Najbolja vještina samoodbrane

milosmalic:
koji bre Ujeshiba. Nas aikido je medju najjacima... ali po broju federacija, asocijacija, stilova i vrsta energija koje koristi iz svemira.

Sto jes, jes.

Svaka bud...la je izmisljala svoj aikido! :lol:

Nego sta bi sa onom ferkom?

Ko se javlja da ucestvuje.

Moze i da ponesemo utoke pa da vidimo:lol:

PS. Sto se vrsta energija tice...

Jednom me je jedan moron koji je trenirao "realni" aikido, pitao zasto se mi molimo???

leprosy:
Ljudi! Mozete vi trenirati sta god 'ocete,ako vi nemate petlju... Mozete imati crni pojas,a u gradu vam neki klinja pukne samar i vi se savijete i pobegnete! Od svega je najbitnije petlja! Ili da se na naski izrazim MUDA!!! Ako to nemate nista... Borilacke vestine mogu samo da vam pomognu da neke udarce zadate a da to bude brzo i efikasno!
Prosli trening sam sparingovao sa likom koji je pripadnik specijalnih jedinica (necu da napominjem koje) i namlatio me ko vola! ALI!!! Naucio me je i pokazao mi neke cake koje mogu da iskoristim u realnim situacijama. Uglavnom mi je pokazao kako da koristim tehnike koje smo radili na treninzima. Posle me je terao da ga udaram iz sve snage samo da bih stekao osecaj.
Tako da ljudi, prvo steknite samopouzdanje a onda se mlatite. Mada, mislim da se samopozdanje moze steci i treniranjem!

Potpuno si u pravu!

Ja samo tvrdim da ce ti neka BV pre pomoci da steknes samopouzdanje nego "ubrzani kurs".

Nazalost svatsa se danas zove BV i svako ima drzi treninge, i onda bude svega...

gnjec:
cekaj jer ja potenciram nesto? nista ne potenciram...ali mi se ne svidja kada aleksej ovako pocinje da se smeje svemu u fazonu "ma da da...super ste vi ali kada ja dodjem sa svojim aikidom najebali ste". mislim da to nije korekteno. sto se tice specijalnih jedinica znam par ljudi koji su u specijalnim pa prema tome sudim...
...nikoga ne napadam...i nista ne potenciram...ja sam za raspravu...ali za ok raspravu...ovo valja ovo ne valja...a ne...dzaba vama sto trenirate nesto sto je izmisljeno pre 10 godina kada to ne vredi...otkud neko moze da zna da nesto ne vredi kada ne trenira?

...ovde se svaka rasprava zavrsi potenciranjem ili omalozavanjem neke borilacke vestine/sporta/sistema...

...ajde da pricamo na temu treninga, tehnika...bla bla

...niko ovde nije konkretno rekao zasto je neka borilacka vestina upotrebljiva i naveo neku tehniku...

