Najbolja knjiga po vašem mišljenju

Rudjer
bice da si ti izlapio a ne Gete.Genija moze razumeti samo genije ili neko mu slican.
Posto ti nisi takav onda sto se javljas.
Mada voleo bih da napises neki navod iz te knjige gde Gete lupeta.

Ne mora da znaci. Ima jedan dio kad on govori kako shvata svemir i iz tog njegovog izlaganja se vidi da je skroz pogresno, sto je i normalno, jer u to vrijeme astronomija nije bila bas razvijena. Naravno da covjek iz njegovog doba ne moze imati to znanje o nebeskim tijelima kao mi danas, ali sto se upusta u objasnjavanje necega sto ni sam ne razumije?
Zao mi je sto nemam vise tu knjigu, pa ne mogu tacno da ti navedem te dijelove kad je lupao, ali vjeruj mi, bilo je bar 5-6 misljenja za koja bi svaki srednjoskolac danas lagano utvrdio da su pogresna.
Ne sumnjam da su te njegove izjave bile genijalne u to vrijeme, ali mi danas znamo da lik nije bio u pravu.

Poslednja izmena:
Ne mora da znaci. Ima jedan dio kad on govori kako shvata svemir i iz tog njegovog izlaganja se vidi da je skroz pogresno, sto je i normalno, jer u to vrijeme astronomija nije bila bas razvijena. Naravno da covjek iz njegovog doba ne moze imati to znanje o nebeskim tijelima kao mi danas, ali sto se upusta u objasnjavanje necega sto ni sam ne razumije?
Zao mi je sto nemam vise tu knjigu, pa ne mogu tacno da ti navedem te dijelove kad je lupao, ali vjeruj mi, bilo je bar 5-6 misljenja za koja bi svaki srednjoskolac danas lagano utvrdio da su pogresna.
Ne sumnjam da su te njegove izjave bile genijalne u to vrijeme, ali mi danas znamo da lik nije bio u pravu.

Ja to oduvek pricam. Ja nisam robinja opsteprihvacenog misljenja.

Rudjer
ne mozes iz te pozicije da kritikujes Getea kao naucnika.Lako je danas to ciniti kada u nauci i srednjoskolci znaju stvari koje nije znao jedan Isak Njutn ili Galilej.
Pa slavni Aristotel koji je utemeljio mnoge nauke ,recimo nije razlikovao vene od arterija,mislio je da zena ima manje zuba od muskarca,da se Sunce okrece oko Zemlje i gomila jos velikih zabluda.Ali Aristotel i dalje ostaje genije.
Teze je bilo tim starim genijalcima jer nisu imali toliko oslonca na svojim prethodnicima kao danasnji naucnici.
Gete je bio naucnik mataer,ali i pored toga on je dao veliki doprinos nauci jer je otkrio medjuvilicnu kost i jedan zakon o bojama.
Pa on je uspeo cak tada da pobedio jednog Njutna.On i Njutn su imali jednu teoriju o bojama oko koje se tada sporio ceo naucni i intelektualni svet.Nemacki intelektualci su uglavnom bili na strani Getea a engleski na strani Njutna.I dokazano je da je ispravna bila Geteova teorija a ne Njutnova.
A nauka kao i filozofija ne mogu postojati bez pogresnih teorija i pretpostavki.

"Zato sto te volim" - Gijom Muso :heart:

Petogodišnja Lajla nestala je u jednom tržnom centru u Los Anđelesu. Duboko potreseni ovom tragedijom, njeni roditelji na kraju se razilaze. Pet godina kasnije, Lajla se pojavljuje na istom onom mestu na kojem joj se izgubio svaki trag. Živa je, ali iz nekog nepoznatog razloga, ne progovara. Svi su srećni zbog njenog povratka, ali javljaju se i neizbežna pitanja. Gde je Lajla provela sve ovo vreme? Sa kim? Ali pre svega, zašto se vratila? Ova dirljiva, ljudska drama zapravo je čarobna ljubavna priča koja vas uvlači u misteriju i drži vas u neizvesnosti, priča čiji završetak nećete tako lako zaboraviti.

Back