Najlepši golub na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.063
Viktorijin krunisani golub (Goura victoria) je veliki, plavkasto-sivi golub sa elegantnim plavim grebenima nalik čipki, kestenjastim grudima i crvenim šarenicama.

Deo je roda (Goura) od četiri jedinstvena, veoma velika goluba koja žive na zemlji, poreklom iz regiona Nove Gvineje.

Ptica se može lako prepoznati po jedinstvenim belim vrhovima na kresti i po dubokim zvucima 'vikanja' koji se puštaju tokom dozivanja.

Njegovo ime je u znak sećanja na britanskog monarha kraljicu Viktoriju.

Image1.jpg
 
Viktorijini krunisani golubovi su društvene ptice. Obično putuju u parovima ili malim grupama dok traže hranu. Neužurbanim hodom hodaju po šumskom tlu.

Viktorijini krunisani golubovi većinu svog vremena provode na zemlji i lete na drveće samo kada su uznemireni ili da noću spavaju. Kada su uznemirene, ove ptice lete pravo u krošnje ili veliku horizontalnu granu velikog šumskog drveta.

Nakon što su uznemireni, oni mogu ostati na svom mestu duže vreme, upuštajući se u kontakt pozive i mahajući repom.

1704654324589.png
 
Mužjaci se redovno uključuju u agresivne akcijee kako bi uspostavili dominaciju. U ovim interakcijama, golubovi nadimaju grudi i više puta podižu krila kao da se spremaju da udare svog protivnika.

Oni takođe prave kratke trke jedni na druge i zapravo se mogu udariti, ali retko ostvaruju kontakt i mogu biti potpuno mirni prema drugim mužjacima van rane sezone parenja.

Image1.jpg
 

Back
Top