Најбољи ловац четврте генерације

nije bolji, ali je bio skoro ravnopravan bio na tom ''obracunu'' koji je trajao 6 dana, ali presudna je bila taktika koju su primenjivali indiski migovi u sadejstvu sa su-30!! i nije mig21!!!! vec mig21 93 (razlika je velika) !!!

a ovo sa najnovijim sistemom ols (Optical Locator System ) koju koristi mig-35 je stvarno nesto novo, i genijalno! i stvarno daje tom avionu ogromnu prednost! progguglaj , prcitaj, zanimljiv i strahovito efikasan sistem! ja kad sam prvi put video sliku, nije mi uopste bilo jasno sta je to na nosu miga!!!

sve stoji za ols... ali mig-35 je prototip, postoji samo jedan i to je nastao preradom miga-29m... dali razumes sta je poenta!?
kako prototip koje je borbeno nedokazano sredstvo moze biti nesto najbolje... pa koliko je primera u ratu da nesto sto je fantasticno na papiru, u ratu bude totalan promasaj!!

zameri su ispitivali sve varijante mlaznica jos tokom 90 tih i to na f-15 ,f/a-18 kao i na f-16 i x-31 (imam neke fotke) ali su na f-22 montirali mlaznice koje se pokrecu samo gore -dole tj u jednoj osi jer je tako daleko manji Ic odraz aviona jer manje isijavaju toplotu(tj. motora, pogledajte koliko vire mlaznice na f-22 a koliko na su-35 gde se vidi gotovo ceo motor) a i za pomeranje mlaznika u svim osama je potreban komplikovaniji mehanizam tj. mlaznici imaju mnogo vise delova da bi fumkcionisali.Jos mi se cini da je kod na primer su-35 pomeranje mlaznika levo desno jako ograniceno jer bi inace onaj repni produzetak brzo izgoreo sto me dovodi do zakljucka da tu prednosti gotovo da i nema(slicno je i kod mig-35) a i kako staviti, na tako projektovani repni deo f-22 ,mlaznike koji se pomeraju u svim osama.Pogledajte slike tih aviona pa zakljucite sami.
Mozda gresim!?

sve stoji za ols... ali mig-35 je prototip, postoji samo jedan i to je nastao preradom miga-29m... dali razumes sta je poenta!?
kako prototip koje je borbeno nedokazano sredstvo moze biti nesto najbolje... pa koliko je primera u ratu da nesto sto je fantasticno na papiru, u ratu bude totalan promasaj!!

Dobro, ali pravimo razliku izmedju finalnog resenja i prototipa! mig-35 nije prototip, vec finalno resenje, upravu si postoji samo jedan! ali nije nastao preradom miga-29. vec je posebno konstruisan! prototipi se prave da se pokaze pravac u kome ce se vrsiti dalji razvoj, ali mig-35 nije to, vec avion koji je spreman za serisku proizvodnju, koja ce se gotovo sigurno i desiti, pitanje u kom obimu, ali indija ima velike sanse da naruci 126 komada tih letelica, a i rusko vazduhoplovstvo ce sigurno dobiti jedan broj istih!

Dobro, ali pravimo razliku izmedju finalnog resenja i prototipa! mig-35 nije prototip, vec finalno resenje, upravu si postoji samo jedan! ali nije nastao preradom miga-29. vec je posebno konstruisan! prototipi se prave da se pokaze pravac u kome ce se vrsiti dalji razvoj, ali mig-35 nije to, vec avion koji je spreman za serisku proizvodnju, koja ce se gotovo sigurno i desiti, pitanje u kom obimu, ali indija ima velike sanse da naruci 126 komada tih letelica, a i rusko vazduhoplovstvo ce sigurno dobiti jedan broj istih!

ajde da razjasnimo nesto... malo potrazi kako je nastao danasnjim mig-35 koji leti, ja kazem da je nastao preradom miga-29m.
koliko velika sanse kod indije ima mig-35 tako velike, a mozda i vece sanse ima i gripen, jer deli motor sa avionom Tejas. uz to i francuzi imaju velike sanse jer imaju veliku tehnicku saradnju sa indijom. a s obzirim da ce doci do transfera tahnologije najverovatnije je da ce uzeti nesto ne ruskog porekla, jer u rusku tehnologiju imaju uvid kroz projekat PAK-FA, su-30mki... i na kraju rusi uvek za izvoz prave osiromasene modele, tako da nevidim sta ce indiji takav model aviona za transfer tehnologije!!

