt na marginalce, jer se to zaista ne moze kritikovati sa iste tacke gledista sa koje se kritikuje akademsko slikarstvo. Marginalna umetnost je posebna i sjajna bas zato sto je takva.
Zao mi je sto nemam kapacitete da se vise ukljucim u temu, jer su moji dometi za provokativnu umetnost prestali vec negde kod Maneove Olimpije 😂

Dioptrija i kavez su proizašli iz tvojih postova..
"Drmati kavez "-kada se neko jako zapeni i ne može da napravi razliku između normalnog komuniciranja i pljuvačine.
"Dioptrija"-rekla si da nas ne raspoznaješ ..Iste smo persone , po tebi.
Sa tim šta si sve napisala i koliko se nekulturno i nadmeno, ali i nisko obraćaš ovde
Kavez i dioptrija ne mogu da se mere ..
Sve se to može komentarisati pristojno , zar ne?
Ali , primarni razlog tvog prisustva ovde je -omalovažavanje i provokacija ...

ne raspoznajem vas jer pisete postove na vrlo slicnom nivou i vrlo slicnog tona
sadrzaj im je gotovo identican tj uglavnom ga nema
osim pejstovanja i pisanja
ja tako mislim...svidja mi se...ne svidja mi se...

ali ja to nisam napisala
nisam napisala ni da si npr frustrirana curka koja asistira neizivljenoj banetini ovuda ili nesto slicno sto mozda mislim ili ne mislim
nisam napisala jer sam fina
eto
Napisala si dovoljno .
Podseti se ako si zaboravila.

pa vecina pljuvanja ide upravo iz neznanja
Dakle , to je razlog tvog pljuvanja?
Neznanje .
Nisi li primetila da je ovde bilo neslaganja u vezi toga ko je kome "mazalo"..
Ali svi komentari i neslaganje su bila napisana na primeren način.

ne raspoznajem vas jer pisete postove na vrlo slicnom nivou i vrlo slicnog tona
sadrzaj im je gotovo identican tj uglavnom ga nema
osim pejstovanja i pisanja
ja tako mislim...svidja mi se...ne svidja mi se...

a ovo ostalo - iz cega god da je proizaslo neprihvatljivo je za jednog moderatora, bilo kog moderatora
Ne moraš biti u društvu koje ti ne odgovara.
Forum je veliko mesto .

Meni je tema saljiva, jer sam koncept "mazala" je saljiv i skakljiv, tako da ne vidim potrebu za preteranim hejtom. Jedini minus mi je hejt na marginalce, jer se to zaista ne moze kritikovati sa iste tacke gledista sa koje se kritikuje akademsko slikarstvo. Marginalna umetnost je posebna i sjajna bas zato sto je takva.
Zao mi je sto nemam kapacitete da se vise ukljucim u temu, jer su moji dometi za provokativnu umetnost prestali vec negde kod Maneove Olimpije ?
meni nije saljivo zvati gvozdenovica mazalom
mozda bi bilo saljivo da je argumentirano
nije mi saljivo ni razvlacenje biografija nekih mladih slikarica ovuda uz neukusne komentare
nista od toga mi nije saljivo
vec samo pokazuje tuzan nivo elementarnog znanja

Napisala si dovoljno .
Podseti se ako si zaboravila.

Dakle , to je razlog tvog pljuvanja?
Neznanje .
Nisi li primetila da je ovde bilo neslaganja u vezi toga ko je kome "mazalo"..
Ali svi komentari i neslaganje su bila napisana na primeren način.

Ne moraš biti u društvu koje ti ne odgovara.
Forum je veliko mesto
tvoja interpretacija mojih postova je samo tvoja interpretacija i nista vise
zadrzi je za sebe, kao i savjet meni gdje i sta da pisem
nemas pravo na to

Zao mi je sto nemam kapacitete da se vise ukljucim u temu, jer su moji dometi za provokativnu umetnost prestali vec negde kod Maneove Olimpije 😂
Pa , mogla bi se nazvati i "šaljivom", opuštenom ..Ali i sama vidiš da ne shvataju svi to tako ..
Gledaj , sada ja volim rad nekog slikara..A tebi je on nikakav i daš svoj komentar -ne sviđa mi se ..
Treba li ja zbog toga da pljujem po tebi?Neopisane gluposti ..
Svako nađe ono što mu se sviđa i ima ono što mu se ne sviđa..

