Najbolji zenski vokal narodne muzike

Koja od navedenih pevacica je najbolji vokal?

• Silvana Armenulic

• Snezana Djurisic

• Gordana Stojicevic

• Ana Bekuta

• Dragana Mirkovic

• Mira Skoric

• Zorica Brunclik

• Vasilija Radojcic

• Danka Stojiljkovic

• Merima Njegomir

• Mira Vasiljevic

• Vesna Zmijanac

• Nada Obric

• Lepa Lukic

• Beba Selimovic

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Од наведених Василија, Беба, Лепа, Гордана, Ана, Мерима.

Али, камо још толико њих, и бољих него наведене, као нпр. Мара Ђорђевић, Даница Обренић, Анђелија Милић, Зора Дремпетић, Зорка Буташ, Ксенија Цицварић, Радмила Димић, Нада Мамула...?
У ствари, читава та плејада певачица некадашњег Радио- Београда, кад је било појам певати на Радију и кад се ценио истински квалитет.

Ваља погледати овај врло занимљив текст:
http://starigramofon.wordpress.com/feljton/

А, сем свих њих, можда на први поглед звучи чудно, али у најбоље вокале, макар отпевала само две песме из тог жанра, напросто морам убројати и - Јосипу Лисац, јер је то урадила с тако добрим осећајем за песму, који би постидео и најзнаменитије певачице.
Sto se tice Mare Djorjevic ili K.Cicvaric namerno niam hteo da ih navedem jer sam mislio da vecina ljudi ne zna za njih. Mozda sam i pogresio ali sad povratka nema.Josipa je sjajna, umetnica sa stilom koji su tiliki pokusali kopirati,ali niti je nasa niti je narodna pevacica pa da bi je svrstali na listu:)

Poslednja izmena:
Ja ne ulazim u to sta ko peva,samo smatram da ove licnosti koje sam naveo,ne zasluzuju,po mom misljenju,da se nadju na listi.Ti mislis da znaju dobro da pevaju,ja ne mislim,u cemu je problem?Ti svoje misljenje ne mozes da mi nametnes,pa da si direktor filharmonije.Drugo,Mira i Ana nemaju,ama bas ni malo slicne glasove.Ana je pojam za Miru.Mani ti ta frljanja i mamudisanja sa tehnikom vokala(ja sam cuo za tehniku pevanja,a za tehniku vokala :think: ),jer to kod mene ne pije vodu.Trece,to sto je Cune snimio duet sa Brunclikovom,nije nikakav pokazatelj njenih vokalnih sposobnosti.Cetvrto,ako je Dragana M. kvalitetan vokal,ja pojedem onda tastaturu i misa,i to bez 'leba.Jos jednom ponavljam,ovo je moje misljenje.Ne mora da znaci da sam u pravu,ali mislim da su neke kvalitetnije pevacice,zasluzile da udju u anketu,pre doticnih.

Ne bih bio toliko militantan. Nisam direktor filharmonije vec solo pevac. Anu i Miru nisam poredio po boji glasa vec po tome sto nisu ni tu ni tamo,tj.ni cisto narodnjacki ni cisto zabavnjack glasovii. Terminom 'tehnika vokala' mislio sam isto kao da sam rekao vokalna tehnika kako se to inace kaze u muzickim krugovima. Sa druge strane, tehnika pevanja ima dosta. Razlikuju se po nacinu imopostiranja glasa npr. ruska,italijanska, nemacka skola... To je ono sto se postavlja na vec ono sto je priroda dala. svako od nas rodjenjem ima odredjenu tehniku vokala a svaka nadogradnja se naziva tehnika pevanja. Buduci da je svaka od navedenih (iritantnih) pevacica naturalista tj.bez skolovanja glasa uzeo sam sebi za pravo da to nazovem tehnikom vokala

Ne bih bio toliko militantan. Nisam direktor filharmonije vec solo pevac. Anu i Miru nisam poredio po boji glasa vec po tome sto nisu ni tu ni tamo,tj.ni cisto narodnjacki ni cisto zabavnjack glasovii. Terminom 'tehnika vokala' mislio sam isto kao da sam rekao vokalna tehnika kako se to inace kaze u muzickim krugovima. Sa druge strane, tehnika pevanja ima dosta. Razlikuju se po nacinu imopostiranja glasa npr. ruska,italijanska, nemacka skola... To je ono sto se postavlja na vec ono sto je priroda dala. svako od nas rodjenjem ima odredjenu tehniku vokala a svaka nadogradnja se naziva tehnika pevanja. Buduci da je svaka od navedenih (iritantnih) pevacica naturalista tj.bez skolovanja glasa uzeo sam sebi za pravo da to nazovem tehnikom vokala