Naveo si da znas par ljudi koji su u specijalnim jedinicama. Ok. Nemam nista protiv. Ali meni smeta to sto se kod nas svi hvataju za specijlne jedinice kada hoce da dokazu da je nesto dobro. Borilacke vestine su samo jedan mali segment obuke specijalnih jedinica. Ukratko. Da bi neko bio pripadnik neke specijalne jedinice uopste nije neophodno da vlada borilackim vestinama na majstorskom nivou. Sasvim je dovoljno da nauci par poluga i udaraca. Verovatno nikad ni jedan specijalac nece baciti oruzje i poceti da se bije golim rukama. Zbog toga se protivim uzimanju specijalnih jedinica kao argument za kvalitet vestine.
Medjutim sta da radi onaj koji ne nosi oruzje sa sobom? Onih par poluga i udaraca koje specijlac nauci nisu mu bas dovoljni.
Iako me prozivas da potenciram aikido ovog puta necu reci da je aikido najbolji, ali ni najgori. Prvenstveno mislim da da nije bitno kojom se borilackom vestinom covek bavi. Bitno je ono sta postigne sa bavljenjem vestinom. Od nekoga sam ovde cuo da bavljenje b/v kod coveka jaca samopouzdanje. Slazem se sa tim. Moje je misljenje da onaj ko dodje na trening, a takvih mi mnogo dolazi, i kaze da zeli na nauci da se bije treba da odmah odustane od bavljenja borilackim vestinama. Takvima odmah kazem da su pogresili salu i da idu dalje da traze ko ce ih uciti da se biju.
Osim aikidoa sam imao prilike da posecujem treninge dzudoa, kik boksa, karatea, rvanja. Imao sam prilike da vidim kako izgledaju razne japanske i kineske vestine kao i razne vestine koje su nastale u Evropi. Imao sam priliku da se sretnem i sa raznim vestinama koje se primenjuju u vojnopolicijskoj obuci kao i da cak budem gost trener na takvoj obuci.
Od svega ovoga ja sam sebe pronasao u bavljenju aikidoom, ali nikome necu reci da je neka druga vestina losa. Svako ima pravo da sam donese odluku cime ce se baviti. Moj savet svima koji zele da izucavaju borilacke vestine, bilo rekreativno ili sa ciljem da povecaju svoje sanse u samoodbrani je da pre nego sto se odluce cime ce se baviti prvo pogledaju nekoliko treninga u raznim salama i razne vestine pa teko onda odluce sta njima odgovara. Na veliku zalost i sramotu danas ima jako puno sala koje vode ljudi koji jako malo znaju o borilackim vestinama i koji svoju pricu ne mogu da pokriju argumentima. Zbog takvih mnogi ljudi steknu pogresno misljenje o borilackim vestinama.
Pozdravljam te. Ovo sto sam izneo je moje misljenje i necu reci da je ispravno. Prihvatam dobronamerne sugestije.

ne milance nemoj pogresno da me shvatis...ali ja mrzim kad neko potencira i vuce na svoju stranu...

...za ovo sto si napisao od mene dobijas veliki respekt...

...nervira me sto par ljudi ovde nisu kao ti i mnogi drugi izasli iz svoje sale...nisu se sreli sa drugim stilovima borbe ali vec sve znaju...

...ti si se nasao u aikidou...ja u box-u i jkd-u...neko treci ce mozda da se nadje u necemu 15-tom sto ce da nastane za 15 godina..ali ako ume da to primeni i da sebi spase glavu super...

samo me nervira sto ovde niko ne moze da diskutuje normalno...ova tema je sama po sebi glupa ali je u jednom trenutku mogla da se prenese u razmenu iskustava...ali uvek nazalost ima ljudi koji sve znaju i sve ce da isprozivaju

Mislim da smo se konacno razumeli. Ja nemam nista protiv nikoga ko se posteno bavi svojim poslom. Svako ima pravo da radi ono sto mu se svidja i ja to podrzavam. Ja se takodje veoma protivim diskusijama ljudi koji tvrde da sve znaju a ne vide dalje od svog nosa.
Voleo bih da se bar jedna diskusija ovde moze zavrsiti na normalan nacin, ali su po svemu sudeci male sanse za to. Mislim da u odvlacenju diskusija u pogresnom pravcu najcesce ucestvuju ljudi koji u stvari nemaju pojma sta ustvari predstavlja trening borilackih vestina. Meni je stvarno zao sto kod nas ljudi umesto da se normalno druze i saradjuju i time pokazuju svoju velicinu najcesce pokusavaju da se istaknu blateci druge. Ista stvar se desava u svim broilackim vestinama, a i u celom sportu. Uzasno me nervira ljudska sujeta i ono sto je kod nas najcesce nek komsiji crkne krava, a onda nek crkne i moja da komsija nema gde da kupi mleko.
Stvarno bih voleo kada bi jednom kod nas uspeli da vodimo normalne dijaloge i da normalno razmenjujemo iskustva a da se ne svadjamo.
Pozdravljam sve one koji ovo citaju i nadam se da me necete pogresno razumeti.

gnjec:
ne milance nemoj pogresno da me shvatis...ali ja mrzim kad neko potencira i vuce na svoju stranu...

...za ovo sto si napisao od mene dobijas veliki respekt...

