MUŠKI ŠOVINIZAM

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako da se ne ujedamo, čemu onda zubi služe?
zubi.jpg

Imam problem da žene gledam onako kako neke od njih ovde sebe vide i opisuju - kao fundamentalno drugačije, osećajnije, one koje nešto "daju" a muškarac uzima... to su sve kulturno usađeni stereotipi, i deca se uče tim razlikama od malena. Kao što vidimo, neki ih revnosno usvajaju, na obe strane...

Imam problem da žene gledam onako kako neke od njih ovde sebe vide i opisuju - kao fundamentalno drugačije, osećajnije, one koje nešto "daju" a muškarac uzima... to su sve kulturno usađeni stereotipi, i deca se uče tim razlikama od malena. Kao što vidimo, neki ih revnosno usvajaju, na obe strane...

Svi imamo po neki problem ali ovaj svet još uvek stoji na muškim nogana i žena ma kakva bila nikada neće biti lošija od najboljeg muškarca to bi trebalo da utulite u glavu, vreme je.

Znaš, mozak upravlja i sa ženskim genitalijama a i sa intelektom takođe pa ako smo vam dobre za seks ne znam zašto je intelekt sporan, to nije stereotip, to je stvarnost već nekoliko hiljada godina.

Poslednja izmena:
Svi imamo po neki problem ali ovaj svet još uvek stoji na muškim nogana i žena ma kakva bila nikada neće biti lošija od najboljeg muškarca to bi trebalo da utulite u glavu, vreme je.

Znaš, mozak upravlja i sa ženskim genitalijama a i sa intelektom takođe pa ako smo vam dobre za seks ne znam zašto je intelekt sporan, to nije stereotip, to je stvarnost već nekoliko hiljada godina.

Auu, zeno!

A jel je sovinizam ako ja recimo pazim da ne uvredim zenu iako je recimo zasluzila da bude uvredjena, samo zato sto je eto zena.... a nije u redu da ja muskarac uvredim zensko?
"Pozitivnu diskriminaciju" ne možemo izbeći, hteli mi to ili ne - ona je neizbežan deo borbe protiv negativne diskriminacije. Lično ne vidim nikakav problem da se sukobiš sa bilo kim na personalnom nivou, ali ne bih nikad opravdao uvrede tipa "brbljiva ženo, sve ste vi iste...", jer oni ne vređaju samo tu osobu već celu klasu ljudi i osnova su za personalne sukobe i nepravdu.
Svi imamo po neki problem ali ovaj svet još uvek stoji na muškim nogana....
Nisam siguran da razumem šta to tačno znači?

Kako bi svet stajao da nema žena? Vrlo teško, rekao bih. :mrgreen:

"Pozitivnu diskriminaciju" ne možemo izbeći, hteli mi to ili ne - ona je neizbežan deo borbe protiv negativne diskriminacije. Lično ne vidim nikakav problem da se sukobiš sa bilo kim na personalnom nivou, ali ne bih nikad opravdao uvrede tipa "brbljiva ženo, sve ste vi iste...", jer oni ne vređaju samo tu osobu već celu klasu ljudi i osnova su za personalne sukobe i nepravdu.

Jest da je led napolju ali nije tanak :mrgreen:

A, pa to je jedna nova dimenzija razmišljanja...:mrgreen:
To sigurno znači da bi "taj" svet nestao kad bi se desio prestanak "te" gravitacije...:zcepanje:

Ko razume, shvatiće...:mrgreen:

Auu, ovde se razbuktalo.

Primere diskriminacije/muškog šovinizma možemo naći i u poslovicama, kao i u mislima velikih ljudi:

"Čestita žena je samo ona koja to nije iz straha." (Ovidije)
"Na tri mesta žena se pokazuje kao divno stvorenje: uz kolevku, uz postelju bolesnika i u grobu." (Guerazzi)
"Ko može da bira, neka za ljubavnicu izabere lepu, a za suprugu pametnu ženu." (Kalderon)
"Žene su kao vetrokazi: prestanu se vrteti tek kad zarđaju." (Volter)

Secam se kada nam je profesorka Rimskog prava pricala o polozaju zena kroz istoriju. Pomenula je da uopste nisu bile sklanjane u stranu i omalovazavane kao sto se prica. U Rimu su cak zene bile i glavne, zbog njih su se vodili ratovi itd. Postoje spisi u kojim se prica kako su napijale i svasta radile nekim vojskovdjama, kraljevima itd... Kasnije zbog svega toga sto su radile "morale su da se dovedu u red" i zato sada postoji ova prica o toj polnoj diskriminaciji, koja ustvari nije ni postojala, a ako je postojala, bila je opravdana. :) Ona je dala za sve ovo mnogo primera, ali nije me to tada mnogo interesovalo. Da me je to interesovalo, ne bih o tome slusao u skoli. :)

Imam problem da žene gledam onako kako neke od njih ovde sebe vide i opisuju - kao fundamentalno drugačije, osećajnije,
one koje nešto "daju" a muškarac uzima... to su sve kulturno usađeni stereotipi, i deca se uče tim razlikama od malena. Kao što vidimo, neki ih revnosno usvajaju, na obe strane...

To što žene daju je dobro, to isto bi trebalo muškarci da rade, a prema usađenom "stereotipu", oni to ne rade.

Auu, ovde se razbuktalo.

Primere diskriminacije/muškog šovinizma možemo naći i u poslovicama, kao i u mislima velikih ljudi:

"Na tri mesta žena se pokazuje kao divno stvorenje: uz kolevku, uz postelju bolesnika i u grobu." (Guerazzi)
"Ko može da bira, neka za ljubavnicu izabere lepu, a za suprugu pametnu ženu." (Kalderon)

kako pametan lik

Auu, ovde se razbuktalo.

Pozdrav Domaćici teme, i mudrim sagovornicima ;)

Ha, kažeš Borka, misli velikih ljudi, a?

Drskosti li velike (udarila ih i ponela pamet), ali po meni i po mom, i Velikom Manituu :D , ... Ko je taj koji sme da daje definicije i sud o ž. , pa makar bili i najumniji na ovom svetu.

Žena: Teško je To definisati Nešto iz čega si potekao i u To Nešto želiš da se vratiš ... :D

;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back