Muslimani i hindusi- kulturna nezainteresiranost?

Harvat

Primećen član
Poruka
715
Mislim na muslimane kao vrstu, ne na BH. Ovi u BH imaju i slikare i slično, jedino je idiotski vehabizam problem. No BH Muslimani su- bili- življi duhom, ne znam kako je sad.

Kad sam bio u dobu puberteta, bio sam s majkom, a kasnije s djedom dva puta u Italiji po mjesec i pol. Budući da me zanimala umjetnost, više sam puta obilazio vatikanske i druge muzeje.

Bilo je puno turista Europljana, Amerikanaca, ali i Japanaca i Korejaca.

Od muslimana- ništa. Ne sjećam se da mi je upao u oči ili po izgledu ili govoru kakav Arap, Turčin ili Pakistanac.

Isto s hindusima. Naravno, od crnaca turista kulture- ništa.

Čini se da su neke civilizacije nezainteresirane za druge kulture.

Jedino bijelci i žuti odskaču.

Mislim na muslimane kao vrstu, ne na BH. Ovi u BH imaju i slikare i slično, jedino je idiotski vehabizam problem. No BH Muslimani su- bili- življi duhom, ne znam kako je sad.

Kad sam bio u dobu puberteta, bio sam s majkom, a kasnije s djedom dva puta u Italiji po mjesec i pol. Budući da me zanimala umjetnost, više sam puta obilazio vatikanske i druge muzeje.

Bilo je puno turista Europljana, Amerikanaca, ali i Japanaca i Korejaca.

Od muslimana- ništa. Ne sjećam se da mi je upao u oči ili po izgledu ili govoru kakav Arap, Turčin ili Pakistanac.

Isto s hindusima. Naravno, od crnaca turista kulture- ništa.

Čini se da su neke civilizacije nezainteresirane za druge kulture.

Jedino bijelci i žuti odskaču.
Biće da nisu imali novca da sebi priušte posete takvim mestima, te da su više bili fokusirani na egzistenciju. Tako beše tada. Tako je i danas

Mozda su samo zainteresovani za neke druge stvari...
Biće da nisu imali novca da sebi priušte posete takvim mestima, te da su više bili fokusirani na egzistenciju. Tako beše tada. Tako je i danas
Kakav virtue-signalling ***** ti život. Bože dragi i ovo su Srbi... nije ni čudo što je Balkan otišao u param parčad.

Ima brdo bogatih arapskih zemalja, i sa srednjom klasom. U Egiptu inženjera itd. Vidio sam, onda, i par Izraelaca s onim kapama na glavi.

Turska ima bogatiju srednju klasu pa ništa. Hindusi, da su i zapadno odjeveni, prepoznaš ih jer su kao cigani.

Pa svejedno- ništa.

Ovih žutih ima sve više i u simfonijskim orkestrima na zapadu, posebno žena. Pa balerina.

Muslimanke balerine? Muslimanke violinistice? Hinduistice pijanistice?

Ništa od toga.

Ima brdo bogatih arapskih zemalja, i sa srednjom klasom. U Egiptu inženjera itd. Vidio sam, onda, i par Izraelaca s onim kapama na glavi.

Turska ima bogatiju srednju klasu pa ništa. Hindusi, da su i zapadno odjeveni, prepoznaš ih jer su kao cigani.

Pa svejedno- ništa.

Ovih žutih ima sve više i u simfonijskim orkestrima na zapadu, posebno žena. Pa balerina.

Muslimanke balerine? Muslimanke violinistice? Hinduistice pijanistice?

Ništa od toga.
To je zato jer islam ne dozvoljava oslikavanje i prikazivanje čovečje forme u umetnosti i na svetim mestima. Valjda to znaš. Ja se više zapitam da li tu genetika/rasa igra kakvu ulogu pogotovo kad spomeneš Bosance koji nisu nalik MENA muslimanima.

>Ovih žutih ima sve više i u simfonijskim orkestrima na zapadu, posebno žena. Pa balerina.
Pogledaj šta je Paris syndrome.

više sam puta obilazio vatikanske i druge muzeje.
jel shvatas da vecina sveta nije impresionirana ni sa italijom ni sa rimo-katolicizmom, da je proslo vreme rimskog carstva?
to ste samo vi hrvati impresionirani, i to u bolesnoj meri da nama srbima napravite genocid, ili etnicko ciscenje samo, jer smo po vama sizmatici, a to vas je vatikan naucio! - razmisli o ovome, sto ti pricam

jel shvatas da vecina sveta nije impresionirana ni sa italijom ni sa rimo-katolicizmom, da je proslo vreme rimskog carstva?
to ste samo vi hrvati impresionirani, i to u bolesnoj meri da nama srbima napravite genocid, ili etnicko ciscenje samo! - razmisli o ovome, sto ti pricam
Kultura i umetnost Zapadne Evrope je vrhunac lepote, slobodno ću dodati i rusku kulturu i umetnost tu. Srbin nije u stanju da stvori tako nešto, to me najviše boli. Imali smo Uroša Predića i Paju Jovanovića, ali na tome se i završilo. Milić od Mačve je bio dobar slikar, ali to je to manje više.