...nervira me sto par ljudi ovde nisu kao ti i mnogi drugi izasli iz svoje sale...nisu se sreli sa drugim stilovima borbe ali vec sve znaju...

...ti si se nasao u aikidou...ja u box-u i jkd-u...neko treci ce mozda da se nadje u necemu 15-tom sto ce da nastane za 15 godina..ali ako ume da to primeni i da sebi spase glavu super...

samo me nervira sto ovde niko ne moze da diskutuje normalno...ova tema je sama po sebi glupa ali je u jednom trenutku mogla da se prenese u razmenu iskustava...ali uvek nazalost ima ljudi koji sve znaju i sve ce da isprozivaju

Izvini, ali TEMA nije glupa... Pitanje je postavio covek koji hoce NESTO da trenira... Slazem se sa Milancetom, i savetovao sam ga da pazi na ponasanje, a sta ce da trenira nije toliko bitno, vazno je da bude uporan zbog svog samopouzdanja, zdravlja...

A onda su se ukljucili neki sa pitanjima... kao ono pre tridesetak godina: ko bi pobedio, kad bi se potukli Brus Li i Kasius Klej (...pardon, Mohamad Ali )... Sta reci... mis'iiim... stvaaaarnoo!!...

da...ali tema je glupa zbog toga sto ne postoji najbolja vestina samoodbrane...postoje bolje uvezban borac i losije uvezban borac...na to sam mislio...

...a to sto ima flame...normalno kad svako vuce vodu na svoju vodenicu...

...mislim da su kompetentni da pricaju ovde samo ljudi koji su se bavili sa vise vestina...i to da su kombinovali razlicite vestine, tj. mislim na udaracke+parterne

banchi:
Slavik, ima li te negde?...

Slavik se bacio na trening...

a040.gif

Poluge neke rade, poluge na šakama, mislim da se nikio zove jedna od njih. Uglavnom, imam ortaka, koji je odslužio u spec. i kako god sam pošao na njega, završio sam na podu. U redu, uspem da ga udarim, ali tako mu se samo dovoljno približim da može da me uhvati.

Sluzio? Mislis sluzio kao sluzio vojni rok?

Znas li ti procentualno od 12 meseci vojnog roka koliko je to treninga borenja (kod nas)? Ako se ti od toga nadjes na podu, to samo znaci da je on ili trenirao nesto mimo vojske (pre/posle) ili si ti mazohista.

Obuka za goloruko borenje, kao i noz i ostalo hladno oruzje i prirucna sredstva, koja se radi kao deo obuke vojnika na redovnom odsluzenju vojnog roka je SMESNA.

Kad pricamo o profesionalcima, svaki koji je vrsan borac ne uci to i ne trenira kao deo redovne obuke (odrzavanja borbene gotovorsti), nego trenira da kazes privatno po raznim klubovima i razne vestine. Tako je barem kod svih koje licno poznajem, a poznajem nekoliko.

Evo sad sam u svakodnevnoj saradnji sa vojnom policijom u vaznom objektu. Trenira jedan koji je karatista takmicar, i jos par njih idu u teretanu predvece zbog riba a ne borbene gotovosti. Hoces da ti uslikam poligon sa preprekama? Odavno nisi video toliku travuljagu i tako trule grede i daske, pa tuda niko nije prosao godinu dana...

milosmalic:
Sluzio? Mislis sluzio kao sluzio vojni rok?

Znas li ti procentualno od 12 meseci vojnog roka koliko je to treninga borenja (kod nas)? Ako se ti od toga nadjes na podu, to samo znaci da je on ili trenirao nesto mimo vojske (pre/posle) ili si ti mazohista.

Obuka za goloruko borenje, kao i noz i ostalo hladno oruzje i prirucna sredstva, koja se radi kao deo obuke vojnika na redovnom odsluzenju vojnog roka je SMESNA.

Kad pricamo o profesionalcima, svaki koji je vrsan borac ne uci to i ne trenira kao deo redovne obuke (odrzavanja borbene gotovorsti), nego trenira da kazes privatno po raznim klubovima i razne vestine. Tako je barem kod svih koje licno poznajem, a poznajem nekoliko.

