Mržnja prema bogatijima od sebe

Uvek sam imao veliki animozitet prema bogatijima ili čak samo imućnijima od sebe. Recimo medju ljudima koje znam pa i u svojoj široj porodici nikad nisam podnosio one koji imaju dosta, stalnu putuju, letuju, uživaju, imaju sve što ja nemam. Svestan sam ja da bih to mogao sam da stvorim kroz borbu i mučenje za nekih deset, petnaest godina, ali šta je poenta toga? Fora je da imaš pare kad si mlad i vitalan, ne kad imaš trideset i pet, četrdeset godina, familiju i decu tinejdžere. Tad taj novac po meni ne znači ništa. Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

"U uređenim, razvijenim zemljama sramota je biti siromašan,
u siromašnim,korumpiranim zemljama sramota je biti bogat"

Немам осећај зависти јер све има своју цену. Они имају оно што ја немам али и ја имам нешто што они немају.

zavist I mrznja nisu isto..

- - - - - - - - - -

nista dobro ne biva of mrznje ili iz mrznje ali iz zavisti puno toga dobrog moze da se napravi..banalni primer.ja tebi zavidim jer imas bolji monitor of moga i moja zavist mene natera da radim dodatni posao napravim parice i kupim bolji monitor od tvog..zavist me naterala da uradim nesto sto je na kraju rezultovalo poboljasnjem kvaliteta mog zivota..imam bolji monitor nego sto sam ga imao..napredak zar ne?

zavist I mrznja nisu isto..

Тек то немам. Мени ни из цепа ни у џеп, шта неко има или нема.

nista dobro ne biva of mrznje ili iz mrznje ali iz zavisti puno toga dobrog moze da se napravi..banalni primer.ja tebi zavidim jer imas bolji monitor of moga i moja zavist mene natera da radim dodatni posao napravim parice i kupim bolji monitor od tvog..zavist me naterala da uradim nesto sto je na kraju rezultovalo poboljasnjem kvaliteta mog zivota..imam bolji monitor nego sto sam ga imao..napredak zar ne?

Не интересује ме то.

Uvek sam imao veliki animozitet prema bogatijima ili čak samo imućnijima od sebe. Recimo medju ljudima koje znam pa i u svojoj široj porodici nikad nisam podnosio one koji imaju dosta, stalnu putuju, letuju, uživaju, imaju sve što ja nemam. Svestan sam ja da bih to mogao sam da stvorim kroz borbu i mučenje za nekih deset, petnaest godina, ali šta je poenta toga? Fora je da imaš pare kad si mlad i vitalan, ne kad imaš trideset i pet, četrdeset godina, familiju i decu tinejdžere. Tad taj novac po meni ne znači ništa. Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Ludost. Ne Znaci mi nista I nisam zavidan, valjda sam svestan koliko sam sposoban da stvorim novac.
Ovo je tek šou :D pa zar sa 35 nisi vitalan jbt? Pa u najboljim si godinama.

Moj je slucaj da isto imam prezir prema bogatasima. Ne zato sto nemam ili zato sto sam zavistan, jednostavno ovde u malom gradu se takvim ljudima klanjaju a oni su poslodavci koji se prema radnicima ponasaju kao poslednje zivotinje. I ovi su svuda na kulturnim desavanjima kao primer ljudi koji su "uspeli" i njihova "uspesna, talentovana" deca koju guraju tokom celog zivota. Jos iz mladosti sam razvijao prezir bas zbog mojih vrsnjaka koje guraju zbog roditelja. Njihova deca su totalno odvojena od spoljneg sveta, zive u svetu gde vlada romantika i dobrota medju ljudima dok im se svi dive zbog literature koje kupe sa fejsbuk statusa glumeci mudrost i brilijantnost. Naravno, ne treba generalizovati ali iz iskustva iz moje okoline, vecina je takva.
"Moj cerka ima sve petice, dopila je Vukovu diplome zbog svoje brilijantnosti i inteligencije. Kako si ti, kako je tvoje dete?"
"Dobro sam. Moj je prosao kao vrlo dobar..."-ne zna sta da kaze od sramota jer nema odakle da se hvali, grize usne zbog neuspesne utrke brilijantnosti medju decom. Sin umesto da cita "Romea i Juliju" i da tu dobija petice, on cita retardiranog Siorana i smeje se razgovorima koje ona sada vodi.
"Samo neka je zivo i zdravo, nego daj da ti pokazem slike sa Maldiva, da vidis snimak kako je Jelena pala u vodu..."
Mogao bih ceo dan da pisem...