dejina811: "...aim-120 neuspesna i nepracizna raketa... pa sta je onda obaralo nase pilota u migovima-29, nesrecici su pogadjani po nekoliko puta. sta je tu nepracizno?!
iracko vazduhoplovstvo je imalo mix zapadnog i istocnog vazduhoplovstva... posto je bio i redovna musterija sovjetske i francuske avio industrije. a iranski f-14 su koristeni jedino kao mini awacs, jer iran je dobio samo avione, rezervni delovi za njih nikad nisu stigli zbog revolucije!!!"

Ово би била добра основа за допуну неких ставова о Миг21 и Ф16, јер се изгледа
овде НИШТА неможе "подразумевати". Пре свега, предност у "самосталности", било
које летелице је не у смислу да пилот САМ одлучује где, шта и када, већ у смислу
да може и сам прикупљати информације потребне за одлуку где, шта и када. Одлуку
о томе где, шта, када (исл), мора донети неко ко зна зашто је летелица и полетела.
Е то је суштина која се редовно показује као истинита, иако увек постоје и они
који то правило непоштују и наравно постају пример за његову потврду.

Укратко, сва могућа и "немогућа" ратна искуства показују да је навођење НУЖАН И
ОДЛУЧУЈУЋ фактор успеха дејства летелица. Значи употреба радара у авиону, је
(наравно) предност, али без доброг навођења је (скоро) редовно пут у пропаст.
Ко не разуме српски "тешко" ће схватити какве ово има везе са Ф16 и Миг21.

Веома је глупо лаички оцењивати битку после битке и правити се паметан, али имам
јак утисак да је наша команда гледала на Миг29 као на сасвим "другачију" летелицу
него што је то Миг21. Мислим да су на њих гледали као на богове и да су пуштали
пилоте да сами одлучују "шта да раде". Невидим никаквог смисла у томе да пустите
(апсолутно неисправан) Миг29 да сам лети у чопору непријатеља. Ово сам толико
пута видео својим очима, да је контрааргумент тежак за навести. Нисам стигао ни
да дознам зашто је то тако било, (нпр: дислокација, АЛИ није!).
Чак ми се потез да над босном шаљу ловачки пар (иако су оба оборена), много више
учинио озбиљним, него оно самостално "набадање" и шетња. Мада би сви рекли: "Шаљеш
неисправне авионе, без подршке на туђу територију - лудак". Да ли су за то криви
(тврдоглави) пилоти, њихове (меке) старешине, или политичари (што је све, да су
старешине добре апсурд) не знам, али без бар 5-6 летелица у ваздуху о чему причати?
На крају крајева Приштина је доказала да у овоме што наводим има истине. А ако се
неко нашао увређеним, унапред извињење за лаичко џарање по муци.

Е сад да вратимо причу, амери, израел и слично. Елем што су све успехе низали тиме
што схватају вредност "навођења", него и "знају" да дечурлија по свету мисле да је
пилот и авион, неки каубој на коњу и да иде сам у крчму. Па њихове летелице које
руским немогу да приђу ни на пушкомет, претварају у магичне направе, а њихове
пилоте у неке надљуде. Да не говорим о њиховим бајкама о немању губитака, испаде да
"ко се бије, немора да добије". Нема, ама баш ниједног рата где се амери толико
непросер**ају, да је то чудо. Рат (за неке) из 1999. је мислим карактеристичан по
томе што им је и "непријатељ" у томе толико помогао да је то чудо. Још да нема руса,
овде би већ сигурно причали о нпр: Слобиним монтажама обарања ф117, исл...

Има милион прича типа: ф15 није оборен, ко је видео пад?, итд...
Ако неко верује американцима да немају губитака и да је сунце црно, ти можеш да
набрајаш милијарде примера да је сунце (дал) жуто, да они немају боље ово и оно
и да описујеш оно што си видео исл, то једноставно невреди. Ћорави (код очију)
зомбији ће мрвити исту мантру.

