Muška i ženska književnost?

Ako ćemo o patetici kao svojstvu "ženskog pisma", primat trenutno drži muški pisac, Koeljo .... i žene ga rado čitaju.:lol:
Ja ga, recimo, ne volim. Da li me to čini manje ženom? :(

Haha. Ne.

Mnoge ga žene ne vole, počev od moje profesorke iz srednje. (o tome sam već pisala :lol:)
Ja sam sve njegove knjige poklonila cimerki.

Sve što ste pomenuli sam pribeležila. :)

Ako ćemo o patetici kao svojstvu "ženskog pisma", primat trenutno drži muški pisac, Koeljo .... i žene ga rado čitaju.:lol:
Ja ga, recimo, ne volim. Da li me to čini manje ženom? :(
:hahaha::rotf: Ma da...
Ali,do "Priručnika za ratnika svetlosti" je još i pokušavao s tom duhovnom alhemijom i dok je
u pomenutoj knjizi dao recepture za "uzlet duha"-sasvim je skrenuo na put religije...Mislim da mu je bilo
ponešto zamereno u vezi "Pete gore" (Iliju je nazvao kukavucom -mad mu je to opservacija No1!) i da
se ukakio za spasenje svoje duše...Nazvati ga neinteligentnim bi bilo previše-sklon sam ga nazvati
izdajnikom istraživanja duhovnih tajni...:mrgreen:
A da podilazi domaćicama svedok nam g-đica Prim...Samo me čudi što i ona nije sedela na obali reke
************(zaboravio ime reke)i plakala...:lol:
Moje potpitanje o etičnosti komercijalnog pisanja se odnosilo i na njega,ali i na Mir-jam,Zen Greja,Karla Maja,
A.Dime...pa i na Đeka Londona i Hemingveja...

Ali mislim da o kvalitetu dela ne treba suditi na osnovu toga kog je pola književnik, već od toga šta je i kako napisano, mislim da svi ovde i razmišljamo u tom pravcu.

:)
Nije nevažno i mislim da to treba imati u vidu kad se čita knjiga!
Čak,korelacija između dva subjekta:pisca i čitaoca biva vernija zamislima pisca,ako čitaoc bolje
poznaje pisca!A u tome je valjda pol veoma važan! Meni nije svejedno! Pisca čitam racionalno i kontemliram njegove iskaze,a
spisateljicu se trudim da "osetim" i imam njene vizije...
Imam različit pristup ženskom i muškom spisu!
(I jesam šovinista ,ali ženski!:rumenko::mrgreen:)
Čak i kod ekstravertne Perl Bak sam kroz njene prikrivene emocije bolje razumevao
život u kineskoj porodici ,naročito poziciju žene...

Ако жена као писац није у стању специфичну позицију жене представити на начин да стекне одговарајућу пажњу читалаца без обзира на спол, онда је та жена лош писац. Таквог лошег писца не треба подржавати и осигуравати му ухљебљење путем феминистичке машинерије.
svakako da ne treba nekoga podržavati samo zato što se dotiče određenih tema.. e sad, kriterijum pažnje čitateljstva kao kriterijum dobre i loše književnosti... to je malo nategnuto ;)

Ako neko ima neku dobru književnicu da mi preporuči, čiji je stil malo muškastiji,bilo bi lepo. :)
Препоручио бих ти Људмилу Улицку. Пише типично мушки, а романи су јој бољи (за мене) од приповедака па бих ти препоручио Случај Кукоцки и Данијел Штајн, преводилац. - изванредне су.

Препоручио бих ти Људмилу Улицку. Пише типично мушки, а романи су јој бољи (за мене) од приповедака па бих ти препоручио Случај Кукоцки и Данијел Штајн, преводилац. - изванредне су.

Sad sam pročitala opis te druge, sviđa mi se, nadam se da će je biti na lageru dok mi stignu naručene, pogubiću se ako naručim još nešto. :D
Iščačkaću i tu prvu, makar u biblioteci...

Sad se setih Nine Berberove, čitao sam neke njene novele, i nije nešto što je ostavilo preterano dobar utisak ali je zanimljiva svakako.

Па, управо то је "женска књижевност". А иначе, мени је Токарјева (Викторија) занимљивија. Али мислим да јој је сврставање у тзв. женску прозу медвеђа услуга јер постоји солидна могућност да би преживјела и без тог. Без обзира на сву непретенциозност те литературе, то је врло згодна литература за плажу и слично.

