Na izbore!

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.709
Samo vanredni parlamentarni izbori mogu da izvuku Srbiju iz potpune institucionalne blokade u kojoj je drže nepomirljivi stavovi Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije oko potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom. Do vanrednih izbora mogao bi da dovede pad Vlade, ali nijedna od ove dve stranke nije za sada spremna da povuče prvi potez.

Blokada parlamenta i Vlade, koja je samo za trenutak juče prekinuta da bi se završila već dogovorena prodaja RTB „Bor“, potrajaće najmanje do sledećeg četvrtka, za kada je najavljena sednica Vlade.
- Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica zakazaće sednicu za četvrtak 14. februar. Do tada ima dovoljno vremena da se održi sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o odluci EU da protivpravno pošalje misiju za sprovođenje jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije - najavio je juče premijerov savetnik Branislav Ristivojević.
Međutim, kako „Blic“ saznaje u DS, predsednik parlamenta Oliver Dulić neće sazivati sednicu Skupštine sve dok se na sednici Vlade ne donesu zaključci o slanju misije EU na Kosovo i o sporazumu sa EU. Ovo pak ne dozvoljavaju premijer i ministri DSS u Vladi.
Natezanje bi, dakle, moglo da potraje i duže od četvrtka, pogotovo posle jučerašnjih poruka koje su razmenjene između pojedinih predstavnika dve zaraćene strane u vladajućoj koaliciji.

glasanje-v.jpg


- Ako se i dalje bude insistiralo na potpisivanju političkog sporazuma, onda Vlada nema budućnosti - izjavio je juče Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju.
Možda i neće biti potrebe da se on potpisuje ukoliko u međuvremenu bude potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ovaj mnogo važniji sporazum „vraćen je u igru“ nakon što je pre dva dana Oli Ren najavio da bi „haški uslov“, koji je jedina prepreka za njegovo potpisivanje, mogao biti prebačen na parlamente država članica EU u trenutku ratifikacije.
Slobodan Samardžić je juče izjavio da SSP garantuje poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, a samim tim suverenitet i teritorijalni integritet države.
- Ukoliko posle potpisivanja SSP misija EU bude poslata na Kosovo, onda to znači da će EU prekršiti sporazum, a mi ćemo imati pravo da ga poništimo - istakao je Samardžić.
Međutim, on je naglasio i da Vlada ne bi trebalo da raspravlja o slanju misije EU na Kosovo, što je uslov da Dulić zakaže sednicu skupštine:
- U Vladi ne može da bude preglasavanja oko ovako važnog pitanja jer bi to bilo kršenje koalicionog sporazuma prema kome Vlada sve odluke mora da donosi konsensuzom. Jedini organ koji preostaje da o tome raspravlja je parlament - ustvrdio je Samardžić.
I ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo (DSS) izjavio je juče da „za sada nema razloga da padne Vlada Srbije“.
Vrzino kolo u koje su se, zahvaljujući tome što DS ima većinu u Vladi, a DSS podršku radikala i socijalista u Skupštini, upetljale ove dve stranke moglo bi po svim ovim najavama da, na štetu svih građana Srbije, potraje veoma dugo.
- Jedini izlaz su izbori ma koliko to oslabljena DSS ne bi želela. Previše je poteza povučeno, pređena je crvena linija i teško da se stvari mogu vratiti na staro. Sadašnje natezanje i blokada Vlade šteta je za čitavu Srbiju i za one koji su glasali za Tadića i za Nikolića, pa i za glasače DSS. Problem pravi čovek koji uopšte nije učestvovao na izborima - kaže za „Blic“ Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbija“, dodajući da Tadić ne može da odustane od evropskih integracija jer je na toj platformi uspeo da osvoji pobedu i to bi značilo da izdaje većinu građana u Srbiji.
- DS bi možda i mogao oboriti Vladu, ali nemaju priliku jer Koštunica neće da je sazove. A on je ne saziva jer se boji izbora. DSS se potpuno vraća na situaciju pre 2000. kada su imali između tri i pet procenata podrške u biračkom telu. Od svih stranaka koje sada postoje u Srbiji, DSS je u najvećem riziku što se izbora tiče - kaže Goati. On smatra da stranke koje su za evropske integracije imaju šansi da na parlamentarnim izborima osvoje čistu većinu.
Juče su socijalisti i radikali otvorili i mogućnost da do vanrednih parlamentarnih izbora uopšte ne dođe i ponudili stvaranje drugačije većine. Tomislav Nikolić, potpredsednik SRS, pozvao je Koštunicu i Tadića da zakažu sednice Vlade i parlamenta i ocenio da bi „za Srbiju bilo tragično da sukob Tadića i Koštunice preraste u nešto ozbiljnije“. Nikolić ih je pozvao da „ne napuštaju bojno polje“ i ocenio da bi idealno bilo da razgovaraju sva trojica, a da bi bilo dovoljno da razgovaraju Tadić i Koštunica. On je rekao i da su „radikali spremni da pomognu svakome ko želi dobro da vodi državu i da izabrani predstavnici Srbije treba javno da se obrate SRS i zatraže pomoć da sprovedu program koji je u skladu sa Ustavom i „onim što Srbija danas traži“. Ivica Dačić, predsednik SPS, pozvao je juče da se formira vlada nacionalnog jedinstva „koja bi vodila zemlju do parlamentarnih izbora“.

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=29592
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.