OD POSLjEDICA NATO BOMBARDOVANjA U PLAVU
Rođena telad čudovišta
Direktor veterinarske ambulante u Plavu, mr. Zuvdija Jasavić, proteklih dana imao je puno posla u tom kraju, a samo u jednom danu uspješno je obavio dvije, neobične intervencije. Naime, u štali Šefketa Derviševića iz Gusinja, carskim rezom rođeno je tele teško 80 kilograma, a nedugo potom u Brezojevicama kod Plava u štali Vuka Dešića, tele sa tri noge.
Ove devijantne pojave, kako smatra Jasavić, najvjerovatnije su posljedica NATO bombardovanja.
- U noćnim satima primio sam poziv iz kuće Derviševića da je krava koja je pri teljenju dobila jake bolove. Kada sam stigao primijetio sam da je tele krupnije, vratio se u ambulantu po pribor i opremu za carski rez. Konstatovao sam da je termin teljenja „probijen” za dvadeset dana, pa sam na licu mjesta, pri slaboj svjetlosti i bez ikakvih uslova za takvu intervenciju, obavio carski rez i sat vremena kasnije izvadio tele teško 80 kilograma. Time sam spasio i kravu i mladunče, a moram reći da je prava rijetkost da grlo, koje nije rasno, ima tele ovolike težine. Na svu sreću, uspostavljeni su normalni procesi od početka, tako da su i krava i tele u dobrom stanju - priča Jasavić.
To, međutim, nije bio slučaj koji se u Brezojevicama kod Plava desio nedugo potom.
- Na putu prema Plavu pozvali su me Dašići, koji su mi kazali da postoje problemi pri teljenju i da im je potrebna stručna pomoć. Pošto sam vidio da je krenula glava i jedna noga, vratio sam tele nazad i pri novom pokušaju, uz mnogo napora izvukao tele. Bilo je živo, ali na žalost bez prednje lijeve noge, koja je bila narasla nekih 10 santimetara. Ne pamtim da se tako nešto desilo na ovim prostorima. Vjerovatno je riječ o nekom poremećaju uzrokovanom spoljašnjim faktorom, a najvjerovatnije radijacijom koja je ostala kao posljedica bombardovanja Kosova, koji nam je geografski blizu - kaže Jasavić.
On je dodao da će tele zbog hendikepa, nakon tri mjeseca ili pošto dostigne težinu od 70 kilograma, morati na prinudno klanje.
N.V.
http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Poljoprivreda&datum=2007-03-24&clanak=93499
Slika i text.