Ima glupih, naročito danas kad je kao i za sve potrebno imati malo manija, i to je to.
To ni ne svrstavam pod termin knjige.
A prave knjige nisu glupe, ima dosta onih za koje kažem da mi ne leže, ali nisu glupe....
I ne volim ove današnje kvazifilozofe tipa Koeljo(ajde, forume, navali s pljuvanjem

ali to je moje jadno i nezanimljivo mišljenje

)..ima ih još, ali nemam sad vremena...
Koeljo je filozofija za tinejdžerke, a i sem toga često je prilično neoriginalan.
Nije bitno, evo vam opisa Mefista i Zlatokose, pa sami procenite koliko budalaštine može da se napakuje u 150 strana:
*Matori ženskaroš, hromi Mefisto se zaljubljuje (po ko zna koji put) u neku ribu, vaj put je baš dobro parče, elem baš ta Zlatokosa, a što je ona tako posebna, ostaje nerazjašnjeno. Idemo dalje...
*Mefisto mora strogo da pazi da ga ne provale mali zli andjeli, ali mu to lako polazi za rukom jer su anđeli mahom retardirani pa zaboravljaju istog trena ako ne zapisuju. Valjda ih je tata Bog napravio sa instant Alchajmerom.
*Mali anđeli vole da onanišu i lupaju prstenac jedan drugom dok gledaju debele parove po krevetima.
*Velzevuv se zabavlja tako što nagovara sataramjke koje štrikaju da mu pružaju handjob po parkovima i piše disertaciju na tu temu.
*Belijal (valjda, ili neki drugi) se bavi objekto orijentisanim programiranjem, što je vrlo važno, samo pisac zna zašto, ja nisam skapirao.
*Sveti Petar ima dil sa Mefistom da privodi debele sojke u redu za pakao.
*Isus je mršav žut i šizofrenik.
*Satana je matora mudra glava Malo je u svađi sa tata Bogom, od nastanka sveta ali vidjaju se ponekad na ručku.
*Jedina dvojica baja u Raju su Mihajlo i Gavrilo. Onomad su dobro umlatili Azazela, koji veći deo knjige kuka negde u paklu, čisto radi atmosfere.
*Bog, Alfa i Omega, kreator univerzuma, prauzrok i posledica svemu, je zapravo matori zajebant koji povremeno kad hoće da se našali, vadi iz džepa čekić i eksere i fore preti Isusu.
- Stil se menja, često i od pasusa do pasusa, od preuzvišenog romantičarskog, a la Gordon Bajron, pa do prostačkog naklapanja sa primitivnim humorom kakvog se ne bi postideo ni Marko Vidojković.
Tu, su naravno i nezaboravne scene tipa: kada, pazite sada, lik u redu za ulazak pakao, prtestuje zbog dugog čekanja u redu i
poziva masu na štrajk, a onda ondnekud ispada Satana i razara mu dušu.
Ukratko rečeno, gomila neotesanog smeća. Na knjigu može da se napali i da je "shvati", i evnetualno ovlaži na pojedine scene samo maloletna pritupava gotičarka (ove inteligentije teško).
Ne mogu da se otmem utisku da je intelekt pisca na istom nivou, glave pune nekog kvaziokultizma i želje za pljuvanjem po hrišćanskoj religiji na potpuno primitivan način.
E sad da mi neko kaže da je knjiga odlična, i da je nisam razumeo, odmah mu šaljem moj primerak (na koji sam bacio pare) PTTom jer mi bespotrebno zauzima mesto u polici.