Na drugo gledanje - novi utisci o istim filmovima

gost 275405

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.751
Jednom rečju gledali ste neki film a onda ste posle drugog,trećeg,četvrtog gledanja promenili svoje prvobitno mišljenje o njemu.Postao vam je bolji ili gori.

Film o kojem sam promenio mišljenje nabolje :

The Raid : Redemption

http://www.imdb.com/title/tt1899353/

Tokom prvog gledanja,razočaralo me je što se solidna priča o upadima policijskih timova ,pretvorila u priču o indonežanskoj borilačkoj veštini Pentjak Silat.
Međutim kada sam ga opet odgledao,shvatio sam da je film od samog početka i zamišljen da bude upravo takav.Koreografije borbi tipično filmske,ali ipak neouporedivo bolje od raznih gluposti koje mahom dolaze iz Kine.I neuporedivo inteligentniji od Plaćenika,koji je takođe snimljen 2011.Uglavnom tipičan akcioni film bez neke dubine,ali dva sata dobre zabave.

141r69f.jpg

Film koji je ostavio negativan utisak na drugo gledanje :

Highlander

http://www.imdb.com/title/tt0091203/

Prvo pitanje koje sam postavio sebi- ja sam kao klinac gotivio ovo sranje??? :mrgreen:

Juče sam počeo da gledam ,nakon mnogo vremena.Već na samom početku filma su me iznenadili stihovi grupe Queen "Princes of the Universe" ,jer tu njihovu pesmu slabije pamtim.

Here we are, Born to be kings,
We're the princes of the universe...

....We've come to be the rulers of your world,
I am immortal, I have inside me blood of kings, (Yeah!) :hahaha:

Nakon uvodnog megalomanskog smeća oličenog u vidu ove pesme,sledi scena u kojoj besmrtni ratnik od 1000 borbi Konor Meklaud posmatra borbu kečera,ali koja je prikazana u ozbiljnom duhu.Takoreći dramskom i svečanom ,po načinu na koji se scena prikazuje čini se da gledaoc pokušava da se navede da razmisli o večitoj dilemi - ljudskom nasilju. (To su bile ipak naivne osamdesete godine ). Dok posmatra tu borbu dolaze mu fleševi u vidu sećanja,kako se i on borio pre mnogo vekova .Onda ide ona scena gde ga neki vidljivo stariji gospodin sa tamnim cvikerima nahvata u garaži i kreće da se bori sa njim.Obojica vade mačeve duge po jedan metar minimum iz kišnih mantila.Sad mi pade na pamet koliko je to morbidno.Kišni mantil,neko vadi iz njega mač,kakav junak -manijak .:hahaha: Nakon što uspeva da izmakne oštroj katani Konora Meklauda taj izazivač iz nekog neshvatljivog razloga uzmiče praveći kolutove unapred.Konor gleda u svoj mač,sledeća scena lik se i dalje koluta.:lol:
A onda kad je priča preneta u selo klana Meklaud pred početak epske bitke između Meklaudovih i Viktora Krugera, tu sam isključio film.
Nindža kornjače su 5 puta realnije od ove gluposti.Film neodoljivo podseća na tipičan trash film osamdesetih.Poznati glumci su ono što prikriva tu jednostavnu istinu.

2v0zhvd.jpg

Poslednja izmena:
http://2.***************/-_PggDF-l2-Y/T5xEMUnMDHI/AAAAAAAAEJA/4ZuT4ckubnY/s1600/1.jpg

Ovo se u klinackim danima gledalo na dnevnoj bazi i oponasalo do detalja u ulicnim obracunima. Vodjen konfucijanskom mudroscu, prema kojoj rat nije gotov dok se i zadnji Amerikanac ne vrati svome domu, Cak Noris se odlucuje za primenu Hitlerove maksime "100 za jednog" i tamani nekoliko stotina Vijetnamaca ne bi li ispunio svetu duznost i spasao svoje sunarodnike iz neprijateljskih kandzi.

Pogledah ga ponovo pre par godina... i upitah se - kuda je otisao ovaj svet.

