MOZGALIČICE - RAZOČARENJE - PROMENA

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

nešto od ranije na sličnu temu
http://forum.krstarica.com/entry.php/31589-RAZGOVORI-SA-ODRASLIM-KOMADOM-MENE-4

MOZGALIČICE - RAZOČARENJE - PROMENA

(misli nastale iz svačega)

Konstatacija…..treba biti realan u ocekivanjima.....i odgovor

To je jako teško zato što očekuješ samo ono što možeš i dati. To je za tebe realno. Samo to prepoznaješ i zato to očekuješ. Ko daje mnogo taj mnogo i očekuje jer je to prosto kao sistem spojenih sudova. Ko je sposoban da da malo, malo i očekuje.

I kada se, kod ljudi sa kojima imamo neki odnos, bilo kakav ali blizak, ozbiljan, očekivano ne obistini, a do tad je postojalo, već se umesto njega, pojavi nešto sasvim drugo, nešto što mi ne prepoznajemo kao deo sebe i svoje karakterne suštine, onda dolazi do razočarenja.

Dakle, prvi uslov za razočarenje je da nam je ta osoba bliska, draga. Bliska osoba je osoba od poverenja, osoba koju poštujemo, koju volimo na bilo koji način od mnoštva načina pojedinačne ljubavi, sa kojom se razumemo po nekim pitanjima, imamo slična interesovanja itd, i sa kojom nismo, upravo zbog te istovetnosti koja se medjusobno prepoznavala, imali problema, te se upravo zbog prepoznavanja istovetnosti taj osećaj bliskosti i poverenja javio.
Drugi uslov je da osoba učini nešto što nikako ne prepoznaješ kao deo sebe, tj. kao deo dotadašnje identičnosti, nešto što sve u tebi buni ili izaziva strah, odbojnost, odvratnost, ljutnju, ili te pak direktno vredja. Dakle, u pitanju je karakterna osobina koju do tada nismo upoznali. Ta karakterna osobina se može manifestovati kao delo bez reči ili samo kao reč ( koja je takodje delo, zato što čim se izgovori ili napiše ima dejstvo dela, uzrok i posledicu) ili kao kombinovano delo i reč.
Kada se ta dva uslova ispune dobijamo razočarenje.

Očekivati manje od sebe samoga, tj. od onoga što i sami možemo dati u tom odnosu, je nemoguće ukoliko želimo da zadržimo sebe.

Zato treba pustiti tu osobu da bude ono što je pokazala, a mi da vidimo da li nam ta nova karakterno nepoznata osoba odgovara i dalje. U svakom slučaju, razočarenje u tu osobu je ubica tog odnosa i stvorenog, a i naš ubica, samo je pitanje koliko deo nas ćemo mu dozvoliti da ubije. Zašto? Zato što imamo ista prava kao i onaj ko nas je, ne pitajući nas, razočarao toliko da je to poremetilo odnos, imamo pravo da biramo da li želimo da prihvatimo tu osobu tako izmenjenu ili ne.
Treba pustiti i videti i jasno reći delom ili rečima "Ne odgovara mi više taj odnos". Ljudi inače mogu da razgovaraju samo ako govore istim jezikom.....pa onda, treba reći na jeziku koji ta osoba tada razume.

Ili sa bolom prihvatiti promenu na toj osobi (a ona nas po pravilu tera da prihvatimo tu promenu pravdajući je kao sasvim normalnu) i nastaviti dalje sa njom u sklopu dotadašnjeg odnosa, ali u tom odnosu sve manje dajemo, sve prihvatamo sa rezervom i nekom bojazni i sami se menjajući i menjajući svoj odnos prema toj osobi. Taj odnos polako umire a sa njim i deo nas biva ubijen uz veliku mogućnost za pojavu novih razočarenja, jer otvorena je Pandorina kutija....i to je uglavnom ispiranje mozga hahaha
Da li prihvatanjem ubijamo sebe?
Da

Drugi način je da kažemo „ma ok.....to je tako, nema veze...“ okrenemo se i odemo lagano. E, kod ovog odgovora razočarenje i ne postoji. Lakoća prihvatanja kaže da bliskost i poverenje nije ni postojalo.

Razočarenje se oseća samo za nečim i nekim koga smo visoko vrednovali spram svog ulaganja i karaktera, nešto i neko ko nam je bio bitan.
U svakom slučaju toga više nema

Ovo se odnosi na sve dublje i ozbiljnije vrste odnosa medju ljudima i naravno na ozbiljne i suštinske karakterne promene.

attachment.php

attachment.php

PS Dobar dančić...:D..malo tmurno i ladno al' nema veze :zbanana:

Lepo receno, mislimo isto, ali se opet nekada pitam, da li previse ocekujem, da li je normalno uopste da ocekujem.
Ako darujem, ne zelim zahvalnost, vec postovanje, a ako toga nema, malo mi je porazavajuce da sam dala deo sebe, a taj rad i trud se nije vrednovao, upravo iz razloga sto je to od srca, iskreno i bez bilo kakve kalkulacije. Onda se osecam prosto receno, osteceno :(
Zato i imam tolerancije prema ljudima, prema svemu i pokusavam da izvucem najbolje iz svega, a to ume da bude mnogo iscrpljujuce nekad, jer bude kadkad i uzalud.