Moj je slucaj da isto imam prezir prema bogatasima. Ne zato sto nemam ili zato sto sam zavistan, jednostavno ovde u malom gradu se takvim ljudima klanjaju a oni su poslodavci koji se prema radnicima ponasaju kao poslednje zivotinje. I ovi su svuda na kulturnim desavanjima kao primer ljudi koji su "uspeli" i njihova "uspesna, talentovana" deca koju guraju tokom celog zivota. Jos iz mladosti sam razvijao prezir bas zbog mojih vrsnjaka koje guraju zbog roditelja. Njihova deca su totalno odvojena od spoljneg sveta, zive u svetu gde vlada romantika i dobrota medju ljudima dok im se svi dive zbog literature koje kupe sa fejsbuk statusa glumeci mudrost i brilijantnost. Naravno, ne treba generalizovati ali iz iskustva iz moje okoline, vecina je takva.
"Moj cerka ima sve petice, dopila je Vukovu diplome zbog svoje brilijantnosti i inteligencije. Kako si ti, kako je tvoje dete?"
"Dobro sam. Moj je prosao kao vrlo dobar..."-ne zna sta da kaze od sramota jer nema odakle da se hvali, grize usne zbog neuspesne utrke brilijantnosti medju decom. Sin umesto da cita "Romea i Juliju" i da tu dobija petice, on cita retardiranog Siorana i smeje se razgovorima koje ona sada vodi.
"Samo neka je zivo i zdravo, nego daj da ti pokazem slike sa Maldiva, da vidis snimak kako je Jelena pala u vodu..."
Mogao bih ceo dan da pisem...

Hej, drugačiju bi priču pričao da si u poziciji bogataša! :)
Do sada nisam upoznala ljude gadljive na sopstvene pare.

Bože zdravlja, da dođeš do nekih para, pa nam se javi sa Maldiva... Makar pukli od muke.:D

Ne znaš kako je ko došao do novca.
Ne vredi biti zavidan.

A da i ti probaš da dođeš do novca?
Ako pricas meni, nisam zavidan. Ne privlaci me bas novac, da ga imam, verovatno bih kupio neku zemlju i napravio kolibu u nekoj sumi. Vec sam rekao, zivim u maloj sredini gde se klanjaju bogatim ljudima(koji su u 60% go*na) i njihovoj deci koja kada bi prdnula digli bi im spomenik. A deca su im polumentoli koji dele znanje o zivotu koje su dobili od fejsbuk statusa. Zbog toga imam bes prema njima jer oni navlace maske zbog publiciteta a ovi ispod njih navlace maske od straha...
Ovde postoje dvojni standardi, ja napravim glupost u skoli imam smenjenu ocenu iz vladanja, sin neke seljacine sa novcem napravi istu glupost hvale ga u fazonu:"Mangup je, mangup...". Ovo je primer... **** that, laz, dvojni standardi, maske, ispricane bljuvotine.

Kolibu u šumi možeš napraviti sa sasvim malo novca.

Pokušaj da se od polumentola razlikuješ tako što ćeš biti vredniji od njih. I gledaj da ne praviš gluposti. Onda nećeš imati problem sa dvojnim standardima. :)
Gluposti ne pravim, to sam naveo kao primer o dvojnim standardima. Ko kaze da se ja ne razlikujem od polumentola? Hteo sam da kazem da je to jako uticalo na mene u mladjim razredima, da se velica neko a neko odbacuje bez ikakvog osnova sto je uticalo na njihov egoizam i na njihovu glupost(kad god progovore o svetu oko sebe) i na moju zatvorenost i manjak samopouzdanja kod moje licnosti u poslednjih 11 godina(sto bih smatrao ceo zivot od rodjenja pa do danas).
A kolibu u sumi sam ti dao kao primer sta bih uradio sa novcem da ga imam jer mi to nije primarna opcija za zivot.

A kolibu u sumi sam ti dao kao primer sta bih uradio sa novcem da ga imam jer mi to nije primarna opcija za zivot.

Šta misliš, da li bi ti život u školi bio lakši da si bogat?
Konkretno, i ti bi bio u toj grupi učenika kojima je sve dozvoljeno jer su bogati.
Dok ne dođe nečiji otac, sirovina, i sve vas pomlati. A prebijene pare nema u džepu.

Novac jeste primarna stvar za život. Ne za iživljavanje.