Naj scena

Nakon sto su njegov camac u punoj brzini pogodili raketom, eksplozija odbacuje Norisa pod vodu, a trojica Vijetnamaca se zadovoljno smeju. Ali, ne lezi vraze. On izranja poput Feniksa i svojim M60 im pedantno vraca milo za drago pre nego sto su shvatili sta se desilo. "Noris Cace, udri ih jos jace!"
http://2.***************/-DgtLrO3FDYk/T6bBvHUDIeI/AAAAAAAAEWw/bx-aGY8V-ck/s1600/Missing+In+Action.jpg

http://2.***************/-_PggDF-l2-Y/T5xEMUnMDHI/AAAAAAAAEJA/4ZuT4ckubnY/s1600/1.jpg

Ovo se u klinackim danima gledalo na dnevnoj bazi i oponasalo do detalja u ulicnim obracunima. Vodjen konfucijanskom mudroscu, prema kojoj rat nije gotov dok se i zadnji Amerikanac ne vrati svome domu, Cak Noris se odlucuje za primenu Hitlerove maksime "100 za jednog" i tamani nekoliko stotina Vijetnamaca ne bi li ispunio svetu duznost i spasao svoje sunarodnike iz neprijateljskih kandzi.

Pogledah ga ponovo pre par godina... i upitah se - kuda je otisao ovaj svet.

Naj scena

Nakon sto su njegov camac u punoj brzini pogodili raketom, eksplozija odbacuje Norisa pod vodu, a trojica Vijetnamaca se zadovoljno smeju. Ali, ne lezi vraze. On izranja poput Feniksa i svojim M60 im pedantno vraca milo za drago pre nego sto su shvatili sta se desilo. "Noris Cace, udri ih jos jace!"
http://2.***************/-DgtLrO3FDYk/T6bBvHUDIeI/AAAAAAAAEWw/bx-aGY8V-ck/s1600/Missing+In+Action.jpg

Ne znam da li zato što si spomenuo tu scenu i postavio fotos,ili zbog bizarnosti cele scene,ili sličnosti sa jednom scenom iz Rambo 2 , ali to je i jedina scena koju bolje pamtim iz tog filma.:lol:

Sećam se te eksplozije broda,nakon koje Čak izranja iz vode,kao neko drevno zlo i obračunava se sa viijetkongovcima.:hahaha:

Od novijih filmova najrealniju scenu obračuna sam video u filmu Brat 2.

Danilo Bagrov završava u istražnom pritvoru, nakon što je prijavio policiji ubistvo svog poznanika.Zavarani dečijim izgledom Danila,dvojica idiota u istražnom pritvoru se smeju,i traže mu cigarete.Danilo im daje paklu cigareta.Onda mu jedan dovikuje,a gde je upaljač? Danilo ustaje i prinosi upaljač ....

rs6839.jpg

Brzopotezni direkt...

1zeauza.jpg

Okret u stranu ...

30mvcow.jpg

Vraćanje prve osobe u ležeći položaj....

33z5w8m.jpg

Uzimanje svog vlasništva nazad.Ukupno 3 poteza.Tako borbu završava nadrndani i loše raspoloženi ratni veteran.:lol:

255rqsp.jpg

Poslednja izmena:
Meni je Apokalipsa sada, toliko hvaljena, medju tim mediokritetima, toliko odvratna. Prvi put sam je odgledala i zazalila sto sam gledala. Izgubljeno vreme, glup film, bezlican scenario. Posto su me ti filmofili, da kazem promaseni napali da je to ne znam kakvo delo, krenem ja da gledam i drugi put. Toliko se smorim i prekinem i shvatim da nema potrebe se baviti tako glupim filmom dva puta. Majgluplji i najprecenjeniji film svih vremena.

RocknRolla... na prvo gledanje mi je sve sem uvodne scene bilo pffff... kasnije na drugo mi se dosta stvari svidelo... mada i dalje ostaje da ima puno jeftinog humora... dok Snatcth & Dve cadjave dvocevke nemaju prazan hod..

Uff odlicni filmovi :) Ali svejedno je koliko puta bih pogledala RocknRolla, jednostavno su Snatche & Lock, Stock.... mnogo bolji filmovi.. meni.
Snatch bi mogla da pogledam godisnje 3x ne bi mi dosadio :D Film je perfektan.

Uff odlicni filmovi :) Ali svejedno je koliko puta bih pogledala RocknRolla, jednostavno su Snatche & Lock, Stock.... mnogo bolji filmovi.. meni.
Snatch bi mogla da pogledam godisnje 3x ne bi mi dosadio :D Film je perfektan.

