Најстарија црква у Београду?

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
По логици ствари најстарија је Саборна црква пошто је то био догађај од националног значаја када је кнез Милош издејствовао од турских власти дозволу да се направи православна богомоља. Што значи да их пре није било. Е сад, ако се мисли на неку цркву из предтурског времена, то не знам, али знам да изглед Тврђаве из времена пре Турака није у целини и са сигурношћу реконструисан.

Велика је могућност да је на извору Свете Петке постојала црква и у средњем веку, можда чак и на истим темељима где је сада црква Ружица, или капела Свете Петке, па ту су биле изложене и мошти светитељке када их је Царица Милица пренела у Србију. Саборна црква је вероватно најстарија која се користи у континуитету, волео бих ипак када би се доказало да је на месту Ружице била црква и пре, то би је ипак чинило старијом.

По логици ствари најстарија је Саборна црква пошто је то био догађај од националног значаја када је кнез Милош издејствовао од турских власти дозволу да се направи православна богомоља. Што значи да их пре није било. Е сад, ако се мисли на неку цркву из предтурског времена, то не знам, али знам да изглед Тврђаве из времена пре Турака није у целини и са сигурношћу реконструисан.

Pa sad to je crkva u centru grada dal nema neka crkva u opstinama Beograda koji su za vreme Turaka bila pravoslavna sela??

Pa sad to je crkva u centru grada dal nema neka crkva u opstinama Beograda koji su za vreme Turaka bila pravoslavna sela??

:) То си се добро сетио, да постоје и верски објекти који су у своје време били изван града али данас нису.

На подучју града Београда (општина Сопот) не верујем да има старијег верског објекта од манастира Тресије. http://www.manastirtresije.org/

А у Земуну, најстарија постојећа је црква светог Николаја из 1731. године.

Poslednja izmena:
:) То си се добро сетио, да постоје и верски објекти који су у своје време били изван града али данас нису.

На подучју града Београда (општина Сопот) не верујем да има старијег верског објекта од манастира Тресије. http://www.manastirtresije.org/

А у Земуну, најстарија постојећа је црква светог Николаја из 1731. године.

Како са старошћу "стоји" манастир у Сланцима?

Како са старошћу "стоји" манастир у Сланцима?

Како изгледа, манастир Тресије и тај у Сланцима се везују за исти период, владавину краља Драгутина, што је и логично пошто је у то време Београд први пут доспео у границе српске државе.

Back