Muškatle, ukras u bašti i saksiji

Hibiskusa na pijaci nema, ili su jako loši, pa se to kupuje u cvećarama.. uvoze se, zavisno od veličine 300,.. 500, 1000 pa i više.
Ali oni lako ožiljavaju,.. to možeš sama da razmnožiš.

Kako mogu da razmnožim hibiskus? Pelcerom? Da ukradem negde jedan jer ovde koštaju preko 50chf, mislim da je to previše.

Kupila sam bele petunije jer mi je cveće crveno, roze i belo. Nemam druge boje. I hrizanteme zalivam sa malo ceđenog limuna da budu roze.

Kao sto znate ja I muskatle smo na Vi... :flert:
Da li se rezu osuseni cvetovi? Mislim ja ih instiktivno secem...secem sve sto je mlohavo, suvo... Da li muskatle vole orezivanje?
Nebitno.. po vašem ukusu...
Kada cvet sazri ja skinem, ocvali, zbog estetike.
Muškatla se ne oprašuje u našim uslovima klime... Znači ne troše snagu na seme.. zato i puno cvetaju.
Orezivanje ili pinciranje je poželjno, ako želiš žbunastu formu... Kod peltatuma nije potrebno (kod puzavica)

Nebitno.. po vašem ukusu...
Kada cvet sazri ja skinem, ocvali, zbog estetike.
Muškatla se ne oprašuje u našim uslovima klime... Znači ne troše snagu na seme.. zato i puno cvetaju.
Orezivanje ili pinciranje je poželjno, ako želiš žbunastu formu... Kod peltatuma nije potrebno (kod puzavica)
Dobro... Bitno da je necu ostetiti pod naletom nagona seckanja :lol:
Mislim da sam uzela neke koje ne puze... A imam jednu od prosle godine koja tada nije puzila ali ove godine puzi:mrgreen:

Ja obožavam tkzv.engleske muškatle.

Prilozi

• Engm.jpg
    Engm.jpg
    169,4 KB · Pregleda: 2
Slika je odlična, ali muškatle nisu ( ako se ne ljutiš :) )
To su verovatno stare (prošlogodišnje). Moje su bile još gore - nisu imale dobru negu tokom zime, koja je bila duga.
Evo mojih starih: - danas:

IMG_20230613_090825.jpg

Većina starih muškatli su pod virozom (zaražene virusima i još nekim bolestima,.. provetravanje će obuzdati bolesti, a dobra hrana - dobar supstrat će im pomoći u borbi sa virusima)
IMG_20230613_090814.jpg
Pune su pupoljaka ... ali one če biti bolje od mladih do polovine leta,.. a onda mlade preuzimaju primat :)

Sad već mogu da pređu iz radnog u paradni deo dvorišta,..
Tamo su mi mlade:

IMG_20230613_090457.jpg

Koje sam u martu ožilio iz reznica.

IMG_20230613_085914.jpg

Poslednja izmena:
Ee, jel se i vama pojavili ovi ukrasi na listovima?
код мене без "украса":whistling: и нису на киши.
Jel' to dorbo ili loše ?
није лепо за око, ал' ће преживети. не сумњам да хоће.
листове си, рачунам, већ одстранио....

пази кад сам се изненадила. стари тек кренули (оно што оставих).:D

Stara muškatla je brzo stigla i prestigla mladu:

IMG_20230618_112736.jpg

I cvetaće ludo do plovine leta,.. a mlada će i da raste i cveta.. U drugoj polovini leta mlada će da pretekne staru (prošlogodišnju,..

IMG_20230618_112735.jpg

IMG_20230618_112748.jpg

код мене без "украса":whistling: и нису на киши.

није лепо за око, ал' ће преживети. не сумњам да хоће.
листове си, рачунам, већ одстранио....
Jesam, to je delo virusa.. Mogao bih i celu biljku da ostranim,.. sad je lepo vreme, pa pobeđuje biljka, ali kad dođu vreline,..

Poslednja izmena:
To je sve OK. (Vrućina im je, kao i nama ) I substrat mi se čini Ok.
Skidala si donje listove na engleskoj muškatli ?
нисам скидала. био офуцан, једва жив.
само пресадила и пазила на њега ко @Jugoslav Čvarak псеће цвећке.:lol:
супстрат ко његов, по 50% бели и црни тресет имају све цвећке.

Back