Najbolji RPG / Preporuke

Malo ko je čuo za Silver, a još manje igrao. Na Dreamcast-u Silver je odlično odrađen.

Igra ima onaj german RPG feel koji je nešto između wRPG-a i jRPG-a. Potencira glavnu ulogu David-a, plavokosog mačevaoca, sa tipičnom 1001 noć pričom o otetim ženama radi maga Silver-a.

Jedno od najvećih zadovoljstava u igri je bilo preuzimanje oružja od Fuge-a, to su ona dva mača.

fuge.jpg

Tranzicije kamere su na momente dosadne, ali su svakako odlično odrađene za to vreme. Parallax mapping radi 2.5D osećaja. Slično je radio i Final Fantasy VII s tim što je bitan deo aktivna 360 orijentacija za borbu. Neprijatelja treba naciljati i udariti, što ume da bude teško, tako da ima i taktike dosta u igri i nikako nije za gamere koji lako odustaju. Igra starog kova, da tako kažemo.

Pravi dragulj među igrama i RPG-evima. U potpuno sopstvenom rangu. Silver je baš pravi primer da je moguće odlično ukombinovati wRPG i jRPG elemente u jednu igru.

Ako bih morao da pravim poređenje, rekao bih da se najviše gotivi sa Tyranny od modernijih igara što se tiče atmosferskog dela.

predlažem Dreamcast verziju sa sve Dreamcast gamepadom.

Poslednja izmena:
M&B: Warband je solidna igra. Obicno me sve M&B igre drze mesec dana najvise dok ne zveknem lvl 60, a onda je samo mukotrpan posao traganja svih najboljih slemova, oruzja i slicno u najboljim gradovima. I onda kada barem jedno sestoro generala nose sa sobom full opremu, krecu pohodi.

I to moze da traje i traje...

Voleo bih da M&B igre imaju daleko spektakularniji svet koji nece odmah dosaditi.

--------------------------

Jedan od najboljih 2D Lite Action RPG-eva je Castlevania : SOTN.

Moji omiljeni RPG:

1. Morrowind (sa modovima prakticno neogranicena zabava, igram of 2003)
2. Baldur's Gate (prvi deo, dvojkyu nisam stigao da odigram)
3. Chrono Cross (igrao davno na PS-u, prvi RPG ikada, za mene najjbolji jrpg)
4. Pillars of Eternity (u duh u BG-a, odlicna za ljubitelje paladina)

Pathfinder - Kingmaker je iskreni cRPG. Za mene opušteno u top 3 cRPG-a do sad napravljenih.

Iako je writing mogao biti bolji, koncept igre je odličan. Priča je solidna.
Problem je pomalo nerealan sistem alignmenta.
Sve to na stranu, varijacije u odabiru klase, skillova, taktike je veoma zabavan.

Stavio sam Vivisectionista u kombinaciji sa Monkom i Sacred Sword koji koristi Weapon sa 2d8 Crit 20(x4) uz enchantment i lightning skill. Sneak Crit opušteno ide do 150dmg uz sve enche i to na lvl6, tek!

Što se tiče Pillars of Eternity, nisam video lepši writing u bilo kojoj igri. A igrao sam ih poprilično. Narrative je odličan, ali je priča sama po sebi meh. Ništa posebno.

Obe igre pucaju na nostalgiju i uspevaju u tome.

Izdvajam ovde RPG igre koje smatram pravim predstavnicima nove generacije, a za koje znam da su one koje će najviše da utiču. Divinity

- Divinity Original Sin 1 & 2
Divinity Original Sin 1 je po mom mišljenju imala bolji i zabavniji sistem borbe u poređenju sa dvojkom, ali je dvojka definitivno unapredila sistem na relaciji mogućnosti combata, i doprinosu veće dinamike zbog phys armor / magic armor kombinacija. Ove dve igre su čist kvalitet i to sam u mnogo navrata pisao na PDF-u (čak i kada mi je jednom obrisana tema sa Original Sin 2 u korist Witchera 3, jer sam rekao da će D:OS2 da bude GOTY).
D:OS2 je GOTY. Ova igra je 10/10. Ovo je jedina igra koja je u poslednjoj deceniji, ako ne i više, donela inovaciju u veoma uzanom cRPG šablonu koji se godinama unazad oslanja na DnD principe (što vidimo i u pređašnja dva naslova koje sam pomenuo). Divinity igre čine interakciju sa objektima i environmentom zanimljivom i dobrom strategijom protiv neprijatelja, dok zadržava tipičan Larian humor koji je najbolje prikazan u njihovoj igri Divinity:Dragon Commander.

