Музика коју слушам...

Moskri je bio neverovatna ličnost, retko vidjene harizme i talenta... po meni on i nije bio reper, nego panker i nihilista, u onom najboljem smislu te reči. Ja Prti bez njega ne mogu da slušam (sem ako pesme nisu posvećene njemu poput Sajmon Seez), prosto lik je bio toliko autentičan i brutalno iskren MC da to nije normalno, najrealniji od svih, najekstremniji od svih, što neko reče "bio je prvi u svemu i prvi je stigao na cilj": Meni Prti bez Mosa nije to što treba da bude, Mikri i Eufrat su super likovi ali nije to-to... I ne bih se složio sa onima koji kažu kako se kod Mosa radilo samo o gudri, nije stvar u tome, lik je na satiričan način opisivao sebe i svoju svakodnevicu.

Ko je kriv za moju crvenu resicu?
"Ne znam", kaže pi čka, "pitaj čmarnu kesicu".
U školu sam im'o ja petice sve
valj'o vutru, pajdo, esid, eksere...
Kad udjem u školsko, čujem
"batice, zapakuj mi one duple micike
dva keta vutre i dop za spuštanje"
zvono zvoni, a ja čujem keša šuštanje.
Stond na pismenom iz matematike,
liku ter-meni reebok patike,
već deseti par ove ne-de-lje...
četvrto-tri od gudre se delje.

Poslednja izmena:
Poenta je u tome što je Moskri samo opisivao svoju svakodnevnicu, za njega je to bila normalna stvar, dok su Eufrat i Mikri soft-core i više su se sprdali s time i fantazirali nego što su zaista bili bliski onome o čemu su repovali. Ja Prti Be Ge svakako ne gotivim nešto mnogo, moji ortaci su slušali na kilo, ali meni zvuk nikad nije prijao, ali moskri zaista ima autentičnost koju ova dvojica nemaju

Poenta je u tome što je Moskri samo opisivao svoju svakodnevnicu, za njega je to bila normalna stvar, dok su Eufrat i Mikri soft-core i više su se sprdali s time i fantazirali nego što su zaista bili bliski onome o čemu su repovali. Ja Prti Be Ge svakako ne gotivim nešto mnogo, moji ortaci su slušali na kilo, ali meni zvuk nikad nije prijao, ali moskri zaista ima autentičnost koju ova dvojica nemaju

Upravo to, i generalno kad ih gledaš u nekoj emisiji vidiš da su to softkor likovi, recimo skoro su gostovali kod Marka Vidojkovića u 390 stepeni. Eufrat ima ženu i dete, ovaj drugi razmišlja o zaradi,Moskri nije bio takav lik, on je svesno išao ka potpunom uništenju svega i svakog, pa i samog sebe... zato ga i cenim, skroz beskompromisan lik. To je po meni pravi pank, a ne ona sranja gde imaš neke pank grupe što kao glume neko ludilo, ili Džoni Roten koji je kao otac panka, a živi neki miran život, zaliva cveće u saksiji i hrani kera.

Eufrat ima ženu i dete, ovaj drugi razmišlja o zaradi,Moskri nije bio takav lik, on je svesno išao ka potpunom uništenju svega i svakog, pa i samog sebe... zato ga i cenim, skroz beskompromisan lik. To je po meni pravi pank, a ne ona sranja gde imaš neke pank grupe što kao glume neko ludilo, ili Džoni Roten koji je kao otac panka, a živi neki miran život, zaliva cveće u saksiji i hrani kera.

Isto tako moraš da poštuješ i GG Allina, koliko god da je bio lud i bolestan :lol: Satan Panonski je u sličnom tripu bio

Razmišljao sam nešto u sličnom duhu, ovi likovi iz Beogradskog sindikata, koji su sad već omatoreli, pomislio bi čovek da su postali mudriji, ali oni se vrate, i izbace pesmu u istom duhu kao i pre dvadeset godina. Klinačko loženje. A oni s porodicama, poslovima i platama, pa o čemu pričamo.
Takva vrsta dvoličnosti je jednostavno nepojmljiva

Isto tako moraš da poštuješ i GG Allina, koliko god da je bio lud i bolestan :lol: Satan Panonski je u sličnom tripu bio

Razmišljao sam nešto u sličnom duhu, ovi likovi iz Beogradskog sindikata, koji su sad već omatoreli, pomislio bi čovek da su postali mudriji, ali oni se vrate, i izbace pesmu u istom duhu kao i pre dvadeset godina. Klinačko loženje. A oni s porodicama, poslovima i platama, pa o čemu pričamo.
Takva vrsta dvoličnosti je jednostavno nepojmljiva

Kačio sam baš od GG Allina Bite it you scum skoro ovde :lol: Kakav lik :lol: Dovati neku ribu iz publike za kosu i preponama joj se češe o glavu... u pravu si za Satana, on je ipak najdalje na Balkanu otišao po pitanju panka .Inače meni je najjača priča vezana za njega to kako je umro, mislim ima više verzija ali ona da je tokom rata krenuo sekirom na tenk pa tenk opalio mi je omiljena... Mada pazi, i Satan i Allin i Moskri su pored sjajnog šoumen momenta bili i dobri pesnici (moje mišljenje)... recimo ove stihovi od Panonskog:

neko se nocas smije
jer mu je zena rodila
neko brigu brine
krava se rasplodila
neko nocas slavi
uspjela mu lutrija
neko nocas krklja
zaklala ga nacija
croatia

