Mudrolije - saveti

american-beauty-grunge-love-movie-Favim.com-3139838.jpg

Život je za nas onakav kakvim ga zamišljamo. Za seljaka, kome je njegova njiva čitav svet, ta njiva predstavlja carstvo. Za Cezara, kome je njegovo carstvo nedovoljno veliko, to carstvo je kao njiva. Siromah poseduje carstvo; moćnik poseduje njivu. U suštini, mi i nemamo ništa drugo sem naših vlastitih doživljaja i zato na njima, a ne na onome što ih izaziva, treba da gradimo stvarnost našeg života.

Fernando Pesoa

Religije Knjige gnušaju se žena: one vole samo majke i supruge. Da bi se spasle svoje konsupstancijalne negativnosti, za njih postoje samo dva rešenja -
u stvari, jedno u dve faze - udati se za muškarca, zatim mu izroditi decu. Kad se staraju za svog muža, kuvaju za njega, rešavaju probleme u kući, tome
dodaju hranjenje dece, njihovo negovanje, vaspitanje, ne ostaje im više mesta za ženstvenost: supruga i majka ubijaju ženu, a na to i računaju rabini, sve-
štenici i imami, radi spokojstva muškarca.

Mišel Onfre

Nikada nisam bio potpuno zadovoljan ni drugima ni sobom. Vreva sveta me je ošamućivala, samoća mi je bila dosadna, stalno sam osećao potrebu da menjam mesto, a nigde se nisam dobro osećao. A bio sam slavljen, tražen, dobro priman i mažen svuda... Šta mi je onda nedostajalo da budem srećan? Ne znam. Jedino znam da to nisam bio.

Žan-Žak Ruso - Sanjarije usamljenog šetača

Back