Mrtvozori

Naravno motaju se tu često i razni vešci i veštice sa ciljem da ukradu vodu od kupanja pokojnika ili nokte ,kosu, bradu a u nekim slučajima i krv tako što recnu pokojnika kad niko ne gleda.

Zato rodbina budno bdi i pazi pokojnika od od zlonamernika.

Nikad ne znaš koji su istinski povodi za tu čudnu ljubaznost

Mrtvome telu krv se
ne može "pustiti" !

Zasto se covek boji smrti?

To ne bi trebalo da bude nista jako strasno, jer nakon prelaska u drugu dimeniziju mi vise nismo svesni ni da smo ziveli. Jednostavno, vise nema nicega...

Nekad se pitam da LI UOPSTE IMA NECEGA (objektivne stvarnosti), ili je sve samo jedan PROGRAM, misao koju zivimo...

Da li POSTOJI STVARNOST ili je sve UNAPRED zapisano u nas hard?

Valerija, hajde da popricamo malo o tome, to i mene fascinira...

.

qdo-photo-.jpg
Čovek se ne boji smrti
kao čina završnog procesa njegovog trajanja....
Strah od smrti,po mom mišljenju je
uzrokovan isključivo poslednjom fazom
ovozemaljskog nestajanja,
za koje gotovo svi,bez izuzetka,
smatramo da je bolno i krajnje neprijatno....

Postavi temu vezanu za
sopstveno iskustvo "kliničke smrti"....
Tvrdim da bi mnogima
bilo veoma zanimljivo polemisati ....
Podrzavam.Nisam nikada upoznao nikoga sa takvim iskustvom.Ne poznajem ni tebe ,ali dugo ,dugo vremena visim na krstarici i medju ostalim clanovima citam i tvoje postove pa mi to stvara neko cyber povjerenje :)
Nadam se da ces napraviti temu.pozdrav

Ovo Blajbingervo pitanje podsetilo me je na opstu zabludu ljudskog misljnja o pojmu "nista"... tako da sam mu odgvorio a koga zanima vise neka predje na moju temu na filozofiji pod nazivom "nista".

Zasto se covek boji smrti?
To ne bi trebalo da bude nista jako strasno, jer nakon prelaska u drugu dimeniziju mi vise nismo svesni ni da smo ziveli. Jednostavno, vise nema nicega...

Potpuno pogresno i daleko od "jednostavnog". Pojam "ništa" koji si tako lako upotrebio, nema znacenja. Apsloutno nista za nas je nemoguce, niti tako nesto moze postojati.Nista se odnosi samo na zamenu. Posto naravno ovo znanje nije u skaldu sa uobicajenim misljenjem tkz." zdravog razuma" sigurno si zbunjen, ali evo pojasnicu samo u par recenica:

Ako ocekujes da u sobi nadjes namestaj a njega tamo nema, reci ces da u sobi nema nista. Tacno..nema namestaja, ali ima zidova, vazduha, pa i prostora.
Shvatas li gde pojam "nista" ima vazenja? Samo kada se radi o ocekivanju necega i nenalazenja tog necega tamo gde ga ocekujemo...medjutim, uvek tamo ima neceg drugog a niakda nekog "nista".
Isto vazi i za pitanje kraja naseg zivota. Mozemo u takvim spekulacijama poceti da nabrajamo cega tamo nema. Mozemo reci tada nema za nas ovog neba, ove trave koju vidimo, ovog drveta, i tako redom. Ali u svom tom nabrajanju imamo posla samo sa zamenama i nikada necemo doci do "nista" bas kao u onoj sobi. Ili, ocekujemo da posle smrti vidimo drvo ali zakljucujemo da tada drveta za nas nema ALI IMA NECEG DRUGOG ! Kapiras?
To naravano vazi i za unutrasnji svet iz koga nismo ni izlazili, jer ono drvo je sastavljeno od osecaja boje, mirisa, ukusa.,,a oni su subjektivni osecaji u nasem duhu, Ne mozemo se ratosljati toga u celini i reci evo dosli smo do nista. Samo zamenjujemo, jedan osecaj drugim.

