Muskarci 50+

Imam par poznanika koji se nikada nisu zenili iako su oko 60, neki su imali neke neuspesne veze do 30-40 te su odustajali od ozbiljijeg vezivanja, drugi i nisu nesto pokusavali (a nisu gejevi, bar ja ne znam za to). Jednostavno ljudi su odabrali takav zivot, nisu se preterano ni trudili da osnuju porodicu jer su izgleda dovoljni sami sebi, imaju neke svoje svakodnevne krugove kretanja i vrte se u njima. Pa tako idu i sede u svojim omiljenim kafeima, ispijaju kafu, gledaju u lapsitopsije, telefone, citaju knjige, pricaju sa poznanicima/nepoznatima za susednim stolovima, igraju fudbal sa drustvom na lokalnom igralistu, idu po izlozbama i dogadjajima, druze se sa rodbinom, putuju...

Posto zivim u inostranstvu u gradu gde ima mnogo imigranata ( 40% stanovnistva) srecem takve ljude koji su i naseg porekla i ko zna odakle sve iz sveta. Pa u komsijskom Starbucksu ima ekipa od 3-4 neozenjena Turka (svi preko 5 banki), sa njima pricam o Tadicu i Fenerbahceu, par anglosaksonskih Kanadjana koji su veoma prijatelski raspolozeni (doope bi dali da neko poprica sa njima i uputi im prijateljsku rec), dolaze i dva nasa neozenjena coveka koji se raspilave kada pricamo o staroj Jugi (jedan Mostarac i drugi iz Grocke).

Uzgred, postoji is tatistika koliko ljudi nije u braku, koji se nikad nisu udavali/zenili, mislim da sam je video i za Srbiju.
Boleština

U UK je 30-40% msukaraca u godistu 50-64 samo, evo ga i LINK, LINK <-----
U Kanadi je to do detalja razradjeno i statisticki obradjeno, 28-29% msukaraca u tom dobu (50-64 godine) je bez partnera (zenskog ili muskog) LINK, LINK <----- a cak 31% zena u nesto uzem posmtranom uzrastu (50-59 godina) je zivelo bez partnera/partnerke.

U nekim starosnim grupama to je jos izrazenije ( onima preko 70-75 godina ali i u mladjim godinama), pa tako u centru Vankuvera (downtownu) prosecno domacinstvoi ima oko 1,50 clanova (na nekih 150-200 hiljada ljudi u tom kraju). Znaci vecina je samaca jer spuste prosecan broj clanova domacinstva iako imate porodice od 4 ili 5 clanova. Pa tako odete na plazu u tom delu grada, sednete i gledate zalazak sunca nad okeanom a oko vas sedi 3-4 same zene (ili muskarca) i zajedno uzivate u zalasku sunca. Obicno od supruge dobijem lakat u stomak kada iskomentarisem takvu situaciju "Vidi, sama je a ima, hmm, tako yebozovno telo, jadnica". :D

Poslednja izmena:
Svašta. Pa takvi najviše uživaju ceo život.
Još kad imaju da plaćaju ženu da im kuva, sprema, menja posteljine 😁😀, šta im fali.
Jeste, uzivaju godinu-dve, mozda 5... a onda im blokiraju fakultet i ostanu bez kinte pa moraju sami da peru vesh, spremaju klopu i odlaze u prodavnicu.
No, nije sreca i uzivanje u tome da ne moras doopetom da mrdas, ispunjen zivot je preduslov za uzivanje.

Imam kolegu i koleginicu koji upoznaju preko interneta neke kao buduće partnere u inostranstvu , pa onda putuju kod njih da ih bolje upoznaju. I obično se vrate razočarani , oboje su 50+ . Baš sam razmišljala zar nema niko za njih u Srbiji nego moraju da odlaze u inostranstvo? Tužno je ...

Jeste, uzivaju godinu-dve, mozda 5... a onda im blokiraju fakultet i ostanu bez kinte pa moraju sami da peru vesh, spremaju klopu i odlaze u prodavnicu.
No, nije sreca i uzivanje u tome da ne moras doopetom da mrdas, ispunjen zivot je preduslov za uzivanje.

Ti nekad ne umeš da se sabereš kad pišeš

Dakle, gde sam navela da su lenji i ne mrdaju dupetom?

To je bila šala na račun toga da mnogi uzimaju žene da bi imali skuvano, opeglano. Dakle, ako ume sebe da obezbedi može i da uživa u onom što želi, a da neko drugi radi ono što ne želi. Znam one koji žive tako i dobro im.

