Na intervjuu za posao

Milena M.

Obećava
Poruka
77
Na koji način na samom razgovoru potencijalnom poslodacu pokazujete da ste vi pravi kandidat za to radno mesto?
Kada dođe vreme da vi postavite pitanja poslodavcu šta je ono što pitate?
Čime pokazujete zainteresovanost za to radno mesto i tu firmu?

Na koji način na samom razgovoru potencijalnom poslodacu pokazujete da ste vi pravi kandidat za to radno mesto?

Tako što kažem ja znam da radim to, to i to ... a to je ono što je vama dragi poslodavče potrebno.
Kolika je početna plata, kakvi su uslovi za rad, na koliko godina ili meseci potpisuje ugovor o radu itd.
Zainteresovanost pokazujem za oblast kojom se bavi firma, eventualno pregledam koje uspehe ima firma itd. I zainteresovanost pokazujem spremnošću da učim dalje na polju oblasti rada za koje je raspisano radno mesto.

Trudim se da postavljam što više pitanja (tako me je posavetovala jedna koleginica kod koje sam bio na intervjuu) i trudim se da se semeškam, da se vidi nešto lepo i pozitivno na mom licu (tako me je posavetovao moj bivši šef, kaže-niko ti neće kupiti proizvod ako se vidi umor na tvom licu, ili namrgodjenost)

ima u dnevnim novinama one hr fore kako se filuje cv i kako da se ispostuje sablon,mora da pali kad su glupaci na jakim pozicijama

Mislim da sama trebas da procenis ,kroz razgovor sa poslodavcem, da li je on zainteresovan bas za tebe. On ce u svakom slucaju u tvom CV-ju procitati osnovne stvari o tebi, a ako je ozbiljan sam ce ti izloziti sve sto trebas da znas u vezi radnog mesta na koje konkurises. Npr. meni se dogadjalo da me poslodavac uopste nije pitao nista vezano za posao vec za moj privatan zivot.. tipa,da li imam decu,ko ih cuva,gde mi radi muz i tako to (sto licno smatram da nega kao poslodavca to ne treba da zanima). Narravno da sam sama odustala. Medjutim na jednom razgovoru poslodavac mi je ispricao sve sto treba da me zanima vezanoo za posao i dao mi da uradim test kako bi video moje prave sposobnosti (bas zbog kako kazu filovanog CV-ja kojih su se verovatno nacitali).

Kandidati koji mi ne prolaze za poslove u administraciji:

1. Traže posao za koji nisu stručni, ali "jako" žele to da rade (uglavnom traže posao u komercijali)
2. Ubeđuju me da su stručnjaci, iako se iz samog razgovora lako zaključuje da nemaju pojma o tome što pričaju (uglavnom dolaze sa privatnih fakulteta)
3. Agresivni i napadni (uglavnom dolaze sa privatnih fakulteta)
4. Droljasto se ponašaju (ima i među muškim i među ženskim kandidatima)
5. Pričaju o svojoj političkoj, verskoj i nacionalnoj pripadnosti kao argumentu za posao, itd.
6. Konfliktne osobe.
7. Ne znaju dobro srpski jezik (zvanični jezik u Srbiji)
8. Ubacuju strane reči i instant fraze u svom govoru.
9. Navođenje znanja stranog jezika kao "odlično", a stvarno nije ni na nivou "osnovnog" (neznanje jezika mogu shvatiti, jer je bitno u zavisnosti od radnog mesta za koje kandidat konkuriše. Uvek mogu da uslovim znanje jezika u ugovoru o radu, tako da kandidat koji bude primljen mora da ga savlada).

Kandidat bez ovih navedenih osobina je prihvatljiv.

I ne zaboravite, za dobijanje dobrog posla, pored znanja i iskustva, puno znače lični kvaliteti, ali i sreća.

Poslednja izmena:
Pitanje sta je dobar posao.Gledam juce stoji oglas, trazim radnika sa iskustvom, za pranje automobila.

Ozbiljni poslodavci ne primaju nepoznate radnike, znaci ili veza ili dug staz pre toga.

U zemlji Srbiji standardi su totalno out, ne postoji ni znanje ni svest o kvalitetnom poslovanju, postoji samo o uspesnom i profitabilnom poslovanju.

