Najbolji sir na svetu za 2021.g.

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.200
image-2-1200x564.jpg

Meki kozji sir iz Španije osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju za sir, u konkurenciji 4.079 prijavljenih takmičara iz više od 40 zemalja (sa pet kontinenata).

Pobednički sir, imena Olavidia, potiče od zanatskog proizvođača sira komercijalnog naziva Quesos y Besos (sirevi i poljupci), dobio je 103 glasa, nadmašivši drugoplasirani meki sir iz francuske Fromagerie Berthaut okupan alkoholnim pićem Marc de Bourgogne koje se pravi od ostataka kože i pulpe grožđa.

Silvija Pelaez, vlasnica pobedničkog sira, rekla je: „Mi smo mali skromni proizvođač sira u Haenu“, gradu na jugu Španije, najpoznatijem po svojim maslinama koje se naveliko izvoze. Ovaj grad u Andaluziji, među brdima zbog svog kraljevstva „tečnog zlata“, maslina, ima sve više i više turista.

„Svakodnevni rad ima svoju nagradu“, rekla je Pelaez. Zanimljivo je da ovaj proizvođač sira, zvaničnoog naziva Lacteos Romero Pelaez, ima samo šest zaposlenih.

Njen kozji sir bele boje ima uočljivu crnu prugu u sredini. Organizatori takmičenja rekli su da je sir „zreo sa penicilium candidumom i pepelom od maslinovog kamena“. Kada se preseče, odmah primetite prelepu venu pepela, koja podseća na francuski sir Morbier. Nakon kremastog i puterastog, čekaju vas blagi cvetni dodiri i izbalansiran ukus.

(preuzeto sa N1)
olavidia.jpg

https://domaccini.rs/tezga/ambasador-gauda-mlekara-farmer-250g/

ja skoro kupih ovaj
iznenadio sam se koliko je dobar
čist kravlji ali sumanuto ukusan i aromatičan, verovatno imaju foricu sa nekim dodacima tavki ili šta već
deluje kao malo odstajala gauda...?

najlepša gauda koju sam jeo je bila jedna stara mislim preko 18 meseci odstajala kupljena na pijaci u nemačkom gradu Minsteru blizu holandske granice od holandskih seljaka...svako zrno soli se osećalo, videli se kristali.....fantastična struktura i ukus. Nenadjebiv.
Najbliže tome što sam ovde probao je Old Amsterdam koji iskoči ponekad na akciji ali opet nije to taj nivo.

Back