Ti nekad ne umeš da se sabereš kad pišeš

Dakle, gde sam navela da su lenji i ne mrdaju dupetom?

To je bila šala na račun toga da mnogi uzimaju žene da bi imali skuvano, opeglano. Dakle, ako ume sebe da obezbedi može i da uživa u onom što želi, a da neko drugi radi ono što ne želi. Znam one koji žive tako i dobro im.
OK, ja ne umem da se saberem kada pisem a ti ne umes da se saberes kada izrazavas svoje misli.
Napisala si ovo:
Pa takvi najviše uživaju ceo život. Još kad imaju da plaćaju ženu da im kuva, sprema, menja posteljine 😁😀, šta im fali.
Poenta je da uzivanje i srecu u zivotu donosi ispunjenost tog zivota a ne tvoji primeri zivota samca ( zasto bi samo samac imao kucnu pomocnicu, zar recimo to nisu mogli da imaju i tvoji roditelji ili neka druga porodica?). To iz mog pisanja ili nisi primetila ili namerno preskaces. Umislila si da "mrdanje doopetom" iz mog pisanja znaci da su ljudi koji imaju kucnu pomocnicu automatski lenji - no, sustina je da moras biti poprilicno, hmm, isprazan ako ti je jedan od uslova za uzivanje u zivotu oslobadjanje od kucnih obaveza.

Imam kolegu i koleginicu koji upoznaju preko interneta neke kao buduće partnere u inostranstvu , pa onda putuju kod njih da ih bolje upoznaju. I obično se vrate razočarani , oboje su 50+ . Baš sam razmišljala zar nema niko za njih u Srbiji nego moraju da odlaze u inostranstvo? Tužno je
Tradicionalno srpsko pogresno shvatanje zapadnog dela sveta.Ne ume da uziva u prirodi dok ga neki englez na to ne uputi.Potcenjuje svoje,dok mu neki englez ne kaze da je to bolje nego u Engleskoj.Kompleks(nicim izazvan)nize vrednosti

Neki ljudi nisu stvorili porodicu iz straha od odgovornosti,a i da se ne bi odricali tih nekih uzivanja, i te neke zone komfora.
Porodica je za jake muskarce :D
Svakako ima ljudi koji nisu ni mogli da imaju dece ili da stvore porodicu jbg, svakako nek zive zivot kako misle da treba.

I jos jedno zivotno iskustvo vezano za zivot samaca, vise njih me je ubedjivalo da odlicno zive, da su zadovoljni svojim zivotom i da nista ne bi menjali u njemu jer su srecni. Nisam trazio da me ubede u to, nisam ih ni pitao "Hej jarane jel ti uzivas u zivotu? Eto imas kucnu pomocnicu, fakultet ti je u blokadi pa ne moras ni da radis sa studentima" (moj drugar sa fakulteta je ostao za asistenta, danas je redovan profesor, i imao je obicaj da kaze - fakultet je odlicno mesto za rad, samo da nema studenata). Ne znam odakle potreba tim ljudima da "pokazu" da nisu negde "omasili" i da su srecni sami sa sobom, no nije ni vazno.

Na drugu stranu, retko, bas retko sam cuo od ljudi koji imaju porodicu da pricaju o svojoj sreci i zadovoljstvu zivotom. Jednostavno, nije im potrebno da okolo mantraju o svom zivotu.

Nije da se nisam trudio

Ali ništa nije vredelo

Nisam našao srodnu dušu
Pa znas koliko ljudi nije naslo srodnu dusu pa su opet u braku, postoje kompromisi i sa tim kompromisima krecemo od sebe.

Sto se tice teme, svako ima pravo da zivi kako hoce, ne smatram pametnijim ni one koji su se ozenili ni one koji nisu.

Poznajem ljude kojima samoca jednostavno prija, ne u smislu da su stalno sami, vec da su drustvene osobe, druze se, izlaze ali jednostavno zele svoj mir i tako funkcionisu. Imam drugare koji su se zenili i sada opet zive sami i niko ziv ih ne bi naterao da se ponovo zene, imaju tu neku svoju rutinu sada i dobro im, ne zele to da mijenjaju vise, imam i drugara koji su se vise puta zenili, jednostavno ne zele da funkcionisu sami, znaci sve su to individualne stvari.

Back