Mržnja prema bogatijima od sebe

Richard III

Domaćin
Poruka
3.892
Uvek sam imao veliki animozitet prema bogatijima ili čak samo imućnijima od sebe. Recimo medju ljudima koje znam pa i u svojoj široj porodici nikad nisam podnosio one koji imaju dosta, stalnu putuju, letuju, uživaju, imaju sve što ja nemam. Svestan sam ja da bih to mogao sam da stvorim kroz borbu i mučenje za nekih deset, petnaest godina, ali šta je poenta toga? Fora je da imaš pare kad si mlad i vitalan, ne kad imaš trideset i pet, četrdeset godina, familiju i decu tinejdžere. Tad taj novac po meni ne znači ništa. Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

I bogati placu...

- - - - - - - - - -

Uvek sam imao veliki animozitet prema bogatijima ili čak samo imućnijima od sebe. Recimo medju ljudima koje znam pa i u svojoj široj porodici nikad nisam podnosio one koji imaju dosta, stalnu putuju, letuju, uživaju, imaju sve što ja nemam. Svestan sam ja da bih to mogao sam da stvorim kroz borbu i mučenje za nekih deset, petnaest godina, ali šta je poenta toga? Fora je da imaš pare kad si mlad i vitalan, ne kad imaš trideset i pet, četrdeset godina, familiju i decu tinejdžere. Tad taj novac po meni ne znači ništa. Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Moze pitanje?
Sto tu losu energiju nisi usmerio prema nekom cilju, mozda bi tad drugacije razmisljao? Preispitaj se...

Bolje je da nemas kintu kada si klinac, trosices je na gluposti.

Mada, nema bolje zivotne lekcije od one kada potrosis masovnu kintu na zene, i onda shvatis kakav si idiot bio.

Sto ranije to naucis, to bolje.

Ne volim one koji se bahate sa novcem, sto tata i mama gastabajteri kupe auto od 20 000 eur i misle da su bog i batina. Ovako, ko je svojim radom stekao, ko je prizemna osoba i koju novac ne definise, nemam nista protiv.
Sto ja nisam ambiciozan, istrajan, ili sto mi se nisu poklopile kockice, nista, nema ljutnje tu.

Kad si mlad i vitalan možeš da se zajebavaš i bez para al kad imaš ženu i decu tada ti je novac mnogo potrebniji.
Naročito zbog dece jer su žene poznate kao skromna bića.:mrgreen:

Ne smetaju mi bogati, smeta mi samo sopstvena nemaština. Msm realno, to što neko putuje i uživa o sopstvenom trošku mene nikako ne ugrožava, tako da ne vidim zašto bi mi smetalo. Mada ja i da imam bog zna koliko para, verovatno bih živela slično kao i sada (osim što bih mnooogo više putovala), tako da ja baš i nisam reprezentativan primer. Mislim da ja ne bih umela da budem bogataš. :lol:
Btw, 35 ili 40 i nisu neke strašne godine, i tada čovek može da bude sasvim vitalan i da uživa u životu, a deca tome nisu nikakva prepreka ako imaš para.

Potpuno te razumem, buraz. Smatraš to nepravdom, da si uskraćen za nešto što je moglo da ti bude dato, ali eto nije. Smatraš da taj neko nije ništa bolji od tebe niti je više zaslužio da ima to bogatstvo. Posebno ako je reč o onima koji nisu uložili neki veliki trud, nego su nasledili ili npr. dobili na lotou. Veoma mi je poznat osećaj, a verovatno i mnogima.

Tačno, fora je da imaš love dok si mlad, ali realno, koliko njih uspe da se u mladosti obogati a da su to stekli poštenim radom i da im se nije posrećilo?

Nije to mržnja, pre će biti zavist.

Ali, šta je, u stvari zavist ?
O tome bi se moglo polemisati.
Po meni, početni stadijum mržnje....

Upravo. Zavist. Ali ne mora obavezno biti početni stadijum mržnje. Ja, na primer, umem da osetim zavist prema nekome što ima nešto što ja nemam, ali nikada ne bih nekoga mrzeo zbog toga. Prosto ne umem da mrzim, posebno ako nemam zaista dobar razlog (što veća imućnost od mene svakako nije).

Ne volim one koji se bahate sa novcem, sto tata i mama gastabajteri kupe auto od 20 000 eur i misle da su bog i batina. Ovako, ko je svojim radom stekao, ko je prizemna osoba i koju novac ne definise, nemam nista protiv.
Sto ja nisam ambiciozan, istrajan, ili sto mi se nisu poklopile kockice, nista, nema ljutnje tu.

Потребно је да и другим корисницима дате репутацију пре него што је поново доделите кориснику Lollol.

svaka cast na ambicijama,nije fora

Ja razmisljam skroz drugacije,kada je covek mlad moze lako da izdrzi bez para,barem kada sam ja bio mlad pare su mi bile na 10000 mestu......Kada covek ostari i kada vec ima familiju i kada ga sve stisne tesko se zivi bez para..

