Muški mentori

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.983
U knjizi "Biti muško", Stiva Bidalfa, australijskog psihologa, postoji interesantno objašnjen važan uticaj muških mentora na razvoj i stasavanje muškaraca od detinjstva preko puberteta i kasnijih godina.

Pod muškim mentorima autor podrazumeva sve ljude muškog pola koji su uzori, pravilni autoriteti i prijatelji kojima se za pomoć i savet može obratiti neko ko tek stasava u svetu učenja, sporta pa i interakcije sa suprotnim polom. Jer ništa se ne podrazumeva. Svakome je potrebna podrška, razumevanje i dobar uzor pri ulasku u "svet odraslih", ljubavni i poslovni život.

Da li ste imali ujake, stričeve, trenere, nastavnike ili prosto ljude iz okruženja koji su vam bili omiljeni uzori u nekoj oblasti ili ste jednostavno rado delili sa njima razgovore o određenim problemima, koje niste mogli podeliti sa svojim roditeljima?

Poslednja izmena:
Мислим да је сваком детету битна и мушка фигура. Тамо где отац омане може бити неко други, деда, стриц, ујак, посвећен просветни радник...
Али ми се чини, можда грешим, да мушка деца окружена женама стасавају у питомије људе и некако касније партнерке прихватају лакше са свим манама. Навикну на све женске лудости :lol: па им то не буде ништа ново.

Мислим да је сваком детету битна и мушка фигура. Тамо где отац омане може бити неко други, деда, стриц, ујак, посвећен просветни радник...
Ne mislim da otac "mora" da omane da bi bili potrebni tzv mentori, već da i najbolji ćale nije uvek uzor i sagovornik za sve teme ;)
Tako nekako
Али ми се чини, можда грешим, да мушка деца окружена женама стасавају у питомије људе и некако касније партнерке прихватају лакше са свим манама. Навикну на све женске лудости :lol: па им то не буде ништа ново.
Prilično se slažem :D

Ne mislim da otac "mora" da omane da bi bili potrebni tzv mentori, već da i najbolji ćale nije uvek uzor i sagovornik za sve teme ;)
Tako nekako

Prilično se slažem :D
Било ми је јако смешно...
Нешто сам петљала око шпорета а син у својој соби имао жустрији разговор са девојком. Знам да јој то не би рекао лично али након разговора излази и мрмља себи у браду "Не постоји жена која је скроз нормална.".
Мислим се, на време си скапирао. Живот ће ти бити лакши :zcepanje: :heart:

Da li ste imali ujake, stričeve, trenere, nastavnike ili prosto ljude iz okruženja koji su vam bili omiljeni uzori u nekoj oblasti ili ste jednostavno rado delili sa njima razgovore o određenim problemima, koje niste mogli podeliti sa svojim roditeljima?
Sto se tice muskih uzora, imao sam u odrastanju oca i njegovog kuma. Ono sto je tu specificno je sto su njih dvojica najbolji prijatelji, kao braca rodjeni, a razlicitih su nacija, religija, kulture, tako da sam odrastao u okruzenju koje je negovalo razlicitost kao normalnost.
Zato mi je bio ogroman šok ludilo devedesetih, kada je bio narativ da sve sto nije "nase" je nas neprijatelj.

Ono sto smatram kao najvaznije je da su mi usadili podjednaku ljubav i prema sportu i prema nauci.

U knjizi "Biti muško", Stiva Bidalfa, australijskog psihologa, postoji interesantno objašnjen važan uticaj muških mentora na razvoj i stasavanje muškaraca od detinjstva preko puberteta i kasnijih godina.

Pod muškim mentorima autor podrazumeva sve ljude muškog pola koji su uzori, pravilni autoriteti i prijatelji kojima se za pomoć i savet može obratiti neko ko tek stasava u svetu učenja, sporta pa i interakcije sa suprotnim polom. Jer ništa se ne podrazumeva. Svakome je potrebna podrška, razumevanje i dobar uzor pri ulasku u "svet odraslih", ljubavni i poslovni život.

Ne.
TV i knjige su me vodili na pravu stranu dok sam bio klinac, kasnije video igre koje su davale mogucnost izbora pa su mogle i da se vide posledice nekih akcija.
Da sam slusao familiju mozda bih do sada bio u zatvoru.

Мој син је имао негативан пример у оцу и научио шта не треба.
Док је деда био мушка фигура за вештине које мушкарац треба да поседује. Тако да је уз њега научио и да користи алат, и да крчи шуму и сече дрва, и да кречи воћке, коси, копа... А сада више он помаже деди.
Док сам ја, чини ми се, највише челичила. Нема "јаој, јадно мало" него нека љосне и достојанствено устане.

Ne,
Sem ujaka koji me je upoznao sa starom dobrom muzikom,ne bih imala još nekoga da spomenem.

Баш ме замислило питање..
Увек сам желела да имам брата, има нешто у томе.
Отац ми је био у многим стварима узор, али у емотивном смислу више сам научила из књига и посматрајући друге породице него из моје.
Имали смо породичне пријатеље, њихова су деца расла уз мене и њихов отац је за мене био појам доброг оца, мада тада нисам то овако јасно схватала.
Тек када сам осетила потребу да напишем причу о њему, јасно ми је постало колико ми је значио.

Неколико професора је битно утицало на љубав према природним наукама.

Moj ujak, koji me je obožavao a i ja njega i drugari, eto njih bih izdvojila van porodice
( otac, brat).

Ali nekako ne mogu a da ne pomenem mog oca, nije fer. Ne bih da idealizujem odnose i ne radim to, ali upravo on me je ohrabrio/ pokazao da to što sam žensko me ne limitira i nikad nije insistirao da se ponašam ovako ili onako zato što sam žensko dete.

Ali nekako ne mogu a da ne pomenem mog oca, nije fer. Ne bih da idealizujem odnose i ne radim to, ali upravo on me je ohrabrio/ pokazao da to što sam žensko me ne limitira i nikad nije insistirao da se ponašam ovako ili onako zato što sam žensko dete.
Očevi i ćerke su posebna veza
Kao majke i sinovi

Ja sam isti mama❤️
Moja ćerka je isti ja 🤣

Meni su uzori bili pojedini ljudi koje sam tako usput upoznavao

Neki su nažalost rano otišli (jedan je čak bio ubijen s leđa greškom, a bio je ćaletov prijatelj kome sam mogao da se proverim u vezi nekih problema u odrastanju, zaljubljivanja, upoznavanja devojaka..., bio mi je sjajan uzor)

da, postanu sisice

Back