Žene pisci pišu na sličan kalup, bave se pitanjem položaja žena, u priličnoj meri se dotiču emocija - ljubavi, zaljubljivanja, razočaranosti, ljubomore...
Pisci muškarci pišu raznovrsniju tematiku, ali kada se malo bolje zamislite, i oni se u svojim romanima dotiču pitanja položaja muškaraca i načina na koji muškarci razmišljaju.
Valjda je to nekako logično - muškarci znaju kako oni razmišljaju a žene znaju kako ostale žene razmišljaju.

Чини ми се да је то логично теби, али није универзално. Јер, ја нпр. не видим ту никакве логичности. С обзиром да заиста појма немам како остале жене размишљају. А и онда кад то знам, разлике су понекад заиста огромне. С друге стране, постоје мушкарци који размишљају далеко сличније мени, него неке жене.

...
Uzmimo još jedan žanr - istorijski romani.
Istorijski romani koje napišu žene su totalno drugačiji od romana koje napišu muškarci. Žene se opet previše oslanjaju na emocije i imam utisak da su to
zapravo ljubavni romani napisani pod paravanom istorijskih ali romani koje napišu muškarci su kao preslikani iz istorijskih udžbenika - ratovanja, vojske, bitke,
pobede, gubici, osvajanje tvrđava, gradova, upadanje u kuće, ubistva, pljačkanja, silovanja... Sve je predstavljeno jako slikovito.
Jedino sam kod Kolin Mekalou naišla na istorijske romane gde nisu samo emocije u prvom aspektu već je jako lepo objašnjen način života u doba Starog Rima.

...

Ни с овим се не слажем. Мени лично је нпр. роман Маргарет Мичел (Прохујало с вихором) бољи текст и од Толстојевог Рата и мира и од Доктора Живаго (Борис Пастернак). Е сад, то што је Пастернак добио Нобела, а Мичел само Пулицера је по мени прије свега политичко, а у далеко мањој мјери питање везано за књижевност.

svakako da ne treba nekoga podržavati samo zato što se dotiče određenih tema.. e sad, kriterijum pažnje čitateljstva kao kriterijum dobre i loše književnosti... to je malo nategnuto ;)

Слажем се, али је постојање тзв. женске књижевности још натегнутије.

Poslednja izmena:
Чини ми се да је то логично теби, али није универзално. Јер, ја нпр. не видим ту никакве логичности. С обзиром да заиста појма немам како остале жене размишљају. А и онда кад то знам, разлике су понекад заиста огромне. С друге стране, постоје мушкарци који размишљају далеко сличније мени, него неке жене.

Ни с овим се не слажем. Мени лично је нпр. роман Маргарет Мичел (Прохујало с вихором) бољи текст и од Толстојевог Рата и мира и од Доктора Живаго (Борис Пастернак). Е сад, то што је Пастернак добио Нобела, а Мичел само Пулицера је по мени прије свега политичко, а у далеко мањој мјери питање везано за књижевност.

Слажем се, али је постојање тзв. женске књижевности још натегнутије.

Čemu taj vaš arhetipski respekt od muškaraca? Prevazilazite to već jednom!
Evo kažeš da je Prohujalo s vihorom bolje od najboljih muških sličnih.Pa naravno
jer su žene emotivno i intuitivno,pa čak i nagonski mudre,a muški površni u svojoj
2+2 racionalnosti.
Obzirom da sam jedini feminista na Balkanu,zalažem se za petogodišnji embargo
izdavačima na muške knjige! ! !
I tako im knjige bezvezne-mačoizirane i prepune kurčenja!
Ako nije bolestan od sujete,onda od narcizma,a uz to ga stalno prati kompleks manje
batine od tatine...:mrgreen: Malo ih zabraniti i samo dame da pišu!
(I tako ništa ne čitam već par nedelja-i prija mi:u srcu Bosna-u glavi fosna...:rumenko:)

:hahaha::hvala:

Poslednja izmena:
Razlika postoji, svi je uočavaju, ali ne bi trebalo presudno da utiče na kvalitet i stil izražavanja...
postoji razlika, ali ne nužno prema polu. Žensko pismo postoji više kao neka subverzivna kategorija u odnosu na tradiciju (mislim da ga tako treba razumeti, mada je danas verujem dobrim delom prevaziđen pojam) pa je tako i Džojs označen kao pisac "ženskog pisma", dok se isto ne bi moglo reći npr. za Isidoru Sekulić, iako je žena ;)
E sad, da li i danas može da se napravi nekakva disktinkcija prema stilu i temama koje većim delom interesuju žene i onima koji većinom interesuju muškarce, to je diskutabilno. No, sve i da postoji, verujem da je i danas to posledica rodnih uloga. Da li postoji neki biološki osnov za različita interesovanja? To je možda ključno pitanje na koje, verovatno, nikada nećemo biti u stanju da odgovorimo jer mislim da nikada neće postojati društvo u kome neće biti binarne rodne podele.

Back