Mystery car

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Htedoh da pitam prisutne: Seća li se neko da je u Srbiji tamo negde '89-'90 napravljen automobil prototip koji se jednostavno zvao POLYESTER? Znam da sam to gledao na televiziji ali imao sam svega 8 godina i zapamtio bih tako nešto. Pošto nikada više nisam čuo bilo kakvu informaciju o njemu (koliko se sećam, bio je mali sa dvoja vrata, žute boje), skoro da sam počeo da mislim da sam to sanjao.
Evo i automobila zapogađanje:

http://1.***************/_Tu6rXf0cLNs/TAPHQn5tZ7I/AAAAAAAAAII/yf-tOijymxs/s1600/Duiker+1.jpg

Polyester 75 je bio postavljen i ovde ako se ne varam. Mislim da nije bio samo prototip, vec se i prodavao, ali u nekoj maloj seriji.

Da te uputim u pravila igre ovde. Prvo moras da pogodis onog prdavca sto je postavio acivi, pa tek onda mozes da postavis novi auto za pogadjanje. Ko pogodi o kojem se autu radi postavlja novi zadatak.

kako izgleda taj poliester? nigde ne nađoh

Imam internet od 2003. Do dana današnjeg nisam pronašao jednu sliku Polyestera (a često sam tražio) pa ako neko ima, nek postavi.

Auto se zvanicno zvao Poli 10, ali je mnogo vise poznat pod nazivom "Malisa". Radjen je po licenci francuske firme ERAD, imao je motorcic od 7-8 ks i izgledao je bas ovako (s tim sto je ovo francuski original):

erad-1.jpg

Na internetu tesko da postoji slika, ali sigurno postoji negde u nekoj arhivi, stampanih medija pogotovo. Verovatno i u arhivi "Poliestera". A ima je sigurno i onaj blentavi Mirko Klavirko, oni imaju garantovano i video zapis.

9122_1-1.jpg

9122_3-1.jpg

Znači i dalje nema jedne jedine slike autentičnog Polija. Kad se setim da sam i motor Partizan iz 1963. našao tek pre tri meseca. Koja smo mi banana država.
Izgleda potpuno isto kao ovaj na ovim slikama koje je Miloš postovao (verovatno se plastika pravila u istim kalupima), motor mu je bio onaj što se ugrađivao u neke poljoprivredne mašine, kosačice ili freze, i trošio je smešno malo, valjda Lombardini (za njih je FOB radio svojevremeno blokove motora ili već šta)...

@ iwasateenagewerewolf

Nije. Italijani su dosta cackali na njemu, ali zvanicno nije Italijan.

@ haralampije cvetic

Nasao sam da su im navordno ubacivali japanske Kubota dizele od 10 ks. Navodno je trosio 2-3 litra na 100 km.

Brajane, prvo moraš da pogodiš koji je ovo auto:
srebrnimisticni-1.jpg

pa kad ubodeš, onda mi svi pogađamo ovaj tvoj:
ff.jpg

a uzgred, taj smo mislim, već pogađali, Seat 1200 Sport, ali nema veze to što je (možda) bio ranije, prvo pogađamo onaj Milošev, i nisi nam ništa o onoj Hondi od pre nekoliko strana objasnio, jel' fotošop ili postoji kao pravi auto...

Back