Nagon za ubijanjem!

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
da li postoji u svakom coveku mozda potisnuti nagon za ubijanjem koji bi mogao ponovo da se aktivira i da li bi svaki covek mogao to da uradi? Sta kaze psihologija o tome? Svestan sam da danas postoji religija,zakon,moral i sl gluposti ali da zamislimo da toga nema,da li bi svaka jedinka imala to u sebi bioloski? Zasto se pojavljuje savest kod ljudi?

Poslednja izmena:
naravno da postoji. svako nekad pomisli da bi mogao da ubije nekog. obično u afektu pa ga prođe. nebitno zašto, osveta, mržnja, borba za moć, uspeh...
sad pod 1 ljudska psiha je evoluirala (donekle) pod 2 društvena normativa i represija prvo kažnjevaju a i u svakom smislu gledaju negativno i zgražavajuće
savest je ništa drugo do indoktriniranost nekim normama od strane sredine
opet stoji da je ta sirova borba iako nepoželjna efektivna. recimo ako neko slovi u gradu da je enkog odležao ili kao siledžija nema tog koji će da mu kine

zar ne mislis da je mozda savest nastala,da nam nije prirodnim putem data? Kako onda objasnjavas da neki ljudi je nemaju uopste? Kako objasnjavas danasnje ratove i veterane vise ratova,placene ubice?? Ne mozes tako dati jednostavan odgovor na ovakvo pitanje!

naravno da postoji. svako nekad pomisli da bi mogao da ubije nekog. obično u afektu pa ga prođe. nebitno zašto, osveta, mržnja, borba za moć, uspeh...
sad pod 1 ljudska psiha je evoluirala (donekle) pod 2 društvena normativa i represija prvo kažnjevaju a i u svakom smislu gledaju negativno i zgražavajuće
savest je ništa drugo do indoktriniranost nekim normama od strane sredine
opet stoji da je ta sirova borba iako nepoželjna efektivna. recimo ako neko slovi u gradu da je enkog odležao ili kao siledžija nema tog koji će da mu kine

ma ne govorim hipoteticki,govorim o pravom cinu ubistva. Takva razmisljanja su samo fustracija, nemoc da se nesto promeni jer eto nemmo petlje i zato su prolazne,ali mene zanima da li bilo ko od nas moze sutra da se nadje u nekoj situaciji i da ubije drugog,da li svi imamo to u sebi prirodno?

ma ne govorim hipoteticki,govorim o pravom cinu ubistva. Takva razmisljanja su samo fustracija, nemoc da se nesto promeni jer eto nemmo petlje i zato su prolazne,ali mene zanima da li bilo ko od nas moze sutra da se nadje u nekoj situaciji i da ubije drugog,da li svi imamo to u sebi prirodno?

pa kažem imamo i MOŽE pajseru! hipotetika je jer su ljudi piččke. a tvrdim da može svako samo ako ima jak motiv i jaku želju (podstaknutu nečim).

opet to ti i nije neki dokaz. Svejdno to ne objasnjava zasto zivotinje nemaju savest,a ljudi ih imaju i da li smo svi mi predatori ili ne?

zivotinje nemaju savest jer nemaju ni razvijenu samosvest..

za ljude nespremne da se uhvate u kostac sa istinom ..svaki dokaz ..i nije neki dokaz..pa sve i da ih lupa po sred cela....
na zalost od ovoga boluju najvise oni koji bi po pravilu stvari najmanje trebali..naucnoistrazivacki kadar

zivotinje nemaju savest jer nemaju ni razvijenu samosvest..

za ljude nespremne da se uhvate u kostac sa istinom ..svaki dokaz ..i nije neki dokaz..pa sve i da ih lupa po sred cela....
na zalost od ovoga boluju najvise oni koji bi po pravilu stvari najmanje trebali..naucnoistrazivacki kadar

aha istina je da su ljudi plen koji se pretvorio u predatora,ok,a mozemo li sada da nastavimo o sustini teme?

mogu ja da imam i zelju i da verujem da ce me to usreciti i da prihvatim posledice..i dalje ne znaci da treba
ili ajde ovako..treba li neko tebe da ubije iz gore navedenih razloga?

naravno da treba. mislim ne postoju tu pitanje treba ili ne treba. treba je bezličan glagol, ne znači ništa. treba, ali ne keže da li je bilo, jeste ili biće.
a smisao čovekovog ispunjenja i sreće je u rađenu onoga što želiš, što veruješ da će te usrećiti (jer i to se ne zna, to je potencijal, futur) pod punom svešću i odgovornošću

naravno da treba. mislim ne postoju tu pitanje treba ili ne treba. treba je bezličan glagol, ne znači ništa. treba, ali ne keže da li je bilo, jeste ili biće.
a smisao čovekovog ispunjenja i sreće je u rađenu onoga što želiš, što veruješ da će te usrećiti (jer i to se ne zna, to je potencijal, futur) pod punom svešću i odgovornošću

cak i ako cu tim aktom unesreciti nekoliko drugih ljudi ..npr tvog oca tvoju majku sestru brata..decu eventualno ostaviti bez majke?

Back