Ако ти dejina811, верујеш да је ирак откидо иран користећи мираже, а не мигове,
ако верујеш да ф14 није коришћен, а ни обаран од Миг21, већ је стајао у шупи и
коришћен ко авакс, шта вреди теби причати ишта. Имаш своје тотеме и узалуд је
свака прича са тобом.

fresh&clean: "R 77 odlična a nigde nije korišćena
Ali je dobra zato što je Ruska
Prosto... "

Јесте, да ти кажу да је нова мечка сигурно квалитетнија од ладе, дал би се чудио?

И неки "прототипи" из 2008. Миг29 се помињу...
За индусе, можда ће купити Миг29 БАШ зато што знају енглезе?

А о Миг29 и 1999.:
Ево овако, да су нам Миг29 били бар исправни и да је команда била (некажем да није)
како треба, сваки тај Миг29-00 (додуше и да смо имали више неких ракета) би
наслагао по бар 5-10 нпр. Ф15. И овако нису остали сувог *****, али су и "проређени",
јер су били: САМИ, НЕИСПРАВНИ, БЕЗ УСПЕШНЕ (ако ју је уопште и било) СТРАТЕГИЈЕ.
Да не говоримо о броју непријатеља, али треба да знате да је свака та 29-ка
избегла по БАР 5 невиђено успешних ракета НАТО. Неке нажалост нису избегле ни нашу
ПВО. Сазнајте где знате каква је ефикасност руских ракета. Могу ја да вам наводим
све и свашта, али није то "пепси". Ако питате амере неморате се толико трудити, пошто
их волите замислите сами одговор и то је то. Што је баби мило...

Има и оно: "Трла баба лан,..."

Мора мало да се (кхм...) грдимо, таква је љубав!
Поздрав свима!

@ svrljig

dobro procitaj sta sam napisao o irackom vazduhoplovstvu. isti taj jadni miraz je overeio americki razarac u persijskom zalivu. i na kraju ja nisam rekao da su mirazi cistili nebi nad iranom.
ali sam i rekao da je f-14 drzan u pozadini, i koristen je za navidjenje aviona f-4 i f-5 iranskog vazduhoplovstva jer je ima mnogo jaci radar i ima je funkciju mini avaksa. druga stvar koju sam vec rekao je da su ti avioni (f-14) u iran stigli bez rezervnih delova i cuvani su za odbranu vitalnih tacaka u drzavi.
ako me vec citiras dobro procitaj sta pisem, a ne da mi stavljas svoje reci u usta!!!

a ovaj tvoj posledni pasaus netreba ni komentarisati... da su ispravni naslagali bi po 5-10 f-15 aviona... u kojoj je to igri?!

P.S. dobro procitaj pre nego sto citiras!!!

ajde da razjasnimo nesto... malo potrazi kako je nastao danasnjim mig-35 koji leti, ja kazem da je nastao preradom miga-29m.
koliko velika sanse kod indije ima mig-35 tako velike, a mozda i vece sanse ima i gripen, jer deli motor sa avionom Tejas. uz to i francuzi imaju velike sanse jer imaju veliku tehnicku saradnju sa indijom. a s obzirim da ce doci do transfera tahnologije najverovatnije je da ce uzeti nesto ne ruskog porekla, jer u rusku tehnologiju imaju uvid kroz projekat PAK-FA, su-30mki... i na kraju rusi uvek za izvoz prave osiromasene modele, tako da nevidim sta ce indiji takav model aviona za transfer tehnologije!!

potrazio sam , to je apsolutno samostalan avion, nikakva prerada nije vrsena, u smislu uzeli mig-29 i od njega napravili mig-35! to cak i nije moguce! ali kao i svaki model novije generacije, vuce korene i neka resenja starijih modela!

videcemo ko ce dobiti posao, u zadnjih 10 natecanja su pobedili rusi (zadnje je bilo po pitanju mbt , gde je t90s dobio konkurs, iako je u pitanju bila osiromasena verzija istog tenka) ali nikada se ne zna, ja mislim da gripen ima najmanje sansi, i drugo ako pogledas cenu koju su ponudili rusi za 126 migova-35 , onda ces videti koliko je ona vise nego dobra)

kao da je indiji problem par milijardi dolara... pa nisu oni baba drzava kao mi, pa da razmisljaju dali kupiti 14 ili 16 aviona... i sta se moze sa razlikom para.

