DarkSoul
Ističe se
- Poruka
- 2.958
Da kako da ne
Ajde sad ... Idemo redom ...
Mislim nije da vredjam ali gde nadje bas masinski i elektrotehnicki . Ne kazem da nema ali postoje fakulteti koji mnogo vise plasiraju svoje u inostranstvo nego sto su to elektrotehnicki i masinski ...
Ja bih rekao ovako . Perspektivnost je relativna stvar . Stavise ne postoji neperspektivan fakultet. Svi oni mogu da budu ali i ne moraju da budu perspektivni, sve zavisi od nas samih ali pomalo i od faktora srece.
A hajde sad ovim redom. Sky Unit je (citirano ispod) naveo da je 85% studenata ETF-a u poslednjih 6-7 godina otišlo u instranstvo. Ja sam čuo da je taj procenat u poslednjih 5 godina 90%. U svakom slučaju mnogo. A s kog to fakulteta više ljudi ide u inostranstvo?
Ja bih rekao da je perspektivnost djelimično relativna stvar. Ne postoji apsolutno neperspektivan, kao ni apsolutno perspektivan fakultet, ali neki su jednostavno perspektivniji, budući da ih je manje ljudi sposobno završiti. Nije uvreda reći da su neki fakulteti lakši od drugih, ako isključimo sve razlike osim razlika u gradivu koje se uči.
^brate veliki broj elektrotehnicara,pa u zadnjih 6,7 godina 85% etfovca radi u inostranstvu po statistikama,dosta tih ljudi dolazi na forum etfa pa ako toliko zelis da se uveris mozesh da vidis
Ja čuo 90% u poslednijh 5 god., al' slično je to svakako. Kad bi sav taj kadar mogao da se uposli u Srbiji, sigurno bismo brže napredovali. Makar, ako država već finansira dio ili svo studiranje (ovisno o upadanju na budžet), onda student treba da ima obavezu da, ako je već teško naći posao da radi, ono makar da ne može raditi u inostranstvu neki vremenski period.
U Republici Srpskoj postoji Fond Milana Jelića (pokojni predsjednik), koji daju 300-600 evra mjesečno (ovisno o raznim faktorima) za najbolje studente, ali pod uslovom da za svaku godinu korišćenja stipendije dvije godine radiš u Srpskoj. (možda je to malo strogo, al' i iznos je veći jer se ne plaća samo studiranje, nego i izdržavanje) Ne kažem da nema mana, ali nešto tako treba da se uradi.