Mržnja

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
50.063
Zašto je lakše ujediniti ljude protiv "nekoga" nego za zajedničko dobro?

"U digitalnom dobu mržnja dobija "megafon"..Govor mržnje se širi brže nego ikada, često pod maskom slobode govora. Internet omogućava anonimnost, što oslobadja agresivne impulse i normalizuje netrpeljivost..."..kaže AI...

Zašto mrzimo i koga?
Zašto vlast i suprotstavljene ideologije često koriste mržnju kao oružje kad znamo da samo periodi saradnje i otvorenosti donose procvat umetnosti, nauke i kulture, dok periodi mržnje i isključivosti nose stagnaciju i nasilje?

Zašto je ljudima lakše da žive u logici "mi protiv njih" nego da grade mostove?

Vrlo malo ljudi je zainteresirano za procvat tercijarnih delatnosti ,kao sto su umetnost, nauka, i kultura.Normalna logika je "ako meni crkne krava, neka crkna i komsijska" :)
Mediji sluze za manipuliranje misljenja, i stvaranja osecaja nesigurnosti, koju ce ili "vozd", ili opozicija resiti, pa neki postaju aktivni ucesnici, a neki promatraci (dok se ne vidi pobednik , da se mogu pridruziti pobednickoj strani).
Mrznja je suvise jaka emocija, da bi se mogla primeniti kao razlog politickih borbi

Ne želim nikoga da uvredim, moje lično mišljenje i ono što svakodnevno gledam oko sebe jeste netrpeljivost među ljudima pa čak i mržnja, međutim ne govorim sad o politici niti o čoporu već više o pojedinim slučajevima, npr jedan komšija mrzi drugog i slično.

Mislim da ljudi koji su na neki način zatucani i nemaju interesa za umetnost, nauku i kulturu, mrze jer im ništa drugo nije preostalo da ih drži u životu.

Mislim da ljudi koji nisu takvi (doprinose kulturi, nauci i umetnosti) ne mrze jer vide širu sliku i često postavljaju isto pitanje kao ti sada - zašto?

Ne želim nikoga da uvredim, moje lično mišljenje i ono što svakodnevno gledam oko sebe jeste netrpeljivost među ljudima pa čak i mržnja, međutim ne govorim sad o politici niti o čoporu već više o pojedinim slučajevima, npr jedan komšija mrzi drugog i slično.

Mislim da ljudi koji su na neki način zatucani i nemaju interesa za umetnost, nauku i kulturu, mrze jer im ništa drugo nije preostalo da ih drži u životu.

Mislim da ljudi koji nisu takvi (doprinose kulturi, nauci i umetnosti) ne mrze jer vide širu sliku i često postavljaju isto pitanje kao ti sada - zašto?
Veruj mi da ljudi koji se bave umetnošću i naukum mogu i te kako da osete tzv niske emocije, zavist, ljubomoru, nezrelost a bogami i vrlo žestoku i beskompromisnu mržnju i to često bez ikakvih kočnica u odnosu na društvo oko njih.

Zašto je lakše ujediniti ljude protiv "nekoga" nego za zajedničko dobro?

"U digitalnom dobu mržnja dobija "megafon"..Govor mržnje se širi brže nego ikada, često pod maskom slobode govora. Internet omogućava anonimnost, što oslobadja agresivne impulse i normalizuje netrpeljivost..."..kaže AI...

Zašto mrzimo i koga?
Zašto vlast i suprotstavljene ideologije često koriste mržnju kao oružje kad znamo da samo periodi saradnje i otvorenosti donose procvat umetnosti, nauke i kulture, dok periodi mržnje i isključivosti nose stagnaciju i nasilje?

Zašto je ljudima lakše da žive u logici "mi protiv njih" nego da grade mostove?
Postoji jedan rad Roya Baumeistera "Bad is stronger than good" u kojoj se bavi pitanjem zašto loše vesti, loše emocije itd izazivaju jači utisak i reakciju nego pozitivne i dobre vesti.

O mržnji bi se moglo mnogo govoriti. Moja je teorija da je mržnja često odglumljena emocija koja treba da pokrije kombinaciju prezira i koristoljublja radi nečijeg statusa ili standarda života. Onda je lakše sebe opravdati mržnjom (koja u biti i ne postoji) nego dvema reakcijama koje i nisu toliko socijalno prihvaćene kao što su prezir i zavist.

Veruj mi da ljudi koji se bave umetnošću i naukum mogu i te kako da osete tzv niske emocije, zavist, ljubomoru, nezrelost a bogami i vrlo žestoku i beskompromisnu mržnju i to često bez ikakvih kočnica u odnosu na društvo oko njih.
Da, ali oni bi imati razlog nekakav (zavist), dok "svetina" da se pita, sve bi na lomaču, otprilike.

Setila sam se kako je Šopenhauer gurnuo niz stepenice gazdaricu kod koje je stanovao, međutim, i Gete je jednom prilikom gurnuo niz stepenice njega...haha...tako da jesi u pravu, dešava se.
Treba to malo dublje prokopati. Dobra joj je tema.

Back