Od toga što osjeća postavljač teme niko nije u potpunosti operisan.

I ja sam kao student bio kivan na one mamine i tatine sinove. Tad im je bio veći džeparac no meni danas plata. Dolazili su na fakultet u bijesnim kolima, a ja dan danas idem na posao gradskim prevozom. Sve je to bilo i ne toliko bitno koliko je bilo bitno kako su se djevojke lijepile za njih, e tu sam tek pizdio.

Danas mi je istih tih ljudi žao. I dalje je njima servirano sve, ali mi je žao zato što jednom je dovoljno da padnu, neće moći da se vrate. Suviše im je život lagan da to uopšte nije ni život, već samo imitacija one ljepše strane života. Nerad je čovjekov najveći neprijatelj. Gdje ste vidjeli nekog ko trči, bori se, kida da boluje od depresije? Ali zato često čujem ljudi imaju sve ali su nesrećni.

Mrznja, u bilo kom obliku, ne vodi nicemu korisnom. Ovde je primer bogatih ljudi, ja sam recimo gojazan i ja mrzim mrsave ljude, jer oni imaju i lepe devojke, zdravi su, nema problema sa zglobovima.
I ja mogu svako jutro kada ustanem da mrzim sebe sto sam debeo, da sa prezirom gledam mrsave, zdrave i lepe ljude, i da se pitam zasto je meni to uskraceno, zasto oni imaju sve na tacni?

Prvo sto takva mrznja, prezir lose utice na nasu psihu, drugo, dokle god nesto ili nekoga mrzimo ne mozemo da se razvijemo kao osoba.
Nije sad ni lako reci "e od sutra ne mrzim bogate, mrsave, zaljubljene". Razumem sto neki ljudi osecaju mrznju prema ovome, onome, ali to nikada ne vodi necemu korisnom, a obicno je u korenu mrznje neki drugi licni problem. Mrzim mrsave jer sam debeo, mrzim zaljubljene jer sam solo, mrzim bogate jer sam siromasan. Treba se biti iskren prema sebi i preispitati odakle koren te mrznje, a obicno je to licno nezadovoljstvo.

Taj animozitet je izrazen i delom zbog situacije u drustvu, gde se namecu dosta visoki i nerealni standardi cak i za Zapad a kamoli Srbiju i zato razumem mlade ljude koji osete animozitet prema imucnijim.
Naravno da u mladosti treba da prozivis sadrzajan i ispunjen zivot, ne moras biti imucan ali treba da imas normalan socijalan zivot, ljubav i osnovna obaveza bi trebala biti skola i fakultet .
Problem je u tome sto cesto mladi ljudi u tom periodu kada su zavisni od roditelja a koji nemaju bas stabilnu finansijsku situaciju, imaju pritisak i teret ocekivanja sredine, pa ukoliko su siromasni cesto nisu pozeljni za drustvo, devojke i to je realnost sto ostavlja oziljke kod njih jer osecaju tu nepravdu.
Mogu oni biti inteligentni, sarmantni, elokventi ali ukoliko nmaju finansije danas se to i te kako oseti posebno kod devojaka sto za posledicu ima njihovo razocarenje.
Kada zavrse skolovanje kao mladi pripravnici treba im vremena da nadju posao, pocnu karijeru a sve to u Srbiji oduzima mnogo vise vremena nego u nekoj normalnoj sredjenoj zemlji pa na kraju kada se stabilizuju koliko toliko shvate da je mladost prosla i da su tu srednje godine, tada osecaju neku prazninu koja im je nedostajala u tim mladim godinama i to je oziljak koji ostaje ali nikada se ne treba lagati, vec uvek realno procenjivati situaciju, oni koji te tese i pricaju pricice takodje ti ne cine dobro ali ono sto ti ostaje da izvuces maksimum onda kada dodje tvojih 5 minuta, neko ce imati srecniju mladost, neko ce bolje proci u srednjim godinama zivota i svaki taj period ima svoju draz.

smatram da je to odabir i kao neka vrsta izgovora, ta mržnja ili antipatija ..
zašto?
..lako je reći - e pa, nemam ja bogatu mami i tatu pa da mi je bilo lako ..
Bogatstvo povezuje samo s nasljednim faktorom..
ne dolazi do glave da su neki svoje bogatsvo smogli svojim rukama, a ne kukanjem i izgovorima obuveno u mržnju..:)

Jedan od problema koji muce ovo podneblje je i masovna zelja da se zivotna pitanja rese preko noci. Drugo, kad se pobroje pozitivne osobine koje neko moze imati - dobrota, mirnoca, emocionalna stabilnost, lepota, postenje, integritet, zdravlje, pamet, nabrojimo tu i bogatstvo... itd.. dolazi se do zakljucka da sto vise pozitivnih stvari fali, onda je zavist jace izrazena i obrnuto. Ja nisam zavidan na necije bogatstvo, pogotovo ne na ono nasledjeno, jer mi je potpuno jasno da je bogatstvo lakse steci nego odrzati. Isto je i sa dobrotom, mirnocom, integritetom, emocionalnom stabilnoscu, lepotom, zdravljem itd...