Apropo prethodnog posta, strucni radnik vidi sledece trikove.
1.Svaki poslodavac bi da dobije strucnog radnika sa sto vise strucnosti a da ga placa prosecnom cenom rada na trzistu.
2.Procenu strucnosti radnika radi ili HR koja je totalno priucena ili gazda koji naravno zna tekuce trikove i obicno je takvo ispitivanje strucnosti skaradno , a ne test.
3.Da li poslodavcu treba neagresivan radnik u vrlo agresivnoj sredini, koji ce na stani pani razgovoru, u kome za 5 min treba da nadjaca konkurenciju biti mlitav i uzdrzani puritanac.
4.Seks je otvorio i otvara jos uvek najvise vrata u Srbiji.U prodavnicama se najcesce cuje, npr , LED traka, ne znamo koje led, vazno da su toliko W, cvrkuce stiklica.
5.Vecina gazdi vrlo blagonaklono gleda na "talenta" sa tatom i familijom iza ledja.
6.E ovo je vec diskutabilno , jer je okruzenje toliko puno suprotnosti, puno ljudi je pasivno ali definitivno ludo i sumanuto, a ugladjenog radnika, lepo za caskanje, nije na ceni.
7.Dobro znati jezik je prednost.Adekvatno voditi razgovor je jos veca prednost.To pokriva i fensi strancizme ako to proda robu.Npr prodavac je prodao svoju robu recima bayer u poplavi kineskih LEXANa,dok je ostalima 200din po metru bitno , a bayer je neprijateljsko mazanje ociju lopova prodavca, pa prodavac dobija minus.
8.Jezik moze i da zariba, to bar valjda svi znaju, Moj prosek je 2 dana da postane tecniji , 7 dana da pocnem da mislim na stranom jeziku, a stranci kazu da izuzetno dobro govorim.Ja bih sebi dao 6, nekad bilo i 7, naravno strucni strani jezik...
9.Mentalitet sredine ne moze da se izbegne kod poslovnog okruzenja, zato sto firma koja posluje na nekom terenu , posluje sa stanovnistvom i u poslovnim medjuodnosima na tom lokalitetu.
Ocekivati uspesnu firmu koja nema cilj minimizaciju troskova radne snage je apsurd.
A to znaci stalnu dinamiku izmedju ucene poslodavaca i ucene radnika koji vredi u okruzenju punom kopija i uzasno lose poslovne klime.

Prica o dobrom poslu tu prestaje.Ostaje prica o ne losem ili ne uzasno losem poslu.Dobar posao u smislu dobre zarade se dobija iskljucivo donosenjem ogromnog profita sto podrazumeva nelegalno ili udruzeno polulegalno poslovno ponasanje.
Ah, da i ljudsku podobnost, licnu podobnost, sto otvara pitanje onih samohvala o partijama, rodjacima i ostalom sto bi moglo biti kontakt privlacno buducem poslodavcu.

Limun trziste je uvek gde je nikakva validacija a velika ponuda.Plivanje u moru.

Dobro bildovanje CV je danas primarno.
Ako ti daju test, daju ti cesto test podnosenja gluposti, redje test strucne sposobnosti, jer kriticno i stvarno strucno se i ne ocekuje u prvom krugu zaposljavanja.

Uostalom pogledaj sarkazam i humor kojim poslodavac gleda na "to bih zeleo da radim".A poznato je da radnik koji radi ono sto ga interesuje i voli, najbrze napreduje, najbolje radi, dugo radi i sve ono sto na ovim prostorima nema.Zato masinci prodaju kompjutere, elektrotehnicari mahom rade na farmi pilica, inkubatorima, poljoprivrednici organizuju simpozijume, i retko ko radi svoj posao.

I jos jedna stvar je bitna, dugorocno.
CV je ulaz, dobijanje posla je jedno, ali znati gde stati u napredovanju u jednoj firmi je takodje vazna stvar.Mozes ti sposobnostima u glavi biti i za visu poziciju, ali tajni zahtevi okruzenja su vrlo vazni, pa tamo gde je mnogo novca ima i puno kriminala, sto je nevidljivo i potpuno nevazno dok si nize hijararhije u firmi.
Medjutim, bitno je zato sto put do onog sto hoces moze biti strogo uslovljen.Velika firma, mala firma, domaca, strana, nije to isto.Pocnes da radis u jednoj, prolazi vreme , napredujes, a ne mozes doci do zeljenog ili zbog zahteva kriminalne prirode zbog orjentacije firme ili ostajes na onim poslovima koji su operativni i nize strucnosti.
Sto bi rekli , bolje fotokopir radnik u Coca coli nego komercijalista u "Horizonti" -ma.

