Муслимани су Срби

Претапање Срба у друге нације и веру, дешава се од најранијег
времена српске историје у свим деловима Европе...
И што је разумљиво, највећи утицај на овај процес имали су они,
који су својим империјалистичким присуством, временски, најдуже остали на
просторима који су вековима одређивали српске земље, а то су Турци.
Својим продирањем на запад прво су померали српске границе
на Балкану, а самим тим и Српски живаљ, давајући на тај начин
на значају неким мањим групама народа, као што су Албанци,
који су одма прихватили ислам и тим чином добили повлашћени положај
код нових господара. Са Албанцима су остајали многи Срби, често
и вiђенији, који су са променом вере, задржавали позиције које су до тада имали.
Свакако, да је најпознатији међу њима Скендербег, син Ивана Кастриота, који је владао
у Маћи и Умнестији. Мајка му је била Војислава, кћи господара Полога,
једног дела Маћедоније и Бугарске.
Напредовањем Турске ка западу, вековима се српски живаљ,
масовно у таласима померао ка западу или преко Дунава, док су многи остајали
прихватајући нову веру и обичаје.
И ако су одбацили крст, многи, вековима, па и данас, предањем са колена на колено,
чувањем иконе свеца ког су славили као КРСНУ СЛАВУ, и данас знају,
ко су, одакле потичу, како су им се презивали преци. Знају, да су им преци били
хришћани и Срби. Сигуран сам, да је један од најпознатијих Срба
муслиманске вероисповести био Мехмед Паша Соколовић.
У исту групу бих сврстао и Мешу Селимовића и једног од највећух
уметника данашњице Емира Кустурицу.
Горе наведени, умни људи, цењени у Србији и свету, су доказ, да ми Срби
не бисмо смели одбацивати наше сународнике друге вере. Они су доказ, да и после
неколико векова, потомак неког Србина, који је из неког разлога променио веру,
може да се врати у Српски корпус.
Турци су прихватили веру од Арапа, ал су остали Турци....
Шиптара има разних вера....ал су и даље Шиптари....Французи су из моде седамдесетих
година прелазили на Ислам, али су остајали Французи.
Само код нас Срба се променом вере мењала и нација. Наша црква се
олако одрицала тих људи и није их прихватала у српски корпус.
Мишљења сам, да би данас морали на посебан начин да се окренемо ка њима,
да их на посебан начин прихватамо, да их на посебан начин
усмеравамо ка хришћанским вредностима,
јер ипак, они су наши, додуше, посебни, али су Срби.

Vrlo je moguće da je sve to tako bilo...
Ali, šta sad? Treba da ubeđujemo nekoga da je Srbin? Pa to je izuzetni debilizam. Trećinu Srba možda treba ubeđivati da su Turci, Bugari, Rumuni, Mađari... :roll:
Ako se neko oseća Srbinom, ja ću ga tako i zvati. Ako se oseća drugačije i sebe drugačije naziva nije na meni da određujem koje je on nacije i kojim on to vrednostima treba da se priklanja.

Je l' si siguran, Mačak, da si ti baš čist Srbin i kako možeš biti siguran posle svega što se na Balkanu desilo? :think:
Nacija je stvar osećanja, jer je poreklo nemoguće zasigurno utvrditi.

Je l' si siguran, Mačak, da si ti baš čist Srbin i kako možeš biti siguran posle svega što se na Balkanu desilo? :think:
Nacija je stvar osećanja, jer je poreklo nemoguće zasigurno utvrditi.

Није ствар гена и "чисте" нације не постоје. Ствар је културе, порекла и језика.

Ови Бошњаци су мешавина истих оних фактора као и Срби, говоре истим језиком као и Срби и једино што их разликује од Срба је то што су за време турске окупације прихватили турске културне обрасце.

Па чак ни са тим новим културном обрасцима нису себе сматрали посебном нацијом до 20. века... До 1995. нису чак ни знали да су Бошњаци, та реч није била у употреби већ генерацијама.

Национално осећање је свакако ствар осећања, али национално порекло није. И аустријска нација се данас признаје, али се не негира да је та нација настала од Немаца у Аустрији 1945. године и да говоре немачким језиком. А немачки у Аустрији се више разликује од немачког у Немачкој, него српски од "бошњачког".

Misliš ono dvopolac: radi i na struju i na baterije. Pravi musli za doručak.

А пази... тачно зна и за кога сам мислио да је она и о чему се ради, иако је ник БХ-Цитадела био банован. :) Мора бити да јој је Шибоња јавио, чим зна шта сам му и приватно писао. :D

Vrlo je moguće da je sve to tako bilo...
Ali, šta sad? Treba da ubeđujemo nekoga da je Srbin? Pa to je izuzetni debilizam. Trećinu Srba možda treba ubeđivati da su Turci, Bugari, Rumuni, Mađari...

Ovde se ne govori o genetskoj pripadnosti. Da je tako, ni Srba, ni Hrvata ni Bosnjaka ne bi bilo. Niko njih ne ubedjuje da su Srbi, sto se mene tice mogu da budu i Marsovci, samo mi je cudno da se neko stidi toga sto su mu Srbi preci.

Ovo je po meni pogresan put, iako su nam preci u najvecoj meri isti, ista smo rasa, istim jezikom govorimo, zivimo ovde vekovima...nismo isto, mislim na Srbe i Muslimane(Bosnjake).

Bosna nije bila Srbija ni u srednjem veku, posle smo svi bili pod Turcima, nastajanje modernog nacionalizma u 19. veku je zaobislo svrstavanje muslimana u srpski korpus, i kad se tada zakasnilo, posle vise nije moglo da se ispravi.

Mozemo da se zapitamo zasto to nije bilo uradjeno, to bi bio vizionarski potez koji bi nam ojacao i prosirio drzavu, zasto smo isli tako uskim pogledom, da je Srbin jedino pravoslavac...postojale su razne istorijske okolnosti koje su kumovale ovakvoj odluci, pitala se i vlast, i crkva, i velike sile...

Treba priznati da je to tako, i da se ne moze na silu menjati, nagovarati ljude koji srcem ne pripadaju srpskoj naciji...to je kao da prisiljavas osobu da voli nekoga ko mu se uopste ne svidja.

Zasto da prizivamo nekog ko nas ne voli i ne postuje, jel to neki sindrom neuzvracene ljubavi:confused: Stalno u ime neke velike drzave okupljamo ljude koji ne zele sa nama, jel nam tesna kuca?! Prvo da napravimo od svoje zemlje kucu za ugled, pa kad bude bolja od okolnih, onda ce se oni sami ugledati na to... kad je kuca siromasna, a ukucani agresivni i besni, pa ko ce ti uci unutra?!

Posle zadnja dva rata koja su prolila reke krvi izmedju Srba i Bosnjaka, prica da su oni jedno te isto je bljutava, vredja zrtve...ako je to istina, pa koji su se q onda toliko ubijali... jel zato sto se mole Bogu na drukciji nacin?! onda to nisu ni ljudi, kom se bogu mole kad ubijaju svoju bracu na najzverskiji nacin.

Necu nikoga da ubedjujem kako treba da se oseca, postovacu njegov izbor, ako nece da bude deo moje ekipe... ne mora, treba biti dostojanstven u tome, imam utisak da ovde neki ljudi daju samo dva izbora - ili cete biti Srbi, ili vas nece biti... tako je govorio Karadzic, pa su mnogim Srbima danas krvave ruke, ne moze tako vise.

Back