Najlakši fakultet?

• Začetnik teme Začetnik teme Darkman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zasto li te bije misljenje da je ekonomija isplativija od medicine? :think:
Mislim da nisi u pravu

Pa, sad. Ekonomija moze da bude vrlo isplativa, ali ti treba mnogo srece... I veza. Pritom mislim na to da sama stvaras sebi veze, a ne da te zaposljava stric. :) Kad je rec o medicini, koliko sam ja upucena, nije to bas sjajno. Jeste super kada se zaposlis kao hirurg, ali gomila ljudi zavrsi u domovima zdravlja radeci posao koji nisu hteli. Nije tako lako otici na specijalizaciju.
Ako je ekonomija dosadna kao fakultet, posao ne mora da bude. Zavisi koji smer odaberes, meni bi eto racunovodstvo bilo smor, ali ostali smerovi su ok.

Shta sad hocesh da kazhesh da je ekonomski ili mozhda ETF ili medicina sprdnja fakultet u odnosu na filoloshki ? hahhahahahaha
Imam 2 sestre od kojih jedna studira engleski a druga medicinu i obe su bile odlichni djaci u gimnaziji. Prva ispit spremi za nedelju dana a druga se preslishava mesec dana. A ekonomija mi se chini josh tezha od medicine jer je suvoparnija, jednako obimna i najvece podruchje primene matematike.
Ne zasmejavaj me, kao prvo talenat sam za jezike i idem u privatnu shkolu vec 10 godina tako da sam odavno proshla CAE level iz engleskog a uchim josh i nemachki i francuski. Ne kazhem da je nemachki lak ali je prilichno savladiv dok je za matematiku moguce ulozhiti beskrajno mnogo truda ali ukoliko nisi genije necesh je nikad iskonski kapirati! Ekonomija (tj. ekonomija na beogradskom univerzitetu) vazhi za najjachi fakultet u zemlji, prosechan student ekonomski zavrshi za 8 godina! Tamo cesh naravno naci svakojake profile, od najvecih shtrebera do potpunih flegmatika koji su je upisali jer ih asocira na novac.
Ja filoloshki mogu da upishem i da zavrshim kao od shale ali trazhim neshto izazovnije...;)

kalliope Je l' ti studirash na ekonomskom? I meni bi rachunovodstvo bilo ekstremno dosadno, vishe me zanima neshto gde mogu da komuniciram, neshto vishe vezano za drushtvo i ljude, npr. marketing mi se chini zanimljivim ali mislim da to josh uvek nije zazhivelo kod nas.

Shta sad hocesh da kazhesh da je ekonomski ili mozhda ETF ili medicina sprdnja fakultet u odnosu na filoloshki ? hahhahahahaha
Imam 2 sestre od kojih jedna studira engleski a druga medicinu i obe su bile odlichni djaci u gimnaziji. Prva ispit spremi za nedelju dana a druga se preslishava mesec dana. A ekonomija mi se chini josh tezha od medicine jer je suvoparnija, jednako obimna i najvece podruchje primene matematike.
Ne zasmejavaj me, kao prvo talenat sam za jezike i idem u privatnu shkolu vec 10 godina tako da sam odavno proshla CAE level iz engleskog a uchim josh i nemachki i francuski. Ne kazhem da je nemachki lak ali je prilichno savladiv dok je za matematiku moguce ulozhiti beskrajno mnogo truda ali ukoliko nisi genije necesh je nikad iskonski kapirati! Ekonomija (tj. ekonomija na beogradskom univerzitetu) vazhi za najjachi fakultet u zemlji, prosechan student ekonomski zavrshi za 8 godina! Tamo cesh naravno naci svakojake profile, od najvecih shtrebera do potpunih flegmatika koji su je upisali jer ih asocira na novac.
Ja filoloshki mogu da upishem i da zavrshim kao od shale ali trazhim neshto izazovnije...;)
Ne studiram na ekonomskom ali imam u porodici ljude koji su ga zavrsili ;) I stojim iza toga sto sam napisala. Ali studirati nemacki i uciti ga nije isto, kao kad bih ja rekla - ih, pravo moze svako da studira, znam sve zakone iz americkih serija :mrgreen: (al realno ih znam :P ) Ili da je ekonomija sprdnja jer eto svakodnevno gledam caleta kako radi. Btw i ja govorim francuski, engleski, nemacki. A prosecan student svetsku knjizevnost zavrsi za 7-8-9 godina. Sa nemackog gomila ljudi odustane. Mozda si citala i po novinama kako se ponasaju pojedini profesori na toj katedri.
Katedra za nemacki je posebna prica, dok recimo znam ljude na spanskom i italijanskom kojima je suuuper na faxu. Inace sestra moje najbolje drugarice je na medicini i sve u roku daje. Ima decka, izlazi, nije bas toliko strasno. E sad, meni je strasno sto je posle frka za posao, ali ako uspe da se specijalizuje i zaposli.... Onda je ok.
DolceVita, ako ces izazov, sto ne odes na ETF? :mrgreen: Svakako je mnogo veci od ekonomije.

