Mozgalice, logičke zagonetke, glavolomke, teški zadaci...

pa napiso sam ti već gde je problem :D

Problem je što izraz "duplo manje", nema smisla u ovom slučaju. Nama je u glavi jasno da temperatua uvek može biti duplo manja, jer je temperatura mera toplote koja u fizičkom smislu ne može da bude negativna. Ipak iz praktičnih razloga koristi se Celzijusova skala koja ima negativne vrednosti ikao one fizički nemaju smisao. Kao što je rekao kolega, kada se upotrebljava osnovna temperaturna jedinica,, tj. Kelvin, problem nestaje jer ona ne dozvoljava negativnu termičku energiju, u skladu sa zakonima termodinamike.

Duplo hladnije ovde može da se odnosi samo na naš subjektivni osećaj hladnoće.

Problem je što izraz "duplo manje", nema smisla u ovom slučaju. Nama je u glavi jasno da temperatua uvek može biti duplo manja, jer je temperatura mera toplote koja u fizičkom smislu ne može da bude negativna. Ipak iz praktičnih razloga koristi se Celzijusova skala koja ima negativne vrednosti ikao one fizički nemaju smisao. Kao što je rekao kolega, kada se upotrebljava osnovna temperaturna jedinica,, tj. Kelvin, problem nestaje jer ona ne dozvoljava negativnu termičku energiju, u skladu sa zakonima termodinamike.

Duplo hladnije ovde može da se odnosi samo na naš subjektivni osećaj hladnoće.

drago mi je što sam ja došao do istog zaključka ranije kao ti sad, znači da mislim dobro :D
nego sam hteo da vidim ima li nekog drugog rešenja :D

evo jednog veoma teskog problema ( po mojoj subjektivnoj proceni :)) iako deluje veoma lako>http://www.varljiv.org/a/uzmi-ili-ostavi Nadam se da nije bilo do sada.

Zadrži ili zamjeni

uzmi-ili-ostavi.jpg

Prije nekog vremena na televiziji se emitirala nagradna igra zvana Uzmi ili ostavi. Natjecatelj u toj igri je redom otvarao kutije i otkrivao nagrade koje neće dobiti, pokušavajući procjeniti koliko vrijedi nagrada u njegovoj kutiji.
Zamislite da igrate sličnu igru, i da su osim vaše (nazovimo je kutijom K) neotvorene ostale još samo dvije kutije: X i Y. U jednoj od njih se krije milijun kuna, a u preostale dvije se nalazi po jedan šipak. Postoji jednaka vjerojatnost da je milijun kuna u bilo kojoj od tri preostale kutije.
Pravila ove naše igre su nešto drugačija, jer ovdje voditelj zna u kojoj kutiji se nalazi milijun. Od dvije preostale kutije, on sada mora otvoriti jednu u kojoj zna da nije milijun, ili X ili Y. Nakon što se publika uvjerila da je u njoj šipak, voditelj vam se obrati sa posljednjim pitanjem:
boxes.png
Ostala mi je još samo jedna neotvorena kutija, uz ovu koju vi držite. Prije nego što otvorimo vašu kutiju, nudim vam priliku da se predomislite. Da li se želite zamjeniti?
Onda? Želite li se zamjeniti? Što vam daje veću mogućnost osvajanja milijun kuna?
zadržati kutiju zamijeniti kutije svejedno je

evo jednog veoma teskog problema ( po mojoj subjektivnoj proceni :)) iako deluje veoma lako>http://www.varljiv.org/a/uzmi-ili-ostavi Nadam se da nije bilo do sada.

Zadrži ili zamjeni

Да, ово је један изузетно леп проблем, мада се већ може сматрати "класиком"! У сваком случају, завређује ангажовање малих сивих ћелија!

Ima i ona šaljiva logička:

Negde na moru potonuo je brod i spasao se samo jedan jedini moreplovac. Nekako je doplivao do obale malog ostrva i iscrpljen zaspao na plaži. Kada se probudio imao je šta da vidi. Bio je zarobljen od strane plemena žena ratnica. Vezale su ga za stub i rekle mu da one sve suvišne muškarce na ostrvu ubijaju bez pogovora. Ipak pošto je stranac, može da odabere jednu želju koju će mu ispuniti pre smrti. Onda sau ga ostavile da razmišlja do naveče.

Kada je pao mrak, sve je bilo spremno za njegovo pogubljenje. Pitale su ga šta je smislio i on im je saopštio želju. Nakon toga ni jedna amazonka više nije želela da ga ubije.

Šta je moreplovac poželeo?

Ako moze ja bi fizicarima postavio jedan zadatak iz svakodnevnog zivota :)
Pre par meseci sam primetio jednu zanimljuvost dok sam prao sudove. Naime dok sam prao jedan velik lonac (ima oko 20 litara) punio sam ga vodom i kad je skoro bio pun, voda je pocela da kruzi u loncu oko mlaza vode sto ju je punio, nesto kao vrtlog, cak i kad se lonac prepunio vode i kad je pocela da se preliva isto se desavalo. Isto se desilo jos par puta dok sam ga prao, voda jednostavno kruzi u njemu. Inace, kad perem neke druge sudove i malo manje lonce (recimo one gde se kuha supa, cirka 10 litri, tako nesto se ne desava bilo da je mlaz vode na maksimimu ili slabiji dok na ovom bilo koja da je brzina mlaza, vrtlog se javi. . . Pa me sad zanima kao ko od fizicara moze da mi objasni zasto voda kruzi u loncu. Ako je od neke pomoci u loncu su se kuvale punjene tikvice sa sosom od paradajza (bez soli), sa malo minta i malo maslinovog ulja :lol:

Ako moze ja bi fizicarima postavio jedan zadatak iz svakodnevnog zivota :)
Pre par meseci sam primetio jednu zanimljuvost dok sam prao sudove. Naime dok sam prao jedan velik lonac (ima oko 20 litara) punio sam ga vodom i kad je skoro bio pun, voda je pocela da kruzi u loncu oko mlaza vode sto ju je punio, nesto kao vrtlog, cak i kad se lonac prepunio vode i kad je pocela da se preliva isto se desavalo. Isto se desilo jos par puta dok sam ga prao, voda jednostavno kruzi u njemu. Inace, kad perem neke druge sudove i malo manje lonce (recimo one gde se kuha supa, cirka 10 litri, tako nesto se ne desava bilo da je mlaz vode na maksimimu ili slabiji dok na ovom bilo koja da je brzina mlaza, vrtlog se javi. . . Pa me sad zanima kao ko od fizicara moze da mi objasni zasto voda kruzi u loncu. Ako je od neke pomoci u loncu su se kuvale punjene tikvice sa sosom od paradajza (bez soli), sa malo minta i malo maslinovog ulja :lol:
To mora da je božije delo :)
Inače čisto da znaš na severnoj polulopti će da kruži u jednom pravcu, a ako to probaš na južnoj polulopti, onda će da kruži u drugom pravcu

Znam za to kruzanje kad si na severnoj i juznoj hemisferi, gledao sam tu epizodu Simpsonovih :lol: Ali ovo mi je zanimljivo iz prostog razloga sto kad imas neki manji sud tako nesto se nece desiti a i koliko me secanje sluzi ni kadu kad punis (koji mozemo posmatrati kao veliki sud) tako nesto se ne desava. Jer voda kad dodje do suda onda sve bude kao vodopad i ne vidis gde se tacno krece, dok je ovde bas suprotno, voda skroz glatko ulazi u sud, bas u centar tog vira i nimalo ne lici na vodopad. Pa me je zanimalo kako i zasto :)

Back