Na koji način i čime se pere motor?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.278
Znam da će većina reći da ne pere i da to rade praonice i stručna lica, pogotovo danas kad je praonica na svakom koraku.
Naš auto, mnogo "govori" o nama, što i nije neka novost ali prljav i zapušten automobil je znak da je vlasnik aljkav, ljenčuga, i kome ne smeta prljavština.
U suštini manje-više većina nas auto drži prilično uredno i čisto, ali šta je sa motorom?
Istina, motor se ne vidi i mnogo redje se otvara hauba ali baš zaprljan, umašćen i prašnjav motor nije lijepo vidjeti. Da li imate naviku da motor perete sami ili zbog straha i neznanja od rizika po motor, uglavnom to prepustite drugima?
Na koji način i čime se najlakše i najbezbjednije pere motor?

Moderna vozila imaju solidno zaštićene vitalne elemente i kontakte. Sve je dobro zaštićeno od uticaja vlage.
Da nije toga, prilikom vožnje po kiši bi dolazilo do mnogobrojnih problema. Jer pri velikim brzinama, voda
prodire u motorni prostor. Volim sa vremena na vreme da operem motor. Prva radnja i neki kliner.
Zaštitim alternator, kutiju sa osiguračima, ECU,i puškiranje. Kad završim, pustim da se motor prirodno prosuši.
Upalim motor i pustim ga da radi do radne temperature. Nikada nikakvih problema.

Samouslužne perionice ne dolaze u obzir jer je to strogo zabranjeno. I mora na hladan motor jer drugačije sjebeš delove može da pukne plastika a dobar deo motora danas sklepavaju od plastike, sjebaćeš katalizator itd.

Znači postaviš najlon ispod i gomilu papira, pomešaš pola pola naftu i benzin u kanticu pa polako četkicom istrljaš ceo hladan motor. Onda sipaš vrelu vodu u prskalicu za voće i ispereš ceo motor. Skupiš onaj najlon i u kontiš. Da se ne lažemo neda nije ekološki nego je katastrofa :mrgreen: tako sam radio pre 20 godina.

Zadnjih 20 god ne perem motor jer sam vozio uglavnom birane primerke ili nove koji nigde ništa nisu puštali, budu samo prašnjavi.

Miloše druže, ako si ikada otvorio haubu motora, video bi da motor, ma koliko imao
zaštitnih plastika, ipak je izložen uticaju vode na putu i naravno kiši. Na primer,
ako prolazi vazduh kroz hladnjak, proći će i voda kada pada kiša. Sami točkovi prskaju vodu. Meni je pukao
alternator, jer je bio vreo kad sam uleteo u vodu koja je prelivala preko puta.
Na primer, Punto koji je pravljen u Zastavi uopšte nije imao zaštitne plastike
ispod motora.

ti druže nemaš pola šusplehova kao većina krševa koji se kotrljaju našim putevima jer da nije tako, nebi ti bacio vodu na alternator koji je odmah pored točka, iza bočnog šuspleha.

Što se tiče prolaženja kiše kroz hladnjak to je minimalna količina zahvaljujući aerodinamici samog vozila i strujanju vazduha oko njega.

Poslednja izmena:
Ako ga peres samo vodom ne bi trebalo da bude problema, pod uslovom da ne koristis perace sa visokim pritiskom i pokidas neki od elektricnih spojeva. Svaka upotreba hemijskih sredstava nosi i rizik, jer moze da sadrzi korozivne substance koje mogu da naprave lom u elektronici. Znaci vodi racuna gde prskas te odmascivace.
Katalizator ili motor nece da pukne od hladne vode. Pobogu ljudi da li vi vozite po kisi i snegu? Nikada niste naleteli na neku rupcaku punu vode u zemlji Srbiji?

Motor se ne pere.
Peru ga trgovci koji hoce da odstrane masnocu i x puta se desilo da pocne da brljavi motor i ja sam davno shvatio da se motor ne pere a ako hoce kupac da ga opere neka to uradi na sopstvenu odgovornost.
Evo bas pre par dana drugar sa Citroenom C5 ima problem i auto mu s vremena na vreme pobrljavi a isao je kod vise majstora i menjali su i senzor bregaste i senzor radilice i motor malo malo pa ne radi kako treba. A onda skontam da on pere motor na svakih 6 meseci i najverovatnije se radi o kompjuteru.
Nikad nisam oprao motor i jednom sam samo na nekom Focusu prsnuo crevom da skinem masnocu jer je bio mastan i to je pomoglo koliko toliko.
Na Pezou i Citroenu lepo je nacrtan znak na haubi da se motor ne pere i ima mnogo razloga za to.

Back