Pa stvar je u tome shto i ja znam par ljudi koji su mi rekli da bezhim od ekonomskog (ljudi u srednjim godinama, vukovaca u srednjoj shkoli) jer je previshe teshka i uopshte nije naivna kao shto se chini. Posao je druga stvar, naravno da je posao lakshi, pa lakshe je i tebi da predajesh nekoj dechici u shkoli nego da se bavish britanskom ili nemachkom knjizhevnoshcu na katedri za te jezike. E nemoj porediti bilo koji fakultet sa filoloshkim jer je dokazano najlakshi, to je chak i moja razredna rekla (zhena sa 100000000 sertifikata i milion seminara i sati usavrshavanja kod koje inache sem shto mi predaje u gimnaziji, koja je uzgred jedna od 5 najboljih u Srbiji, predaje mi i u svojoj privatnoj shkoli). A sve ljude sa filoloshkog koje znam (a znam ih vishe nego shto bih zhelela) su mi rekli da nikada ne bi mogli da studiraju ni medicinu ni ekonomiju jer smatraju da su preteshki. Tako da molim te bez te mitomanije u vezi sa filoloshkim fakultetom. Shto se svetske knjizhevnosti tiche, knjizhevnost je tu radi uzhivanja, to je umetnost i kultura, svakako neshto ne narochito praktichno u zhivotu, vec neshto shto chini razonodu i kulturno obrazovanje mnogobrojnih obrazovanih ljudi.

Pa je l govorimo o tezini ili prakticnosti? Svetsku ni ja ne bih studirala nikad, izuzetno je teska i ne zanima me. To sto zvuci zanimljivo - zvuci dok ne upises fakultet. I nemoj da se vodis time kako ti neki faks zvuci. Nemoj da te plase ekonomijom. Posto je to masovni fax, pola odeljenja mi je tamo, ima da se uci ali nije lose. I ne mitomanizujem ( :D ) filoloski, samo mi je smesno sto govoris kao da je svaki smer iste tezine, ali 'ajde. Kao sto je nekada postojao PMF, i na njemu smerovi kao sto su geografija i matematika - pa ispadne da su podjednako tesko. Na kom su ti smeru ortaci na fil? Inace ne bih bas da predajem decici, radije bih u druge vode... Otom potom, prvo da zavrsim. :P
A da je dokazano najlaksi, stvarno...Evo ja ti dokazujem da je ekonomski dokazano najlaksi, zavrsilo ga pola moje familije... ???? :lol: Ja bih mogla da zavrsim ekonomski, ali nisam tip osobe da se bavim tim poslom, da se cimam tamo-vamo, ruckovi, ovo ono... A s druge strane ne zelim da budem osrednji ekonomista koji radi eto u kancelariji i smara se, jer osrednja nikad bila nisam. ;)
Nemoj samo da se cimas ako obnovis jednu godinu na ek, ali ako zagrejes stolicu, za 5 godina ga sigurno zavrsavas. Sta ti je druga opcija ako ne ekonomija?

Poslednja izmena:
Sto se tice medicine, ne bih to mogla da studiram jer sam gadljiva na krv... Mislim ne smeta mi da vidim, da meni vade, ali ne bih mogla ja da seckam, da dodirujem itd... Nadam se da nisam bila previse slikovita. :D
I ne bih radila sa bolesnim ljudima.

Ja se iskreno, ne bih usudila da govorim o tome kako je pravni fakultet lak, daleko od toga. Pravni fakultet ima izuzetno zamorno gradivo (inache ne studiram prava, ali moj brat studira, koji je inache izuzetno inteligentan) koje stvara dodate probleme kada treba nauchiti 1000 stranica za ispit a ne da ti se da nauchish ni 10 jer treba 10 puta da ponovish svaku rechenicu na tih 10 strana i onda ceo tekst 10 puta da bi zapamtio.

