Meni je ono što Harms piše totalno ludo. Nisam uspela da nađem nešto posebno o njegovom životu, pa ne znam da li ono što je pisao (mislim i na poeziju i kratke priče i dramu) posledica nekakve patologije ili posebnih stanja svesti... mada može biti samo nekakva drugačija kreativnost, možda čak obične osobe.
Harms nikako nije bio obična osoba, čak ni u onoj meri u kojoj jedan pisac to može da bude (tipa: porodičan čovek sa nekim drugim oficijalnim pozivom, recimo, lekarskim). Da ne zalazimo dublje, umro je od gladi.
Ako te zanima, pogledaj film "Slučaj Harms"
Stilski, mnoge knjige su sumanute, te ni jednu ne bih izdvajala u tom smislu.
U kontekstu ludila koje je na ivici patologije koja je (ipak!) duboko zakopana genijalnošću (a pod pretpostavkom da ne postoji
Uliks 
), ja bih na prvo mesto stavila Kerolovu
Alisu ukoliko je u pitanju fabula (ne, to NIJE knjiga za decu!). Ugođaj je potpun u Vinaverovom prevodu (
Alisa u čudesnoj zemlji).
Kafku nikad nisam smatrala ludim, ili bar ne na način na koji je lud, recimo, Blejk ili Bodler.
Majstor i Margarita jeste neobična knjiga, ali mislim da je uzrok tome tema, tj. očijukanje sa onostranim, a bez eksplicitnog prelaženja nekakve granice, ma gde da je ona postavljena.
Peščanik je briljantna knjiga i luda koliko je i Kiš bio lud - u granicama podnošljivog, kao što su i sva Markesova ostvarenja u okvirima magičnog realizma i Basara u kontekstu dugo očekivanog hoće-li-se-nešto-desiti u srpskoj književnosti.
Teška patologija na papiru, ali, rekla bih, iz glave savršeno normalnog čoveka je
Dan opričnika Vladimira Sorokina. Ustvari, svi ti novi Rusi su...novi Rusi.
A kad već pominjem ovogodišnju lektiru, gotovo sam sigurna da je Selin bio svojevrsni bolesnik, ali se vešto skriva među redovima.
E, da! Možda je školski lud ovaj Tišma, Ninovac.