Zavist je najzesci emocionalni otrov.

Velika vecina negativnih iskustava su rezultat zavisti onih koji ne mogu da podnesu tudje pozitivne osobine.

Poslednja izmena:
Borba sa zavišću...Hm...
Zašto?
Jer blokira ?
Mislim da zavist svedena u mirne granice koja nije izvor mržnje i zlobe može voditi napred osobu u veći trud da ostvari svoje ciljeve!

Normalna je reakcija na tuđi posed kakav se ne poseduje.
Zavist se javlja još u niz situacija,ali je najčešća ova materijalna...
Ja susrećem i intelektualnu ,posebno na pdf filozofija,ali i ovde...

Valja kod sebe svoditi zavist na uvek blaži oblik koji je podsticajan i koji neće blokirati aktivnost.
Naime,čest je slučaj ogovaranja po kuloarima,šta je svakako gubljenje vremena i šteti firmi,ustanovi
i odnosima među ljudima zbog loše atmosfere...
Takođe se slićno dešava i po komšiluku i u drugim sociosredinama...

A istina je malo ipak drukčija...Iako je materijalni status veoma važan ,ali kad preraste optimum za egzistenciju,
tada imetak postaje veća obaveza i određen balast.
Sreća vrlo malo zavisi od materijalnog statusa.Presudno je zdravlje,odsustvo akcidenata,razumevanje i podrška u
porodici i u radu,od ljubavi s partnerom i lepih odnosa s ukućanima,komšijama,prijateljima,kolegama...

Ja ne volim one koji su lako dosli do bogatstva a bili su sirotinja, i koji se nisu nisu se mnogo namucili, npr.zena koja se bogato udala ili neka koja je imala srece da je muskarac progura na neku visoku poziciju. Cak mi ni oni tajkuni sto su se obogatili na nelegalan nacin ne smetaju toliko koliko ovo sto sam navela, valjda zato sto vecina ima isti materijal, a opet nekom se posreci da se obogati, pa tako ta neka sto se dobro udala u inostranstvo nista ne radi i letuje 5 puta godisnje a ti ove radis za 30 000, a ona nije nista bolja od tebe. E sad, mozda su one svasta radile da bi dosle do bogatih muskaraca, mi to ne znamo, mi vidimo samo ono cime se hvale na fejsu. A bogati ljudi koji su radili i generacijama stvarali mi nikad nisu smetali

Ja ne volim one koji su lako dosli do bogatstva a bili su sirotinja, i koji se nisu nisu se mnogo namucili, npr.zena koja se bogato udala ili neka koja je imala srece da je muskarac progura na neku visoku poziciju. Cak mi ni oni tajkuni sto su se obogatili na nelegalan nacin ne smetaju toliko koliko ovo sto sam navela, valjda zato sto vecina ima isti materijal, a opet nekom se posreci da se obogati, pa tako ta neka sto se dobro udala u inostranstvo nista ne radi i letuje 5 puta godisnje a ti ove radis za 30 000, a ona nije nista bolja od tebe. E sad, mozda su one svasta radile da bi dosle do bogatih muskaraca, mi to ne znamo, mi vidimo samo ono cime se hvale na fejsu. A bogati ljudi koji su radili i generacijama stvarali mi nikad nisu smetali

Narocito mi smetraju nepismeni i narcisoidni bogatuni.I ovi stranacki.Ostali ne.

Naslov i uvodni post nisu bas usaglaseni... Ovaj uvodni post je tipicni kapitalisticko pozeljni, zbog cega kapitalizam i opstaje ..99% njih kao i ti zele biti 1% oligarhije...takvo razmisljanje samo podrzava vlast oligarhije i sve gore stanje opsteg stanovnistva ....
A novac? Novac nije svrha nego sredstvo..... izgleda da se svijet polako gubi u ovim pojmovima te bi i vlastitu djecu prodao za pare ...

Uopšte imati takav stav prema imućnima, a ne uzimati u obzir porijeklo toga je loše. Tu je korijen mane našeg mentaliteta, zavist na uspjeh i na komšijinu kravu. Ja to gledam kao veliku manu čovijekovog karaktera koja se najviše nalazi u primitivnijem procentu populacije.

Mada ogroman procenat naših bogataša je došao do finansijskih i ostalih materijalnih sredstava petljanjem i raznim mutnim aktivnostima, ja ih gledam sa prezirom, i ne obraćam mnogo pažnju. I žalim što nam je sistem truo kao i društvo, vrijednosti okrenute, ološ je elita, a pošten čovijek niko i ništa. Dobar je naslov u "Nedeljniku", "Došlo je vrijeme da Kristijan dijeli autograme, a Vlade Divac je kriminalac"...

Back