To je odraz da ga ne interesuje ono sto uci.
Bitan preduslov da dobro baratas gradivom pravnog fakulteta jeste da si izuzetno elokventan i da imas jak vokabular. Gradivo jeste jako opsirno, ali se brzo uci, jer je sve vise-manje povezano, terminologija je svuda ista, i mozes lako da, ako nesto ne znas, da se prisetis necega sto si ucio iz nekih drugih predmeta.
Ja tvrdim da je SUP smer jedan od tri najteza fakulteta.

Pa na to i gledam, ali onaj koji bih ja najpre mi se bash i ne chini isplativ (medicina) a onaj koji je u opticaju isplativih je beznadezhno dosadan (ekonomija). :))))

Nemoj da biras nesto sto je isplativije, vec ono sto volis, jer ce svakako za tebe biti isplativije, jer to treba zavrsiti, pre svega. I kvalitetnije ces raditi posao sto volis.
A ovako... ne bih se slozila da je ekonomija isplativija od medicine. Prvo, medicinu treba zavrsiti, a drugo - koliko diplomiranih ekonomista nema posao?!

Slazem se, ekonomiju zavrsava par hiljada ljudi godisnje samo u Bg-u. Znaci drzavni, plus privatni faxovi. Tu je negde i fon, imam smer sa slicnom tematikom, menadzment.
Ali istina je i da se ni sa medicinom ne zaposljava lako...
DolceVita, vidim da su ti roditelji lekari, mozda bi ti onda bilo lakse.

Pa je l govorimo o tezini ili prakticnosti? Svetsku ni ja ne bih studirala nikad, izuzetno je teska i ne zanima me. To sto zvuci zanimljivo - zvuci dok ne upises fakultet. I nemoj da se vodis time kako ti neki faks zvuci. Nemoj da te plase ekonomijom. Posto je to masovni fax, pola odeljenja mi je tamo, ima da se uci ali nije lose. I ne mitomanizujem ( :D ) filoloski, samo mi je smesno sto govoris kao da je svaki smer iste tezine, ali 'ajde. Kao sto je nekada postojao PMF, i na njemu smerovi kao sto su geografija i matematika - pa ispadne da su podjednako tesko. Na kom su ti smeru ortaci na fil? Inace ne bih bas da predajem decici, radije bih u druge vode... Otom potom, prvo da zavrsim. :P
A da je dokazano najlaksi, stvarno...Evo ja ti dokazujem da je ekonomski dokazano najlaksi, zavrsilo ga pola moje familije... ???? :lol: Ja bih mogla da zavrsim ekonomski, ali nisam tip osobe da se bavim tim poslom, da se cimam tamo-vamo, ruckovi, ovo ono... A s druge strane ne zelim da budem osrednji ekonomista koji radi eto u kancelariji i smara se, jer osrednja nikad bila nisam. ;)
Nemoj samo da se cimas ako obnovis jednu godinu na ek, ali ako zagrejes stolicu, za 5 godina ga sigurno zavrsavas. Sta ti je druga opcija ako ne ekonomija?

Kako cinjenica da ga je zavrsilo pola tvoje familije dokazuje da je to lak fakultet?:eek:

una, naravno da ne dokazuje, zato i stoje upitnici i smajli :D To sam napisala kao odgovor na ovu tvrdnju:

nemoj porediti bilo koji fakultet sa filoloshkim jer je dokazano najlakshi, to je chak i moja razredna rekla....

;)

una, naravno da ne dokazuje, zato i stoje upitnici i smajli :D To sam napisala kao odgovor na ovu tvrdnju:

nemoj porediti bilo koji fakultet sa filoloshkim jer je dokazano najlakshi, to je chak i moja razredna rekla....

;)

Pa, dobro, devojka je to napisala jer nikad nije studirala pa ne zna, ali tvrditi da je neki fakultet laksi od drugog je besmisleno. :confused: Moja rodjaka je zavrsila ETF sa prosekom 9 i nesto, pa ako nju neko pita rekla bi da je to bas lak fakultet. Sve zavisi od sklonosti osobe koja studira.