njih zanima tehnoloski transfer na drugom mesto... na pravom je novi avion naravno.
taj konkurs je posao veka za svaku avio industriju... a kako su rusi poslovni kad je u pitanju indija, vidi se zadnjih godina, kako tokom poslova sa modernizacijim nosaca aviona, tako i tokom poslednje kupovina helikoptera mi-17. uvek su trazili vise od dogovorene cene!!!

kao da je indiji problem par milijardi dolara... pa nisu oni baba drzava kao mi, pa da razmisljaju dali kupiti 14 ili 16 aviona... i sta se moze sa razlikom para.

njih zanima tehnoloski transfer na drugom mesto... na pravom je novi avion naravno.
taj konkurs je posao veka za svaku avio industriju... a kako su rusi poslovni kad je u pitanju indija, vidi se zadnjih godina, kako tokom poslova sa modernizacijim nosaca aviona, tako i tokom poslednje kupovina helikoptera mi-17. uvek su trazili vise od dogovorene cene!!!

Trazili vise, i svaki put vise DOBIJALI!!! realno oni su ponudili najbolju cenu, i oni su najblizi poslu, posebno gledajuci na to da im je kompletan pvo sistem ruske proizvodnje! oni su prodavajuci t90s (upravu si, prodali su indiji osiromasenu verziju, nema storu, nema zastitu od pt magnetskih mina, i jos svasta) al su im dali licencu, i prava na proizvodnju rezervnih delova, a to je mnogo!

pa koliko znam indija svoj pvo sistem modernizuje irzaelskom elektronikom ( radarima i awacs ) i izrealskim pvo sitemima, kao i domacim pvo sitemima.

pa indija vise nije ogranicena samo na nabavku oruzja od rusije... i mislim da bi rusija mogla po tom pitanju da dobije dobar samar, bar od te indije koja joj je muterija i po. pa kad izgube posao vredan milijarde dolara odnda ce im doci iz dupeta u glavu kako se treba ponasati prema musteriji!!!

pa koliko znam indija svoj pvo sistem modernizuje irzaelskom elektronikom ( radarima i awacs ) i izrealskim pvo sitemima, kao i domacim pvo sitemima.

pa indija vise nije ogranicena samo na nabavku oruzja od rusije... i mislim da bi rusija mogla po tom pitanju da dobije dobar samar, bar od te indije koja joj je muterija i po. pa kad izgube posao vredan milijarde dolara odnda ce im doci iz dupeta u glavu kako se treba ponasati prema musteriji!!!

Rećiću ti da američko oružje koristi samo onaj ko ne može da bira, a ti nemoj da mi veruješ. Što Talibani koriste Kalašnjikove? Što Amerikanci koriste Kalašnjikove, kad imaju najbolju pišku.

Rećiću ti da američko oružje koristi samo onaj ko ne može da bira, a ti nemoj da mi veruješ. Što Talibani koriste Kalašnjikove? Što Amerikanci koriste Kalašnjikove, kad imaju najbolju pišku.

Ne znam za americku pisku (OK, salim se, znam da je typo), ali ti po ko-zna-koji put preporucujem da ne pises o necemu o cemu ne znas nista ili znas izuzetno malo.

Black John-у: Драги пријатељу, овде можеш да пишеш како је сунце црно и како
су амери паметни, храбри, лепи...итд.
АЛИ!
Немо случајно да заје*еш слово у куцкање!!!
Лектори ће ти дођу главе ома. Сад што они пишу пола хрвацки, пола свахили,
пола енглески, пола беш де мер, мане зеве.

dejina811: "kao da je indiji problem par milijardi dolara... pa nisu oni baba drzava kao mi, pa da razmisljaju dali kupiti 14 ili 16 aviona... i sta se moze sa razlikom para. "

Зачудо, слажем се са тобом у овоме? Али ганци је ганци запамти то.

dejina811: "...a ovaj tvoj posledni pasaus netreba ni komentarisati... da su ispravni naslagali bi po 5-10 f-15 aviona... u kojoj je to igri?!"

У "игри" која се зове живот, или(ти) реалност. То је оно где је ЕУ србији непријатељ
и где је Наполеон лудак и непријатељ срба и ...бла, бла...

Хауг! Бона серња! Адио! Циао!
Ај мало и српски:
Поздрав свима!

Back