Ovo je DOKAZ, (doduse negativni) da za nas posle smrti postoji nesto. Nesto poptuno nepoznato... ali nesto. Zovemo ga "transcendentno" jer je izvan mogucnosti saznanja. O njemu ne mozemo znati nista ...(drugim mocima duha doduse naslucujemo) ali znamo da je to NESTO supstancija i da NISTA nema znacenja kao suprtonost tome. Nista je pseudopojam.

Mozes li da uvidis zabludu svih onih koji potezu pojam "nista"? Ta zabluda je opsta. Tek je Bergson uspeo da je razotkrije. A potreban je samo mali misaoni napor da se to i uvidi ...misaoni napor za koga masa ljudi nije spremna niti sposobna ..ali to ne treba biti prepreka za one koji umeju da misle.

imam relativno mladog poznanika, ni 30. mu nije, a od kad znam za njega trci po sahranama, izjavama saucesca,po grobljima na jutro posle, na tri dana, 7 dana, 40 dana... nikada mu nije tesko da ide na sahrane. a sa moj estrane, kad pogledam, ja u stvari ta desavanja izbegavam i trudim se da se tome ni ne priblizim, sve mi je to nekako stresno...
ali eto, nekima nije.
da li ste primetili da svaka smrt saa sobom nosi i odredejni miris?
ne mislim na miris samog tela, nego na miris ozaloscene porodice. sama kuca iz koje je pokojnik pocinje da, s njegovom smrcu, drugacije i nekako intenzivnije da mirise.
mozda sam i samo to umislio, a mozda je to i zbog guzve svih onih koji su dosli da izjavljuju saucesca, pa sa sobom doneli svoje mirise...

imam relativno mladog poznanika, ni 30. mu nije, a od kad znam za njega trci po sahranama, izjavama saucesca,po grobljima na jutro posle, na tri dana, 7 dana, 40 dana... nikada mu nije tesko da ide na sahrane. a sa moj estrane, kad pogledam, ja u stvari ta desavanja izbegavam i trudim se da se tome ni ne priblizim, sve mi je to nekako stresno...
ali eto, nekima nije.
da li ste primetili da svaka smrt saa sobom nosi i odredejni miris?
ne mislim na miris samog tela, nego na miris ozaloscene porodice. sama kuca iz koje je pokojnik pocinje da, s njegovom smrcu, drugacije i nekako intenzivnije da mirise.
mozda sam i samo to umislio, a mozda je to i zbog guzve svih onih koji su dosli da izjavljuju saucesca, pa sa sobom doneli svoje mirise...

Nisi umislio.

I ja sam primetio da ima neki poseban miris.

Nekada se cak oseti malo sladunjavo, kada vec les pocne da se raspada.

Nisi umislio.

I ja sam primetio da ima neki poseban miris.

Nekada se cak oseti malo sladunjavo, kada vec les pocne da se raspada.

nisam siguran da si me rzumeo. miris se oseca u kuci pokojnika, bez obzira na to da li je u njoj umro ili ne. postaje nekako intenzivniji, jaci i da, u pravu si da postaje sladunjav.
sta li je to?
da li je to miris duse, miris tuge, miris suza, ili sam se ja zestoko istripovao :)

Zavisi kakav je covek bio...

jos se u nasoj srednjovekovnoj knjizevnosti pominje tzv mirisno miro, koje ispustaju sveci nakon smrti. za razliku od njihovih, nasa telesa se raspadaju i smrde na trulez. redak je slucaj da neki obican smrtnik "zamirise" posle smrti, mada ni to nije iskljuceno. mislim da je jovan ducic bio mirisan i da mu se telo samo od sebe mumificiralo, a sad je l to istina ili ne, i da li je ducic u pitanju, ne znam. mozda sam i pomesao, mada. gotovo sam siguran da je ducic u pitanju.

Back