Evo sad sam u svakodnevnoj saradnji sa vojnom policijom u vaznom objektu. Trenira jedan koji je karatista takmicar, i jos par njih idu u teretanu predvece zbog riba a ne borbene gotovosti. Hoces da ti uslikam poligon sa preprekama? Odavno nisi video toliku travuljagu i tako trule grede i daske, pa tuda niko nije prosao godinu dana...

Bolje nemoj da slikas zato sto mogu da te uhapse zbog toga.

Za sta je najbolji? Za samoodbranu?

Jeste ako ces da sacekas svakoga leti da obuce jaknu da imas za sta da ga uhvatis, a vise napadaca da zamolis da stanu u red jedan po jedan dok svakog bacis i zavrsis, a da te ne shutiraju u kicmu, ako nece da ti otvore nozem sve prste i zglobove gde god ih uhvatis za odecu.

Judo je inace prvi sport koji sam poceo da treniram, od 6 godine starosti (to jest mladosti). Odlican sport, dzudista protiv dzudiste igraju lepu i inteligentnu igru, kao shah. Kao sto je to i u jj, bjj i slicnim grappling stilovima. Ponovicu, za samoodbranu tipa guzva/mrak/stepeniste/automobil/srcha.. fali tu mnogo stvari.

milosmalic:
Za sta je najbolji? Za samoodbranu?

Jeste ako ces da sacekas svakoga leti da obuce jaknu da imas za sta da ga uhvatis, a vise napadaca da zamolis da stanu u red jedan po jedan dok svakog bacis i zavrsis, a da te ne shutiraju u kicmu, ako nece da ti otvore nozem sve prste i zglobove gde god ih uhvatis za odecu.

Judo je inace prvi sport koji sam poceo da treniram, od 6 godine starosti (to jest mladosti). Odlican sport, dzudista protiv dzudiste igraju lepu i inteligentnu igru, kao shah. Kao sto je to i u jj, bjj i slicnim grappling stilovima. Ponovicu, za samoodbranu tipa guzva/mrak/stepeniste/automobil/srcha.. fali tu mnogo stvari.

Taman htedoh da te napadnem dok sam čitala prve redove...ali izvukao si se sa rečenicom. :) :) :). "Igraju lepu i inteligentnu igru"....mi smo na treninzima osim judoa trenirali i džiudžicu..a i sambo - kombinacija judoa i rvanja grčko rimskim stilom....u kojem su dozvoljene skoro sve poluge....
U pravu si da judo sam po sebi nije dovoljan...ali u kombinaciji sa onim što je urođeno, pogotovo vama muškarcima, a to je da koristite udarce u tuči...Smatram da je to sasvim dobra kombinacija...
Ja se inače povremeno bavim poslovima obezbeđenja...i moje poznavanje borilačkih veština se pokazalo kao odlično....naravno uvek radim sa bar trojicom muškaraca koji taj posao obavljaju odlično...ali sam trenirajući borilački sport naučila jedno...da iz sukoba izađem bez upotrebe sile...
Što je i cela poenta.... :)

cqcqcq:
Ma ako hoces sve zivo da mlatis samo dzudo treniraj.Naravno ako imas muda\\\\\

Judo...karate..i sl...to su borilačke VEŠTINE...to je umetnost.
Ako želiš da budeš profesionalac, dobar sportista..ne smeš i ne možeš krenuti sa stavom..DA MLATIŠ LJUDE...to onda nije sport i bi se trebao baviti njime. Poenta sporta je u sasvim nečemu drugom, ali ga mnogi zloupotrebljavaju...
U mom gradu ti ne možeš videti da je neki judista, karatista ili rvač nasilnik ili izazvač excesa..ali zato K1, Kik boxeri i ostali su neprevaziđeni u tome da se za tili čas potuku u kafiću...IPAK nije kriv sport kojim se oni bave već NAČIN na kojim im je on pezentovan, i stav trenera dok se bavi tom decom, omladinom dok su na treningu...

Back