Poslednja izmena:
Slazem se, ekonomiju zavrsava par hiljada ljudi godisnje samo u Bg-u. Znaci drzavni, plus privatni faxovi. Tu je negde i fon, imam smer sa slicnom tematikom, menadzment.
Ali istina je i da se ni sa medicinom ne zaposljava lako...
DolceVita, vidim da su ti roditelji lekari, mozda bi ti onda bilo lakse.

Znam da je izlizano, ali i ja sam jedna od onih koji smatraju da je privatni faks manje cenjen nego drzavni. Ne bi za dzabe ljudi pre placali samofinansiranje na drzavnom, nego skolovanje na privatnom faksu, mada sve vise ljudi odustaje jako lako.
Kako to da se sa medicinom ne zaposljava lako?

Hvala. :)

Znam da je izlizano, ali i ja sam jedna od onih koji smatraju da je privatni faks manje cenjen nego drzavni. Ne bi za dzabe ljudi pre placali samofinansiranje na drzavnom, nego skolovanje na privatnom faksu, mada sve vise ljudi odustaje jako lako.
Kako to da se sa medicinom ne zaposljava lako?
I ja se potpuno slazem za drzavne vs. privatne (cast izuzecima), ali ne treba zaboraviti da mnogo njih sa privatnog ima mamu i tatu koji ce posle da potegnu veze za posao. ;)
Sto se tice medicine, moze da se zaposli kao lekar opste prakse u nekoj zabiti :/ Jako tesko u Bg-u. A specijalizacija je dugotrajna, plus ne mogu svi da dobiju pravo na nju.

Pa stvar je u tome shto i ja znam par ljudi koji su mi rekli da bezhim od ekonomskog (ljudi u srednjim godinama, vukovaca u srednjoj shkoli) jer je previshe teshka i uopshte nije naivna kao shto se chini. Posao je druga stvar, naravno da je posao lakshi, pa lakshe je i tebi da predajesh nekoj dechici u shkoli nego da se bavish britanskom ili nemachkom knjizhevnoshcu na katedri za te jezike. E nemoj porediti bilo koji fakultet sa filoloshkim jer je dokazano najlakshi, to je chak i moja razredna rekla (zhena sa 100000000 sertifikata i milion seminara i sati usavrshavanja kod koje inache sem shto mi predaje u gimnaziji, koja je uzgred jedna od 5 najboljih u Srbiji, predaje mi i u svojoj privatnoj shkoli). A sve ljude sa filoloshkog koje znam (a znam ih vishe nego shto bih zhelela) su mi rekli da nikada ne bi mogli da studiraju ni medicinu ni ekonomiju jer smatraju da su preteshki. Tako da molim te bez te mitomanije u vezi sa filoloshkim fakultetom. Shto se svetske knjizhevnosti tiche, knjizhevnost je tu radi uzhivanja, to je umetnost i kultura, svakako neshto ne narochito praktichno u zhivotu, vec neshto shto chini razonodu i kulturno obrazovanje mnogobrojnih obrazovanih ljudi.

Ma hajde...

filološki jeste najlakši faks na svetu ako si ga upisao zato što te zanima jezik i kultura zemlje čiji jezik učiš, a ako te ne zanima, zbogom pameti.

I ono što ljudima nikad neće biti jasno da studirati jezik nije isto što i učiti jezik na kursićima. E pa, nije!

Šatro svi znamo engleski i smejemo se ljudima koji ga upisuju... ja baš mislim da ga solidno, ako ne i bolje od toga, znam, a pričam stalno s drugaricom koja je sad prva godina i oduševljavam se, šta oni sve rade i što niko od nas ko nije studirao engleski nije ni pipnuo, nikada. Jer nije ni trebalo - nije to džabe STUDIRANJE jezika!

Inače, ja sam super student na filološkom pa ti neću reći da je to jedino što sam mogla da upišem i završim, jer nije.

I jedna molba: ne razmeći se pričom kako je filološki "dokazano najlakši". Ko je dokazao? Hoću referencu, hoću istraživanje, hoću da vidim parametre!