Ovo za Sindikat se slažem, oni isto kao Marčelo prave jednu istu pesmu od početka pa sve do sad. Znači kad slušaš Govedinu i Sistem te laže, tačno vidiš da su to iste stvari. Mada njima odgovara verovatno da budu glasnogovornici i narodni tribuni, ali ma koliko sebe ubedjivali kako se bore protiv struje oni su takodje struja, prosto kad pogledaš ko sve to sluša i citira, sve ti bude jasno.

Marčelo je posebna tema, talentovan ali oprezan lik... zato i ima toliko fanova, ništa nije slučajno. Treba da se pojavi novi Moskri ili novi Panonski, i da kroz takvu umetnost poremeti tokove.

Inače ne znam da li pratiš rad Marine Abramović i šta misliš o njoj? Ona ima neke dobre fazone ali ja ne volim nekako taj performance art... nekako mi je usiljeno kad je isplanirano, kad nije spontano, ne znam...

In my eyes
Indisposed
In disguise
As no one knows
Hides the face
Lies the snake
And the sun
In my disgrace

Boiling heat
Summer stench
'Neath the black
The sky looks dead
Call my name
Through the cream
And I'll hear you
Scream again

[Chorus:]
Black hole sun
Won't you come
And wash away the rain?
Black hole sun
Won't you come?
Won't you come?

Stuttering
Cold and damp
Steal the warm wind
Tired friend
Times are gone
For honest men
And sometimes
Far too long
For snakes

In my shoes
A walking sleep
And my youth
I pray to keep
Heaven send
Hell away
No one sings
Like you anymore...

Inače ne znam da li pratiš rad Marine Abramović i šta misliš o njoj? Ona ima neke dobre fazone ali ja ne volim nekako taj performance art... nekako mi je usiljeno kad je isplanirano, kad nije spontano, ne znam...

Performansi su vrlo klizav teren jer zaista treba poznavati kontekst da bi se moglo odrediti da li je neki performans kvalitetan ili ne. No ono što mogu reći je da se polako gubi i njegova glavna odlika a to je prolaznost, jer ti kada imaš performans zabeležen na video snimku, onda on ostaje ovekovečen dok bi trebalo da predstavlja jedan neponovljiv događaj održan u datom trenutku. Marina je diskutabilna jer je među prvima kod nas otišla u te vode, i bolje je prihvaćena u inostranstvu, kod nas još postoji skepticizam, ali ima ona dobrih performansa, čitao sam ponešto o njima u raznim knjigama, potrebna je teorija performansu isto koliko i kritika književnosti.
Evo skoro sam naleteo na ovaj performans koji mi se čini kao još jedan u nizu idiotskih pokušaja da se polni organi 'oslobode' socijalnih stega. Ne vidim poentu, šta, hoćete da se vratimo u pećinsko doba?
Danas svakako svako može da se skine i da ga niko ne ebe dva posto, al ovo je čist egzibicionizam.... iako je dobra riba makar :mrgreen:

Performansi su vrlo klizav teren jer zaista treba poznavati kontekst da bi se moglo odrediti da li je neki performans kvalitetan ili ne. No ono što mogu reći je da se polako gubi i njegova glavna odlika a to je prolaznost, jer ti kada imaš performans zabeležen na video snimku, onda on ostaje ovekovečen dok bi trebalo da predstavlja jedan neponovljiv događaj održan u datom trenutku. Marina je diskutabilna jer je među prvima kod nas otišla u te vode, i bolje je prihvaćena u inostranstvu, kod nas još postoji skepticizam, ali ima ona dobrih performansa, čitao sam ponešto o njima u raznim knjigama, potrebna je teorija performansu isto koliko i kritika književnosti.
Evo skoro sam naleteo na ovaj performans koji mi se čini kao još jedan u nizu idiotskih pokušaja da se polni organi 'oslobode' socijalnih stega. Ne vidim poentu, šta, hoćete da se vratimo u pećinsko doba?
Danas svakako svako može da se skine i da ga niko ne ebe dva posto, al ovo je čist egzibicionizam.... iako je dobra riba makar :mrgreen:

Ma da, ali meni je problem sa ovakvim stvarima - isplaniranost akta. To mi je problem i sa Marinom Abramović. Ja harizmatičnim smatram Moskrija izmedju ostalog zato što je to kod njega išlo sasvim spontano, nije čitav akt bio podredjen tome nego je on bio umetnik koji je usput bio i sjajan šoumen, potpuno nepredvidiv. Kod likova poput Abramovićeve to nije tako, njima je sve u performansu, oni nemaju ličnih umetničkih kvaliteta nego od isplaniranog performansa prave umetnost. To je ono što ja ne gotivim.

Back