Najčistija reka u Srbiji, skok s „lijane” i kafa u prirodi

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.310
Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Spajanjem Zabave i Bukovske reke, nastaje Gradac. Dugačak je oko 28 kilometara, prepun je pastrmke, a klisura koju pravi je stanište velikog broja ptica,
od zebe, mišara, jastreba… Reč je o najčistijoj reci u našoj zemlji, a obale obrasle gustom šumom kriju više od 70 pećina i bogatu istoriju.
Na oko sat i po vožnje od Beograda, u Valjevu, čeka vas Gradac – jedna od najlepših, najčistijih i najinstagramičnijih reka u Srbiji.

shutterstock_1783989830-e1750852569760.jpg

Gradac teče kroz klisuru dugu oko 22,7 km, stvarajući prelepe pejzaže. Njegova smaragdna boja i bistrina čine ga savršenim mestom za osveženje tokom vrelih letnjih dana, a u blizini same reke nalaze se brojna mesta pogodna za kampovanje i piknik, kao i staze za pešačenje koje vode kroz netaknutu prirodu…
Reka Gradac nije samo za kupanje — ona je prošarana brojnim stazama koje idu kroz šumu, tu su pećine za istraživanje, mesta za kampovanje i opušteno izležavanje u prirodi… A kad ogladnite, tu su etno domaćinstva i restorani sa odličnim domaćim specijalitetima!
Za sve vas koji tražite drugačiji provod ovog leta – bez betona, velikih vrućina i usiljenosti bilo koje vrste – reka Gradac je topla preporuka

Ah bas za pice nije , ali je lepa reka....i vole valjevci Gradac, a ko ne bi....
Kad sam bio u Valjevu u vojsci , smugnem ti iz kasarne i pravo na Gradac, kad izlaze zidne novine i cela kasarna vidi mene na slici , al me zaebase, pise 15.38h...
Sto znaci da nema sanse da sam legalno u tom trenutku na tom mestu, ali niko mi nije postavio pitanje ili kaznu...
Otud znam toliko o reci i koliko je prijatna za boravak .....
Ima na njoj blizu Valjeva, mnogo lepih izletnickih mesta, i za rostilj i za sedenje i za druzenje...i za uzivanje...
Moze i za kupanje...mada je Petnica kao bazenski sistem i vrlo lepo izletiste za mlade poseceniji i zabavniji za zurke prava letnja atmosfera...

Ali za mame i tate, za malu decu , za brz odlazak posle posla, jer je blizu i pesaka....bas lepa stvar...
I mnogo je lepse uredjena blizu Valjeva nego na slici..

Ako ste u Valjevu , trknite do Gradac jezerceta, blizu je, preko viseceg mosta ili moze i na drugi nacin...
Pipnite malo pa ako vam se svidi , idite dalje na tu stranu....

Veliki Rzav jedna je od dve najčistije reke u Srbiji. Dugačak je 62 km. Izvire u podnožju planine Mučanj, protiče kroz opštinu Arilje i na kraju se uliva u Moravicu.Prave ga Presečka reka, koja izvire na obroncima planine Čemernice, i Jamčica u selu Močiocima.
Na jednom svom delu ima vodopad visine oko 2 metra. Jedno od najpopularnijih kupališta u zapadnom delu Srbije je baš na Rzavu.
Veći deo obale je preuređen u funkcionalne plaže i to neobičnih imena poput Bose noge, Sonjinih čari, Žute stene.
Veliki Rzav omiljeno je nesto i brojnih ribolovaca. U njegovim vodama žive lipljen i pastrmka, a vrlo često se može uhvatiti i klen.

Reka Gradac je druga najčistija reka.
Smatra se da je jedna od najčistijih u Evropi. U blizini je manastir Ćelije, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, iz 13. veka, a reka protiče do njega.
Nastaje na mestu gde se sastavljaju Bukovska reka i Zabava, i teče do ušća u reku Kolubaru. Dugačak je 23km.
Postoji preko 70 pećina za koje se pouzdano zna, što je zaista neverovatno za ovako malu reku.
Specifičnost Graca je ta da je ovo jako hladna reka. Prosečna temperatura vode je oko 13 stepeni.
Napajaju ga mnogobrojni izvori pitke vode kao Zelenac, Selen, Prskavac, Studenac, Popovo vrelo.

Neka nam kaže drug @Тихи malo o reci Raški i njenoj čistoći?
To je iz njegovog kraja, tu su me rodjaci vodili, kad sam bio dete, da pecamo pastrmku.

Kakvo je sad stanje?

Raska je cista i puna pastrmke dok ne stigne do Novog Pazara

Onda je tu uniste, napune djubretom i zatruju tvoji drugovi blokaderi iz pazara

Ja NIKADA nisam nista u zivotu bacio u reku

Back