Poslednja izmena:
Ja se time ne razmecem ali znam gomilu ljudi na filoloshkom, evo primer moj bivshi dechko, koji je inache imao 4 ponekad 5 iz engleskog u srednjoj je upisao engleski, upao na samofin. a sad je na budzhetu 3. godina i uchi bukvalno 5 dana pred ispit. Kazhe da ga jedino knjizhevnost smara a da je fakultet sprdnja...tako da molim vas! Ok slazhem se da ako neko nije talenat bezhi od toga, ali objektivno gledano, filoloshki nije neka mudrost. Najbolji fakulteti za devojku su medicina, ekonomija ili prava, pristojni poslici za damu.
A veruj mi, gledala sam knjige iz ekonomije sinoc kod tetke (koja je inache zavrshila) i ono je po mom mishljenju nevidjeno dosadno i teshko, a o obimu gradiva da ne pricham.
Medicinu bih upisala jer me stvarno najvishe zanima, ali to je tolika zhrtva, jedino olakshanje im je shto moraju da uche redovno zbog vezhbi pa provode po 6-8 sati dnevno ucheci i ne dozvoljavaju sebi da obnove godinu jer ih je ionako previshe. A tek kad zavrshish a ono gomila lekara na birou, pa kad se zaposlish to je nevidjeni stres a na opshtoj praksi na kojoj si najmanje godinu dana ako ti se posreci specijalizacija, i ceo zhivot ringlishpil na opshtoj praksi ukoliko nemash veze ili kinte za spec.

Ja se time ne razmecem ali znam gomilu ljudi na filoloshkom, evo primer moj bivshi dechko, koji je inache imao 4 ponekad 5 iz engleskog u srednjoj je upisao engleski, upao na samofin. a sad je na budzhetu 3. godina i uchi bukvalno 5 dana pred ispit. Kazhe da ga jedino knjizhevnost smara a da je fakultet sprdnja...tako da molim vas! Ok slazhem se da ako neko nije talenat bezhi od toga, ali objektivno gledano, filoloshki nije neka mudrost. Najbolji fakulteti za devojku su medicina, ekonomija ili prava, pristojni poslici za damu.
Ma tvoj bivši dečko je super :roll:

što ne pominješ domaće na anglistici koji oduzimaju užasno mnogo vremena? Ili ih možda ne radi?

Molim sve korisnike, obratite pažnju i držite se ovoga - bivši dečko neke tamo srednjoškolke na forumu kaže da je fakultet sprdnja, znači, sprdnja je! :thumbup:

Druga stvar - ako ste devojka, upišite medicinu, ekonomiju ili pravo, da biste imali pristojni poslić za damu. :thumbup:

I ja se potpuno slazem za drzavne vs. privatne (cast izuzecima), ali ne treba zaboraviti da mnogo njih sa privatnog ima mamu i tatu koji ce posle da potegnu veze za posao. ;)
Sto se tice medicine, moze da se zaposli kao lekar opste prakse u nekoj zabiti :/ Jako tesko u Bg-u. A specijalizacija je dugotrajna, plus ne mogu svi da dobiju pravo na nju.

Bez obzira na veze i vezice, opet smatram da nema bolje veze od znanja i umeca, tako da oni mogu da pokupe neko radno mesto, cisto da se kaze da nesto rade... A mislim da smo u srediste stavile neku vecu ambiciju... z:)

A veruj mi, gledala sam knjige iz ekonomije sinoc kod tetke (koja je inache zavrshila) i ono je po mom mishljenju nevidjeno dosadno i teshko, a o obimu gradiva da ne pricham.
Medicinu bih upisala jer me stvarno najvishe zanima, ali to je tolika zhrtva, jedino olakshanje im je shto moraju da uche redovno zbog vezhbi pa provode po 6-8 sati dnevno ucheci i ne dozvoljavaju sebi da obnove godinu jer ih je ionako previshe. A tek kad zavrshish a ono gomila lekara na birou, pa kad se zaposlish to je nevidjeni stres a na opshtoj praksi na kojoj si najmanje godinu dana ako ti se posreci specijalizacija, i ceo zhivot ringlishpil na opshtoj praksi ukoliko nemash veze ili kinte za spec.

Nijedan jedini fakultet nije sprdnja, to bi trebalo da ti bude jasno... Sve su to lovacke price, tek ces videti kad dodjes koliko mora da se radi, pre svega da bi se ustalila u rezim, da bi se navikla. Koliko nepravde ima, i svega ostalog. Srednja skola je sprdnja!
Da, ekonomija je dosta tezak fakultet, pogotovo dok se ne naviknes na terminologiju.

Back