Pa , mogla bi se nazvati i "šaljivom", opuštenom ..Ali i sama vidiš da ne shvataju svi to tako ..
Gledaj , sada ja volim rad nekog slikara..A tebi je on nikakav i daš svoj komentar -ne sviđa mi se ..
Treba li ja zbog toga da pljujem po tebi?Neopisane gluposti ..
Svako nađe ono što mu se sviđa i ima ono što mu se ne sviđa..
objasnite vas dvije meni sto je gvozednovic mazalo
nije to tako tesko
evo, koleginici ne treba ni google
pa predlazem da ona pocne prva
umjesto da se sklanja iza tebe

meni nije saljivo zvati gvozdenovica mazalom
mozda bilo saljivo da je argumentirano
nije mi saljivo ni razvlacenje biografija nekih mladih slikarica ovuda uz neukusne komentare
nista od toga mi nije saljivo
vec samo pokazuje tuzan nivo elementarnog znanja
Na ovakvim temama uvek bude preteranih stavova, zato sto je jako tesko etablirane umetnike gledati iz neke druge perspektive. Zato ovakve teme i postoje, jer se njima udara u neki neprikosnoveni status, e sad neko ce da ima argumente, neko drugi nece, ali tema postize svoju poentu. Isto bi to bilo kad bi neko otvorio temu "najveca skrabala srpske knizevnosti" i sl. Znam da smo se na filmu isto redovno hvatali za guse spram stvaralackog opusa nekih rezisera 😂

Na ovakvim temama uvek bude preteranih stavova, zato sto je jako tesko etablirane umetnike gledati iz neke druge perspektive. Zato ovakve teme i postoje, jer se njima udara u neki neprikosnoveni status, e sad neko ce da ima argumente, neko drugi nece, ali tema postize svoju poentu. Isto bi to bilo kad bi neko otvorio temu "najveca skrabala srpske knizevnosti" i sl. Znam da smo se na filmu isto redovno hvatali za guse spram stvaralackog opusa nekih rezisera ?
to je sasvim u redu zapravo, to je sjajno
ali u takvim raspravama rade argumenti

ja npr hejtujem crnjanskog
znaci, ne mogu duze od dvajest strana u komadu bez da ocu ocu da iskopam viljuskom
al sam u stanju objasniti zasto i svjesna sam da je to moj subjektivni stav

U vezi prava , znaš dobro da imam pravo svaki tvoj neprimeren post da obrišem.
Opomenuta si , prijavljena si ..Pa ti nastavi ..Izvoli.
ne brini ti nista o tome

U vezi prava , znaš dobro da imam pravo svaki tvoj neprimeren post da obrišem.
Opomenuta si , prijavljena si ..Pa ti nastavi ..Izvoli.
Mislim da gresite sto prijavljute i brisete jer se time sama ideja teme gusi. Okej, Tonci reaguje preemotivno, ali i to se ocekuje na ovakvim temama. Ali recimo @Tonci Provala se ocigledno razume malo vise, pa bi mogla da kaze svoje misljenje, ko je npr za nju "mazalo".

objasnite vas dvije meni sto je gvozednovic mazalo
nije to tako tesko
evo, koleginici ne treba ni google
pa predlazem da ona pocne prva
umjesto da se sklanja iza tebe
Evo , reći ću ti ..
Mazalo je jer mu slike-po meni- ne liče ni na šta .
Uzeo je boje i razmazao po platnu .
To je moje viđenje..
A opet , taj isti Gvozdenović se nekome neverovatno sviđa .
.I to je ok.Individualno je...Ne ulazim u to .
Ali neće promeniti moje mišljenje.

Mislim da gresite sto prijavljute i brisete jer se time sama ideja teme gusi. Okej, Tonci reaguje preemotivno, ali i to se ocekuje na ovakvim temama. Ali recimo @Tonci Provala se ocigledno razume malo vise, pa bi mogla da kaze svoje misljenje, ko je npr za nju "mazalo".
ne vidim zasto bih to radila
tj uradila sam u mjeri koju sam smatrala prikladnom

Evo , reći ću ti ..
Mazalo je jer mu slike-po meni- ne liče ni na šta .
Uzeo je boje i razmazao po platnu .
To je moje viđenje..
A opet , taj isti Gvozdenović se nekome neverovatno sviđa .
.I to je ok.Individualno je...Ne ulazim u to .
Ali neće promeniti moje mišljenje.

ali nije uzeo boje i razmazao ih po platnu
o tome se i radi
pljujes nesto o cemu nemas znanje
i smatras to validnim stavom

Back