Kako bih ja bio u situaciji da trenutno ne radim kao programer, a da imam dovoljno programerskog predznanja... Prvo bih u svakom slucaju gledao oglase za posao i trazio sta se najvise trazi. Ono sto se najvise trazi to bih i ucio jer je pri trazenju posla najvaznije navesti da znas bas to sta firmi i treba.
U svakom slucaju Delphi je veoma lak i lep za ucenje. C++ ima ruzniju sintaksu a kada neko poznaje dobro Delphi lako ce preci i na C++.
Ja sam poceo kao Clipper programer i po malo radio u C-u (tome ima skoro 10 godina). Posle sam radio u Delphi-ju i nesto malo u VC++ (za svoju dusu). Zatim u Borland C++-u a sada evo programiram C++, Javu i raznorazne skript jezike za Unix. Naravno raznorazne baze podataka provlace sve vreme uz to sto radim.
Uvek sam naravno gledao kako i gde mogu najvise da zaradim i prema tome se ravnao.
Moram da pomenem i iskustvo sa ucenjem Objektnog orijentisanog proramiranja. Tu stvarno nije vazan jezik, pitanju je koncept. Jezici su npr. Delphi, sve varijante C++-sa i Java. Na fakultetu sam ucio C++, kasnije i Delphi.
Ipak nisam zaista shvatio moc Objektno orijentisanog programiranja dok nisam procitao i proucio knjigu:
"Design Patterns
Elements of Reusable Object-Oriented Software
by Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, and John Vlissides (The Gang of Four)."
Ovu knjigu mogu najsrdacnije da preporucim svima koji zele da uz poznavanje sintakse zaista nauce i objektno da razmisljaju.
Uzgred, moram da demantujem komentar da je Java spora i da nije upotrebljiva za serverske aplikacije. Ako firma kojoj trebaju prenosivi programi ima dovoljno novca (najcesce su u pitanju 10-tine miliona USD) i sprema je da ga ulozi u hardver onda i Java programi rade veoma brzo. Inace sto se prenosivosti tice, sa Javom se nista ne moze porediti.
Pozdrav i puno srece ...