E to vec ima smisla :D I nisam militantan,samo mozda malo burnije iznosim svoje misljenje :mrgreen:

Za one koji nisu culi ovu sjajnu pevacicu. Danka je inace profesor muzike, snimila je prosle godine fantastican CD sa etno muzikom za PGP RTS.
Evo jedne njene sjajne interpretacije Silvanine pesme.

Evo jos nekih sjajnih interpretacija

I za kraj da se cuje kako sjajna Ana Bekuta moze da peva sve podjednako dobro.

Sto se tice Mare Djorjevic ili K.Cicvaric namerno niam hteo da ih navedem jer sam mislio da vecina ljudi ne zna za njih. Mozda sam i pogresio ali sad povratka nema.Josipa je sjajna, umetnica sa stilom koji su tiliki pokusali kopirati,ali niti je nasa niti je narodna pevacica pa da bi je svrstali na listu:)
Ама, зашто критеријум да буде колико људи зна за некога? :roll: Уосталом, врло се добро зна, тамо где треба, ко су и какве певачице Мара и Ксенија. А Јосипу сам поменула јер њу, ем вреди увек поменути, ем овде није изричито речено да се ради о српским певачицама.
(Уосталом, заправо се и не ради толико о том етничком одређењу, него баш о самој интерпретацији, а сем тога, песме које је Јосипа тако добро отпевала, Омер беже, и Сејмени, певале су управо и многе српске сјајне певачице, а и певачи, али је нико није достигао.)

П. С.
Шта рећи, нпр, за поменуту Зорку Буташ, једну изузетну певачицу, у чије сам се певачке способности имала част уверити безброј пута и уживо (била ми је годинама комшиница), и у каснијим годинама, кад је престала јавно наступати? Вероватно, по критеријуму широке познатости она не би имала шансе да уђе у "топ листу", али, по певачком умећу доиста спада у сам врх.

Za one koji nisu culi ovu sjajnu pevacicu. Danka je inace profesor muzike, snimila je prosle godine fantastican CD sa etno muzikom za PGP RTS.
Evo jedne njene sjajne interpretacije Silvanine pesme.

Evo jos nekih sjajnih interpretacija

I za kraj da se cuje kako sjajna Ana Bekuta moze da peva sve podjednako dobro.

Danka je sjajna.Eto nju nisam zaboravio staviti na listu ;)

Ама, зашто критеријум да буде колико људи зна за некога? :roll: Уосталом, врло се добро зна, тамо где треба, ко су и какве певачице Мара и Ксенија. А Јосипу сам поменула јер њу, ем вреди увек поменути, ем овде није изричито речено да се ради о српским певачицама.
(Уосталом, заправо се и не ради толико о том етничком одређењу, него баш о самој интерпретацији, а сем тога, песме које је Јосипа тако добро отпевала, Омер беже, и Сејмени, певале су управо и многе српске сјајне певачице, а и певачи, али је нико није достигао.)

П. С.
Шта рећи, нпр, за поменуту Зорку Буташ, једну изузетну певачицу, у чије сам се певачке способности имала част уверити безброј пута и уживо (била ми је годинама комшиница), и у каснијим годинама, кад је престала јавно наступати? Вероватно, по критеријуму широке познатости она не би имала шансе да уђе у "топ листу", али, по певачком умећу доиста спада у сам врх.
Rekoh da sam mozda pogresio sto sam se time vodio a mogao se neko ranije setiti da postavi anketu sa probranijim pevacicama :)

Poslednja izmena:
Silvana - Ciganine ti sto sviras mnogo dobro peva al ne volim tu pesmu
Snezana Djurisic - Sve je proslo medju nama pesma svih vremena
Gordana Stojicevic - Pala cuprija
Ana Bekuta - Stani stani zoro
Dragana Mirkovic - Milo moje
Mira Skoric - Niz vene mi tiho teces
Zorica Brunclk - Avlije avlije zakon
Vasilija Radojcic - MIto bekrijo
Danka Stojiljkovic - Ja sam cura becarusa
Merima Njegomir - Ivanova korita
Mira Vasiljevic - Godine su prolazile