Pa to sam i rekao...nemaju prazan hod... svaki minut je na mestu, dok RocknRolla ima gomilu zutih minuta. Cela ona stvar sa ruskim bivsim kgb sirovinama, one jurnjave sa njima su mogle da budu preskocene.. stoga ni ne cudi da Richi nije ni dobio pare za nastavak.

Apocalypto (2006)

http://www.imdb.com/title/tt0472043/

apocalypto.jpg

Pre par godina kad sam ga gledao, i tada mi nije bio dovoljno zanimljiv.

Nakon novog gledanja sam shvatio koliko je ovo zapravo odličan film,istinsko remek delo i koliko se ovaj film zapravo bavi nekim filozofskim i duhovnim idejama, kroz prizmu istorijskog filma o Indijancima.

Mislim da nije stekao neku veću popularnost. jer u današnjim vremena,u filmovima Indijanci naprosto ne smeju biti loši momci.Nakon što su ih preci današnjih Amera potamanali, to potomstvo roni krokodilske suze nad tužnom sudbinom Indijanca i spičilu su Kevinu Kostneru 7 Oskara za onaj zabavni filmčić Ples sa vukovima.:lol:
U ovom filmu koji je zasnovan na znatno realnijim istorijskim činjenicama i koji se bavi sudbinom južnoameričkih Indijanaca,Indijanci su prikazani onakvim kakvi i jesu bili u to doba.Dekadentni,u poslednjoj fazi raspada, usled moralne truleži.Visokocivilizovani narodi među njima su se pretvorili u monstrume,čiji su hramovi od nekadašnjih svetih mesta postali mesta strave.Dok su manje civilizovani među njima koji su živeli plemenskim načinom života postali ljudožderi i lovci na glave.

Generalno oni najgori među njima nisu bili ništa bolji od Španaca i Portugalaca koji su ih osvojili i uništili,a da se nisu pojavili ti kolonizatori, oni bi ionako uništili sami sebe.Već su se nalazali na dobrom putu ka tome.

U uvodnoj špici se nalazi citat -

"Velika civilizacija nije uništena spolja sve dok ne uništi sebe iznutra" .
Za razliku od severnoamerčkih Indijanaca, koji zaista i zaslužuju sažaljenje,ovaj južnjaci ne zalužuje neko posebno žaljenje.

Kad sam video brodove belaca na horizontu,ozario sam se od radosti.:mrgreen:

Isto tako,koliko je Mel Gibson shvatio dubinu duhovnosti koju su ti ljudi nekad imali, se može videti kroz određene dijaloge ili razgovore, koji vode pripadnici plemena oko kojeg se i vrti glavna priča , a koje je uspelo da sačuvalo nešta od tog starog života i koje nije još zapalo u takvu moralnu bedu kao njihovi susedi.
Zanimao sam se za religioznost nekih plemenskih naroda i bio iznenađen,koliko je religioznost tih ljudi izuzetno složena u neskladu sa njihovom spoljašnjom pojavom i okruženjem u kojem žive.I koliko je njihov duhovni život bogat i raskošan takođe u neskladu sa njihovim svakodnevnim životom koji u očima nas civilizovanih izgleda dosadno.
Uglavnom Mel Gibson je izgleda dobro odradio svoj domaći zadatak, tako da je uspeo u ovom filmu da prikaže tu duhovnost.Uprkos brojnim atraktivnim scenama borbi,jurnjava, ogromne prašume, ovo je film za ramišljanje.Film u kojem je sukob među ljudima, sukob ideja.
Isto tako bio sam zadivljen odličnim prikazom, koliko su ti ljudi koji su odrasli u divljini zdravi i fizički snažni ,izuzetno spretni.Za razliku od neuverljivih scena iz raznih akcionih filmova u kojim nas ubeđuju da neki moderni čovek može da trči i jurca satima usput pobeđujući gomilu neprijatelja,u ovom filmu to ne deluje nerealno.