Poslednja izmena:
Šta misliš, da li bi ti život u školi bio lakši da si bogat?
Konkretno, i ti bi bio u toj grupi učenika kojima je sve dozvoljeno jer su bogati.
Dok ne dođe nečiji otac, sirovina, i sve vas pomlati. A prebijene pare nema u džepu.

Novac jeste primarna stvar za život. Ne za iživljavanje.
Oo covece nisam ja rekao da bi bio laksi samo sam rekao da vucem neke posledice zbog odbacivanja i ismejavanja. Verovatno ne bih bio nikad u toj grupi jer je drugacije vaspitanje.
I kakve veze sada ima taj neki otac?
Meni novac nije primarna stvar(i nisam pomenuo nikakvo izivljavanje) zato sto ti i ja ne vidimo zivot na isti nacin.

Oo covece nisam ja rekao da bi bio laksi samo sam rekao da vucem neke posledice zbog odbacivanja i ismejavanja.

To znači da odbacivanje i ismejavanje nemaju veze sa novcem.

Verovatno ne bih bio nikad u toj grupi jer je drugacije vaspitanje.

To znači da vaspitanje nema veze sa novcem.

I kakve veze sada ima taj neki otac?

Otac je tu više figurativno... I nad novcem ima boga :)

Meni novac nije primarna stvar(i nisam pomenuo nikakvo izivljavanje) zato sto ti i ja ne vidimo zivot na isti nacin.

Nije ti primarna stvar, ali te nekako opterećuje ideja o njemu. :)
Već si zauzeo određen stav prema bogatijima od sebe.

Usput, pročitaj šta je wirdz citirao.

Poslednja izmena:
To znači da odbacivanje i ismejavanje nemaju veze sa novcem.

To znači da vaspitanje nema veze sa novcem.

Otac je tu više figurativno... I nad novcem ima boga :)

Nije ti primarna stvar, ali te nekako opterećuje ideja o njemu. :)
Već si zauzeo određen stav prema bogatijima od sebe.

Usput, pročitaj šta je wirdz citirao.
Da odbacivanje i ismejavanje ima veze sa novcem. Verovatno znas kako je kada te ismejavaju zbog trenerke koja nije markirana itd. Vaspitanje ima veliku vezu sa novcem, ako si debil od roditelja a imas novac onda radjas debila koji ima samo novac, mozga nema. Rekao sam izricito u mom kraju(malom gradicu, palanci). Zauzeo sam stav o takvim bogatim ljudima iz palanke kao sto je to grad u kome zivim.
U drustvu imam likove ciji su roditelji bogati i tu uopste nema predrasuda i takvih stvari jer je bitno samo druzenje. Ljude delim na dobre i lose ali je velika razlika biti los covek bez novca i sa novcem(zato imam izgradjen zid prema njima u mom gradu).
I nisam opterecen novcem vec imam prezir prema ljudima koji su zastupljeni i opevavani u mom gradu samo zato sto imaju novca dok im se svi klanjaji sa maskama na licima. I kao sto sam rekao dvojni standardi tokom detinjstva su zasluzni za to...

Da odbacivanje i ismejavanje ima veze sa novcem.

Nema.
Ismejavanju, ruganju, odbacivanju mogu biti izloženi i pojedinci unutar iste klase, a iz razloga potpuno nevezanih za novac.
Ista ti je situacija u malom i velikom gradu, samo što u velikom imaš privid da možeš pobeći od svega toga i ne biti meta ismejavanja.

Ti bi, u stvari, voleo da niko nikoga ne ismejava, da niko nikoga ne odbacuje. Da si bogat, ti se nikome ne bi narugao zbog siromaštva, niti bi koristio privilegije koje su ti jedino novcem dostupne. To je za pohvalu. Znači da si dobar čovek. Nastavi da razmišljaš u tom pravcu, i nemoj to nikad smetnuti s uma.

Tih nadobudnih će uvek biti. Danas će ti se možda smejati zbog trenerke, sutra zbog kuće... Ne možeš im celog života udovoljavati. Da li je tebi udobno u tvojoj trenerci?
A i onih drugih,zlobnih i zavidnih, ima svuda i u svako doba. Jednog dana, kad ti budeš bogatiji (ne moraš čak ni biti bogatiji) od svog društva, možda će te neko prezirati jer si mu maznuo curu ispred nosa, Pa, ajd' mu ti dokaži da je tu bila čista ljubav, a ne nedajbože neki interes :D

Back