- Što se tiče azijskog tržišta, Dark Souls je sve pobedio i može se reći da je to najinfluentniji RPG protekle decenije. Skyrim je nekako tu, ali ljudi neće da oproste gomilu bugova koje ova igra ima. Dark Souls je ipak nešto uzvišenije iz umetničkog pogleda. Uticao je do te mere da je promenio značenje Campfire savepointa. Čak i novi Jedi Order poprilično uzima iz Dark Souls koncepta. Podizanje Dark Souls-a nije bilo lako jer je igra u svom začeću bila nenormalno napljuvana i važi za jedan od najlošijih portova na PC. Ipak, to nije sprečilo ljude koje je zaintrigirala mračnija atmosfera, priča i generalno lore da se dublje upute i otkriju motive kako bi sakrojili veliku priču. Među najpoznatijim krojačima je i VaatiVidya.

Sa ljudima koji imaju ovako visok nivo posvećenosti prema lore-u, i kada isti lore uspešno prouzrokuje beskrajne diskusije o mogućim motivima i željama likova na internetu, znamo odmah da se radi o instant klasiku.

Pathfinder ми је на листи али никако да га пробам. Мислим да ће ми баш лећи.
Dark Souls никада нисам играо јер ми је деловао (судећи према онлајн гејмплеју) сувише, како бих рекао, линеарно, или аркадно, без много истраживања као у Елдер Скролс играма где је борба, макар на почетку серијала, била у другом плану. Open world жанр ме је јако искварио. С друге стране волим ту естетику средњег века и готике, тако да мождс ми се и свиди. За мене би ипак Скајрим био RPG деценије ако не и игра деценије иако за мене представља два корака уназад у односу на Моровинд и не могу га играти без неколико есенцијалних модова који га уздижу у домен истинског RPG-a.

Слажем се за Pillars of Eternity, прича јесте слабија (а крај ме посебно разочарао) али игра на носталгију и забавна је. У играма ипак више преферирам атмосферу, истрсживање и добар world-building. Други део сам кренуо да играм али сам из неког разлога већ на оном почетном тропском острву изгубио жељу да наставим игру. Тешко је објаснити разлог, све је исто као и у првом делу и изгледа сјајно.. Можда неки други пут, уз боље расположење.

Pathfinder ми је на листи али никако да га пробам. Мислим да ће ми баш лећи.
Dark Souls никада нисам играо јер ми је деловао (судећи према онлајн гејмплеју) сувише, како бих рекао, линеарно, или аркадно, без много истраживања као у Елдер Скролс играма где је борба, макар на почетку серијала, била у другом плану. Open world жанр ме је јако искварио. С друге стране волим ту естетику средњег века и готике, тако да мождс ми се и свиди. За мене би ипак Скајрим био RPG деценије ако не и игра деценије иако за мене представља два корака уназад у односу на Моровинд и не могу га играти без неколико есенцијалних модова који га уздижу у домен истинског RPG-a.

Слажем се за Pillars of Eternity, прича јесте слабија (а крај ме посебно разочарао) али игра на носталгију и забавна је. У играма ипак више преферирам атмосферу, истрсживање и добар world-building. Други део сам кренуо да играм али сам из неког разлога већ на оном почетном тропском острву изгубио жељу да наставим игру. Тешко је објаснити разлог, све је исто као и у првом делу и изгледа сјајно.. Можда неки други пут, уз боље расположење.

Dark Souls je onda prava igra za tebe.

Ne postoje ti više te podele na arkadno i simulaciono, niti kvalitet leži u simulacionom naspram "arkadnog i linearnog".

Dark Souls uopšte nije linearan po pitanju priče, bez istraživanja ne možeš ništa uraditi jer imaš tek toliko informacija da osetiš kako igraš detektivsku igru, a ne RPG. Izgubićeš se, lutaćeš, tražićeš gde se ide dalje.

Kada počneš da igraš Dark Souls i dok stigneš do Anor Londo, uvidećeš da se radi o genijalnoj igri i promenićeš mišljenje o "arkadnom" veoma brzo.

Back