Zašto ga stavljaš u religiozni kontekst ako to nije tema?
upravo zato sto se cudi kako to druge kulture i nacije nisu zainteresovane za vatikan - mozda su bolje obavestene od hrvata koji ne znaju ni ko je raspeo Hrista, ni ko ih je gurnuo da pocine genocid nad sizmaticima, tj. Srbima? mozda znaju italiju po fasizmu, ili mafiji? mozda se prosto gnusaju i vatikana, i rima i italije, kao i ja uostalom? @mario80 postavi im ducea

upravo zato sto se cudi kako to druge kulture i nacije nisu zainteresovane za vatikan - mozda su bolje obavestene od hrvata koji ne znaju ni ko je raspeo Hrista, ni ko ih je gurnuo da pocine genocid nad sizmaticima, tj. Srbima? mozda znaju italiju po fasizmu?
>upravo zato sto se cudi kako to druge kulture i nacije nisu zainteresovane za vatikan
Ako hoćeš da se pošteno razgovara, evo uputiću te da si upravo ovde napravio logičku zabludu koja se zove "strawman fallacy".

"A straw man fallacy is a logical fallacy where someone misrepresents an opponent's argument, making it easier to attack, often by exaggerating, simplifying, or completely fabricating the opponent's position."

@Harvat je govorio zašto nisu zainteresovani za umetnost uopšte, uzimajući Zapadno Evropske kulture kao primer umetnosti koja jeste objektivno visoke razine (Sikstinska kapela npr. i arhitektura na Zapadu tamo uopšte) i uzeo je to kao primer iz ličnog iskustva gde je primetio nezainteresovanost drugih naroda za umetnost visoke razine uopšte.

Ti si ga odma napao i izvrnuo njegove reči bez ikakve povorke. Nije bilo razloga za to.

Da ne pišem cijele ćitabe.... Vi ne znate s kim imate posla.

Bijelce - a napose Židove, interesira- sve. I muzika, i likovnost, i arhitektura...sve. Pišu knjige o nijansama kineskog pejsažnog slikarstva, o muzici antičke Grčke, o indijskoj umjetnosti (Heinrich Zimmer), o islamskoj filozofiji (Henry Corbin), o drevnom Iranu (Mary Boyce), o zapadnoj i umjetnosti (Bernard Berenson), o...svemu.

Od hindusa su Dasgupta i još neki napisali o indijskoj filozofiji, no nitko da je pisao ili pokazao interes za Europu, predkolumbovsku Ameriku itd.
Isto s muslimanima. Oni ne znaju obraditi i svoju kulturu i umjetnost, a kamoli da bi probali nešto komparativno.

Kinezi i Japanci nisu dali stručnjaka za bilo što zapadno, no bar se jako interesiraju i imaju simfonijske orkestre i muzeje.

Da ne pišem cijele ćitabe.... Vi ne znate s kim imate posla.

Bijelce - a napose Židove, interesira- sve. I muzika, i likovnost, i arhitektura...sve. Pišu knjige o nijansama kineskog pejsažnog slikarstva, o muzici antičke Grčke, o indijskoj umjetnosti (Heinrich Zimmer), o islamskoj filozofiji (Henry Corbin), o drevnom Iranu (Mary Boyce), o zapadnoj i umjetnosti (Bernard Berenson), o...svemu.

Od hindusa su Dasgupta i još neki napisali o indijskoj filozofiji, no nitko da je pisao ili pokazao interes za Europu, predkolumbovsku Ameriku itd.
Isto s muslimanima. Oni ne znaju obraditi i svoju kulturu i umjetnost, a kamoli da bi probali nešto komparativno.

Kinezi i Japanci nisu dali stručnjaka za bilo što zapadno, no bar se jako interesiraju i imaju simfonijske orkestre i muzeje.
>Kinezi i Japanci nisu dali stručnjaka za bilo što zapadno
Na osnovu čega ovo trdiš? Nakon kontakta Evropljana sa Japancima, japanski narod je tada mnogo zainteresovan evropskom kulturom, a najviše to možeš videti u njihovom najpopularnijem medijumu, a to je Anime. Imaju veliki fasciniranost prema nemačkoj kulturi. Kinezi i ne moraju iskreno, ali dosta su učili od Evropljana prvenstveno za sebe.

>a napose Židove
Ovo je totalna glupost, osim ako ne misliš na Aškenaze koji su se utopili među ljude Evropskog porekla svuda po Zapadu, ali i dalje bivaju izdvojena zajednica.

>Da ne pišem cijele ćitabe.... Vi ne znate s kim imate posla.
Na sebe misliš?

Ti si ga odma napao i izvrnuo njegove reči bez ikakve povorke. Nije bilo razloga za to.
ne, on je precizirao vatikanski muzej, a vatikan je bio religiozni centar, papstvo je bilo neprikosnoveno, kao sto je i rim bio centar sveta... a onda su se stvari promenile

nisam ga ja napao, samo logicki pitam: koliko njega zanima azijska, africka kultura?
zasto bi nekome iz belog sveta bio preci vatikan od npr. grand palace bangkok?

Back