Ovo je osoba koja je zaista sposobna za takve poduhvate.Osnovna odlika ovog filma je izraziti realizam.Slično kao u prethodnom Gibsonovom filmu Stradanje Hristovo.

apocalypto2.jpg

Film je 8.5 / 10.Iako je i trenutna ocena od 7.8 visoka,kad vidim kakve gluposti dobijaju sedmice i osmice, ovaj film zaista zaslužuje veću ocenu.A Melu Gibsonu svaka čast, ne prestaje da me oduševljava.Iako je trenutno u nemilosti holivudske oligarhije,to ipak neće trajati zauvek ( pohlepni metuzalemi suzbijaju svaku slobodnu misao :lol: ) tako da očekujem još dobrih filmova od njega.
Svaka preporuka za gledanje,ako već niste odgledali.139 minuta prvorazrednog zadovoljstva.Verovatno kad sam prvi put gledao film nisma bio pri čistoj svesti ili ga nisam shvatio kad sam mogao da pomislim da nije dovoljno zanimljiv.:lol:
Neki filmovi su kao i dobra muzika,ne svidi se na prvo slušanje,ali kad vam uđe u uši tek tada se uživa u njoj i može se iznova i iznova slušati.

Campy filmovi su mi i dalje zabavni ali iz drugih razloga nego kad sam bio klinac.
Smehotresne glume,uzasnog zapleta koji sebe ne shvata ozbiljno,tresha na sve strane...mnogo bolji nego vecina visokobudzetnih.
Akcione bravure chaka,zan kloda,stivena pa chak i silvestera su mi danas ipak manje primamljive...shta ti je zivot :(

Apocalypto (2006)

http://www.imdb.com/title/tt0472043/

apocalypto.jpg

Pre par godina kad sam ga gledao, i tada mi nije bio dovoljno zanimljiv.

Nakon novog gledanja sam shvatio koliko je ovo zapravo odličan film,istinsko remek delo i koliko se ovaj film zapravo bavi nekim filozofskim i duhovnim idejama, kroz prizmu istorijskog filma o Indijancima.

Mislim da nije stekao neku veću popularnost. jer u današnjim vremena,u filmovima Indijanci naprosto ne smeju biti loši momci.Nakon što su ih preci današnjih Amera potamanali, to potomstvo roni krokodilske suze nad tužnom sudbinom Indijanca i spičilu su Kevinu Kostneru 7 Oskara za onaj zabavni filmčić Ples sa vukovima.:lol:
U ovom filmu koji je zasnovan na znatno realnijim istorijskim činjenicama i koji se bavi sudbinom južnoameričkih Indijanaca,Indijanci su prikazani onakvim kakvi i jesu bili u to doba.Dekadentni,u poslednjoj fazi raspada, usled moralne truleži.Visokocivilizovani narodi među njima su se pretvorili u monstrume,čiji su hramovi od nekadašnjih svetih mesta postali mesta strave.Dok su manje civilizovani među njima koji su živeli plemenskim načinom života postali ljudožderi i lovci na glave.

Generalno oni najgori među njima nisu bili ništa bolji od Španaca i Portugalaca koji su ih osvojili i uništili,a da se nisu pojavili ti kolonizatori, oni bi ionako uništili sami sebe.Već su se nalazali na dobrom putu ka tome.

U uvodnoj špici se nalazi citat -

"Velika civilizacija nije uništena spolja sve dok ne uništi sebe iznutra" .
Za razliku od severnoamerčkih Indijanaca, koji zaista i zaslužuju sažaljenje,ovaj južnjaci ne zalužuje neko posebno žaljenje.

Kad sam video brodove belaca na horizontu,ozario sam se od radosti.:mrgreen:

Isto tako,koliko je Mel Gibson shvatio dubinu duhovnosti koju su ti ljudi nekad imali, se može videti kroz određene dijaloge ili razgovore, koji vode pripadnici plemena oko kojeg se i vrti glavna priča , a koje je uspelo da sačuvalo nešta od tog starog života i koje nije još zapalo u takvu moralnu bedu kao njihovi susedi.
Zanimao sam se za religioznost nekih plemenskih naroda i bio iznenađen,koliko je religioznost tih ljudi izuzetno složena u neskladu sa njihovom spoljašnjom pojavom i okruženjem u kojem žive.I koliko je njihov duhovni život bogat i raskošan takođe u neskladu sa njihovim svakodnevnim životom koji u očima nas civilizovanih izgleda dosadno.
Uglavnom Mel Gibson je izgleda dobro odradio svoj domaći zadatak, tako da je uspeo u ovom filmu da prikaže tu duhovnost.Uprkos brojnim atraktivnim scenama borbi,jurnjava, ogromne prašume, ovo je film za ramišljanje.Film u kojem je sukob među ljudima, sukob ideja.
Isto tako bio sam zadivljen odličnim prikazom, koliko su ti ljudi koji su odrasli u divljini zdravi i fizički snažni ,izuzetno spretni.Za razliku od neuverljivih scena iz raznih akcionih filmova u kojim nas ubeđuju da neki moderni čovek može da trči i jurca satima usput pobeđujući gomilu neprijatelja,u ovom filmu to ne deluje nerealno.