Say it right;bt243308:
Lepo receno, mislimo isto, ali se opet nekada pitam, da li previse ocekujem, da li je normalno uopste da ocekujem.
Ako darujem, ne zelim zahvalnost, vec postovanje, a ako toga nema, malo mi je porazavajuce da sam dala deo sebe, a taj rad i trud se nije vrednovao, upravo iz razloga sto je to od srca, iskreno i bez bilo kakve kalkulacije. Onda se osecam prosto receno, osteceno :(
Zato i imam tolerancije prema ljudima, prema svemu i pokusavam da izvucem najbolje iz svega, a to ume da bude mnogo iscrpljujuce nekad, jer bude kadkad i uzalud.

Pitanja su za pametne i duševne ljude.
Davanje i jeste bez kalkulacije, zato i jeste raritet u današnje vreme.
Traženje odgovora je napredak u svakom smislu. Traženje nas menja na bolje samo ako dobre karakterne osobine postoje u nama.Loše karakterne osobine su isuviše lenje da traže i menjaju se. Razočarenje je ujedno i povredjenost i ozlojedjenost jer smo izigrani, prevareni.

Ne postoji univerzalan odgovor, osim ovog

zapamti jedno...sebi uvek moraš da se vratiš, jer dobar karakter je uvek dobar karakter i nema niti jedan razlog da prihvati i trpi loš.

Ne pokušavaj da izvučeš najbolje. Isuviše vremena i snage se potroši na to a bez garancija. Najbolje za svakog od nas samo dodje, a kad dodje, sva razočarenja će ti reći da je to ono što vredi da se čuva :cmok2:

kako je lijepo,Ljiljana, kad oni [to malo mogu dati
malo i traže
ali nažalost
malodavci su
mnogotražioci...tvoje riječi su odmjerene
odmjerene
i meni drage
ali pogodi me ponekad ružičastost koju im daješ
a i sama znaš da si tonirala
i previše...
...draga mi prijateljice...:heart:

faraonn;bt243345:
kako je lijepo,Ljiljana, kad oni [to malo mogu dati
malo i traže
ali nažalost
malodavci su
mnogotražioci...tvoje riječi su odmjerene
odmjerene
i meni drage
ali pogodi me ponekad ružičastost koju im daješ
a i sama znaš da si tonirala
i previše...
...draga mi prijateljice...:heart:

hahahaha malodavci su
mnogotražioci

velika je to istina
dobro čitaš
ružičasto je zbog kontrole reči
ovo je javno objavljivanje i uopštena misao
a i ja nisam tu da sudim i presudim nikome
ima ko će faraonne

o ovom blodovanom....ne znam da li sam pisala poseban tekst, Jesam sigurno u mnogo svojih tekstova misao provukla jer mi nije uopšte strana. Možda danas u pauzi napišem i na tu temu .....teško mi je da budem ružičasta u toj temi jer bukvalno ceo život sa njom živim ...pokušaću, i ako uspem da gledam sa strane, a ne odem tamo, onda zaista mogu biti zadovoljna sobom jer napredujem :zbanana:

onda zaista mogu biti zadovoljna sobom jer napredujem
banana-noel-4.gif.pagespeed.ce.3P0IJcG5aC.gif

Napredak, i to kakav :worth:

Ko se nagledao i naslušao malodavaca i mnogotražioca?
Ko za sve godine, nije slep kod očiju, nije gluv kod ušiju i najbitnije, nije tup u pameti,
a rast'o je, kako je rast'o, (mala bela ruža pokraj plota, recimo)?

Mada, mislim da ti to odavno imaš u sebi, a godine teku samo zato da bi to izašlo na povšinu u pravo vreme.

Uvek sam mislio da samo gubiš dragoceno vreme i rasipaš veoma plemenitu energiju
u knjigovodstvu, ali verovatno grešim, od sviju krakova, u svih stvorova, krila rastu najsporije.

Sad to polako postaje i vrapcima očigledno.

Dobar ti dan Ekselencijo, pardon, Generacijo!

MPMcB;bt243351:
Napredak, i to kakav :worth:

Ko se nagledao i naslušao malodavaca i mnogotražioca?
Ko za sve godine, nije slep kod očiju, nije gluv kod ušiju i najbitnije, nije tup u pameti,
a rast'o je, kako je rast'o, (mala bela ruža pokraj plota, recimo)?

Mada, mislim da ti to odavno imaš u sebi, a godine teku samo zato da bi to izašlo na povšinu u pravo vreme.