Ne secam se kad sam cuo da poslodavac trazi pedantnog radnika, posto ako to kaze, svi su pedantni, ako ne kaze, u praksi svi nisu itd...A u CV moze biti i minus...sve moze biti i minus...
To samo kod nas....

Nase reci se uvek tumace, tako ti je i u razgovoru za posao.Prodajes tumacenje a ne ono sto jesi.

Шансе за нормалан посао у Србији се мере промилима промила.

У државној служби шансе да ишта нормално радиш нема, јер ни посла нема у правом смислу речи. Све се своди на "подобне" и "неподобне", а критеријум за то је ... не треба трошити речи.

У приватном сектору има шансе добити посао и без неког нарочитог искуства (ако је послодавац озбиљна компанија која ствара своје кадрове), али је конкуренција огромна. С друге стране, ако ту уђеш без неког великог искуства, има шансе да постанеш стручњак и напредујеш (зависи и од личних амбиција и квалитета), али се ради ненормалним темпом (са или без искуства) и заиста треба имати пуно снаге (у сваком смислу) да се опстане.

Најгоре је онима који раде за мале привреднике, јер такви најчешће гледају да "зараде" штедећи на радницима. То углавном и нису прави привредници, него бивши ратни профитери, бензин-марке-дилери, шверцери, нестручни самозвани стручњаци, итд. или њихово потомство. Овде се и највише крше закони у послу.

У сваком случају, незапослених је превише, а слободних радних места премало, па је конкуренција убитачно јака, а послодавци користе ситуацију и гледају да профитирају на било који начин.

Шансе за нормалан посао у Србији се мере промилима промила.

У државној служби шансе да ишта нормално радиш нема, јер ни посла нема у правом смислу речи. Све се своди на "подобне" и "неподобне", а критеријум за то је ... не треба трошити речи.

У приватном сектору има шансе добити посао и без неког нарочитог искуства (ако је послодавац озбиљна компанија која ствара своје кадрове), али је конкуренција огромна. С друге стране, ако ту уђеш без неког великог искуства, има шансе да постанеш стручњак и напредујеш (зависи и од личних амбиција и квалитета), али се ради ненормалним темпом (са или без искуства) и заиста треба имати пуно снаге (у сваком смислу) да се опстане.

Најгоре је онима који раде за мале привреднике, јер такви најчешће гледају да "зараде" штедећи на радницима. То углавном и нису прави привредници, него бивши ратни профитери, бензин-марке-дилери, шверцери, нестручни самозвани стручњаци, итд. или њихово потомство. Овде се и највише крше закони у послу.

У сваком случају, незапослених је превише, а слободних радних места премало, па је конкуренција убитачно јака, а послодавци користе ситуацију и гледају да профитирају на било који начин.

Uz pomoć internet posredovanja u zapošljavanju NSZ vam pruža pomoć i podršku da brzo i lako dođete do kvalitetnog stručnog kadra i unapredite svoje poslovanje. Registrujući se kao poslodavac imate mogućnost da na jednostavan način postavite svoj oglas i pristupite bazi u kojoj se nalazi nekoliko desetina hiljada CV, kao i da na osnovu uslova navedenih u oglasu dobijete biografije najboljih kandidata.
Znači ako neko traži određenog stručnjaka samo koga biro pošalje a nikako kako bi sam izabrao.

Dodje Ciga u zavod za zaposljavanje, pridje salteru i kaze sluzbenici:
Ne zelim vise ziveti od socijalne pomoci hocu da radim .
Sluzbenica ga pogleda i rece Cigi:
Bas imas srece, imamo ponudu jednog bogatog gospodina, koji trazi vozaca i telesnog
cuvara za svoju cerku nimfomanku.
Morate voziti ogroman crni mercedes 2 puta na dan da mu kresnes cerku.
Cerka mu mnogo putuje moras je pratiti na putovanjima,na raspolaganju su vam odela, kravate,
odeca za slobodno vreme.
Plata je 5.000 eura mesecno ali ima i povosice.
Ciga ce:
Vi mene zajbavate?
A sluzbenica mu odgovori:
A ko je prvi poceo?

Poslednja izmena:

Back