Ovo je osoba koja je zaista sposobna za takve poduhvate.Osnovna odlika ovog filma je izraziti realizam.Slično kao u prethodnom Gibsonovom filmu Stradanje Hristovo.

apocalypto2.jpg

Film je 8.5 / 10.Iako je i trenutna ocena od 7.8 visoka,kad vidim kakve gluposti dobijaju sedmice i osmice, ovaj film zaista zaslužuje veću ocenu.A Melu Gibsonu svaka čast, ne prestaje da me oduševljava.Iako je trenutno u nemilosti holivudske oligarhije,to ipak neće trajati zauvek ( pohlepni metuzalemi suzbijaju svaku slobodnu misao :lol: ) tako da očekujem još dobrih filmova od njega.
Svaka preporuka za gledanje,ako već niste odgledali.139 minuta prvorazrednog zadovoljstva.Verovatno kad sam prvi put gledao film nisma bio pri čistoj svesti ili ga nisam shvatio kad sam mogao da pomislim da nije dovoljno zanimljiv.:lol:
Neki filmovi su kao i dobra muzika,ne svidi se na prvo slušanje,ali kad vam uđe u uši tek tada se uživa u njoj i može se iznova i iznova slušati.

Meni je grozan. :(

Šećerna vodica, i uglavnom svi filmovi Sonje Savić. U vreme kada je Sonja bila zvezda jako mi je išla na živce, bila mi je izveštačena, nervirao me je način na koji priča, i mislila sam da je loša glumica (uzeti u obzir da sam tada imala 12 godina). Sada uživam u njenim filmovima, i uopšte mi se ne čini da je izveštačena, samo je bila sasvim drugačija od svih žena na srpskom filmu, i zapravo je uzbudljiva i zabavna glumica... Dodatan faktor je što se pojavilo toliko užasa u srpskom filmu od tog vremena, da takve priče sada izgledaju kranje simpatično i miroljubivo...
https://video.google.com/videoplay?docid=799176813727289212

sylvester_stallone_rambo_first_blood_movie_image__4_1.jpg

Hiljadu puta sam ga gledao kao klinac,i uvek sam ga smatrao najobicnijom pucacinom za sirokonarodnu zabavu...
Skoro sam ga pogledao opet.
Ovo je mnogo vise od akcionog filma..Pricu svi znate,Rambo se vraca iz Vijetnama i shvata da su u americkom drustvu takvi kao on tehnoloski visak,na pocetku filma on ide u posetu svome drugu iz rata u mali planinski gradic u Americi,lokalni serif,koji gaji animozitet prema ratnim veteranima,hapsi Ramba i izlaze ga torturi,Rambu se vracaju flesbekovi iz Vijetnama,gde je takodje bio zarobljen i mucen,on bezi iz pritvora i tu pocinje prica..
9/10
Takodje,nisam znao da je film napravljen po romanu "First blood" Dejvida Morela iz 1972.

Sa dva meseca zakasnjenja, moram da kazem da Highlander svakako ne zasluzuje ovakve reci koje si mu uputio. To je veoma dobar film.

Suština priče je izuzetna.Jedna od najboljih ideja u filmu u celom dvadesetom veku.Besmrtan čovek koji održava svoje ljudske emocije u tolikoj meri da proživljava ceo jedan ljudski život sa ženom , koja stari, i umire i on to posmatra .To je nešta divno.Muzika grupe Queen uz te scene je verovatno najbolji deo filma.Ali način na koji je ostatak filma razrađen upravo zahvaljujući izuzetnoj početnoj zamisli,ideji filma, je toliko prost da ubija suštinu cele priče.Zbog toga sam kao primer broj jedan naveo upravo taj film.Ja obožavam taj film, zato su mi i odbojne sve te greške u filmu.

Poslednja izmena:

Back