Uvek sam mislio da samo gubiš dragoceno vreme i rasipaš veoma plemenitu energiju
u knjigovodstvu, ali verovatno grešim, od sviju krakova, u svih stvorova, krila rastu najsporije.

Sad to polako postaje i vrapcima očigledno.

Dobar ti dan Ekselencijo, pardon, Generacijo!

:eek:......:rumenka:
hvala Generacijo....mislim kao i ti da moje pisanje je meni lek jer je s razlogom došlo u ovo moje vreme, a drugima....već kako ko čita. U svakom slučaju dolazećima ostaje bar čitana knjigica :lol:
evo ti :cvet: da ti ulepša dan

LJILJA MMM;bt243332:
Pitanja su za pametne i duševne ljude.
Davanje i jeste bez kalkulacije, zato i jeste raritet u današnje vreme.
Traženje odgovora je napredak u svakom smislu. Traženje nas menja na bolje samo ako dobre karakterne osobine postoje u nama.Loše karakterne osobine su isuviše lenje da traže i menjaju se. Razočarenje je ujedno i povredjenost i ozlojedjenost jer smo izigrani, prevareni.

Ne postoji univerzalan odgovor, osim ovog

zapamti jedno...sebi uvek moraš da se vratiš, jer dobar karakter je uvek dobar karakter i nema niti jedan razlog da prihvati i trpi loš.

Ne pokušavaj da izvučeš najbolje. Isuviše vremena i snage se potroši na to a bez garancija. Najbolje za svakog od nas samo dodje, a kad dodje, sva razočarenja će ti reći da je to ono što vredi da se čuva :cmok2:
nisam davala da me promeni razocaranost, nekad me poljulja samo :aha:
i cekam to prepoznavanje
:cmok:
:hvala:

Say it right;bt243360:
nisam davala da me promeni razocaranost, nekad me poljulja samo :aha:
i cekam to prepoznavanje
:cmok:
:hvala:

tooooooooooooo......evo smešim se :zag: I ne treba da dozvoliš jer si karakterno prelepa i jaka. Mladost i sloboda nemaju vremena a ni razloga da tetošu razočarenja i tudj ego, mada mladosti to izgleda kao smak sveta kad se desi, što ne znači da su razočarenje poštedjeni, ali znači da moraju svoje šanse da isprobavaju ;) pa kad naidje prava....onda znaju :lol:
Kasnije, mnogi ljudi, na razne načine vezani za svoja razočarenja, moraju naći moduse da sa njima žive i ne potonu, ali, njima rukovodi interes. U osnovi to je ok, ali samo oni znaju koliko je to ok, jer sve ima svoju cenu.

...znaš šta,
Ljiljana
kad te budem sreo
jednog dana
zagrlit' ću te
i tako dva sata puštati neću
jer ti uvijek potisnute misli adolescentne
glavom šeću
i ako po pravilu nemaju razloga
potisnute biti
uspjela si
puno toga sebi objelodaniti
ostvariti i gajiti
i gajiš
ali samo
da ne zaboraviš
kad ponekad tvoji šerovi
ograde provale
kao Nijagara
do Abisinije se
ne,-zaustave...

faraonn;bt243363:
...znaš šta,
Ljiljana
kad te budem sreo
jednog dana
zagrlit' ću te
i tako dva sata puštati neću
jer ti uvijek potisnute misli adolescentne
glavom šeću
i ako po pravilu nemaju razloga
potisnute biti
uspjela si
puno toga sebi objelodaniti
ostvariti i gajiti
i gajiš
ali samo
da ne zaboraviš
kad ponekad tvoji šerovi
ograde provale
kao Nijagara
do Abisinije se
ne,-zaustave...

:zcepanje:
dva sata :eek:
a će me pustiš na kratko da po malko uFatim vazduK? ;):zcepanje:

hahahahaahaha e nisam mogla odoleti :manikir:
ne zameri prijatelju na šali....a znam da nećeš :cmok2:

skuvala sam kafu..idem da pokušam da pišem....ne znam da li ću uspeti

Poslednja izmena:
LJILJA MMM;bt243362:
tooooooooooooo......evo smešim se :zag: I ne treba da dozvoliš jer si karakterno prelepa i jaka. Mladost i sloboda nemaju vremena a ni razloga da tetošu razočarenja i tudj ego, mada mladosti to izgleda kao smak sveta kad se desi, što ne znači da su razočarenje poštedjeni, ali znači da moraju svoje šanse da isprobavaju ;) pa kad naidje prava....onda znaju :lol:
Kasnije, mnogi ljudi, na razne načine vezani za svoja razočarenja, moraju naći moduse da sa njima žive i ne potonu, ali, njima rukovodi interes. U osnovi to je ok, ali samo oni znaju koliko je to ok, jer sve ima svoju cenu.
ovo boldovano ne razumem najbolje

Back