Može li vaš racio da pobedi želju, trenutak strasti

Kad se lomis, nema nista od toga. Prilazak nije stvar racija jer je sve iracionalno oko toga, vec je stvar egzistencije. Ako ne pridjes, to oklevanje se gradi u tebi u vidu frusta. To kasnije predje u anksioznost. Ono sto ne ide na ruku tom instiktu je sto zivimo u drustvu gde prodjes pored stotine ili hiljade ljudi svakodnevno. Takodje sva mesta gde se prilazi su neprirodna, zajedno sa tim soc pritiskom. Bolje je ne gledati oko sebe i ne primecivati toliko ljudi ako nisi u fazi da se upoznajes.

Mislim, postoji gradacija motiva. Želja nije isto što i namera.
Ja mogu da želim jedno, ali iz nekih razloga nameravam da uradim drugačije.
Želja je bazični motiv.
Gde si to videla,u kojoj rečenici🤔
pa jedan deo tebe kaže jedno, drugi deo drugi. A ti nisi napravio nameru od svega toga, već posmatraš želju i posmatraš svoj STAV, stav tvog mozga. Ali nisi ti tvoj racio, kao što nisi ti ni tvoja želja, ti si i jendo i drugo. Znači nisi doneo odluku, nemaš još uvek plan i nameru šta i kako.

Mislim, postoji gradacija motiva. Želja nije isto što i namera.
Ja mogu da želim jedno, ali iz nekih razloga nameravam da uradim drugačije.
Želja je bazični motiv.

pa jedan deo tebe kaže jedno, drugi deo drugi. A ti nisi napravio nameru od svega toga, već posmatraš želju i posmatraš svoj STAV, stav tvog mozga. Ali nisi ti tvoj racio, kao što nisi ti ni tvoja želja, ti si i jendo i drugo. Znači nisi doneo odluku, nemaš još uvek plan i nameru šta i kako.
Zar nije mudrost da uvek baciš sve na vagu,plus i minus,razmisliš o željama,mogućnostima pa onda doneseš odluku,zašto je to mana,znak slabosti ili nemanje znanja šta želiš ili ne želiš,zar to nije mudrost.
Želja i racio nemaju skoro nikada znak jednakosti izmedju.

Zar nije mudrost da uvek baciš sve na vagu,plus i minus,razmisliš o željama,mogućnostima pa onda doneseš odluku,zašto je to mana,znak slabosti ili nemanje znanja šta želiš ili ne želiš,zar to nije mudrost.
pa ja nisam ni napisala da to nije mudro. vec si se ti u svojim postovima izjasnio da si TI = racio, jer si rekao "ja znam" sta hocu, znas sta je moralno. A posle kažeš "baš me briga za to", znači pričaš sam sa sobom, što je normalno, to se zove konflikt.
Želja i racio nemaju skoro nikada znak jednakosti izmedju.
Hm, ali na tome se radi. Zrelost čoveka je da ta dva približava...
Nekada popusti jedan, nekada drugi, pa se prate i međusobno uvažavaju. Ukoliko se ne uvažavaju nastaje kuršlus. To je cela priča od pre 100 godina iz psihoanalize o Idu i Superegu, prvi su naže želje, drugi su naše vrednosti, a ego jadan između toga se troši. Bitno je da se mnogo ne potroši, tj da sve to ne traje dugo.

Temu sam postavio namerno na Lj i S da bih izbegao filozofiju i akcenat dao na racio i strast.
Voditi ljubav sa sestrom bivše devojke,sa bivšom devojkom svoga druga,sa dosta mladjom devojkom,voditi ljubav sa dobrom drugarucom,strast bukti a razum kaže drugo.
Mnogo takvih sitacija je bilo,nebitno šta sam učinio ili nisam,samo pitam,kako se boriti sa tim.

Temu sam postavio namerno na Lj i S da bih izbegao filozofiju i akcenat dao na racio i strast.
Voditi ljubav sa sestrom bivše devojke,sa bivšom devojkom svoga druga,sa dosta mladjom devojkom,voditi ljubav sa dobrom drugarucom,strast bukti a razum kaže drugo.
Mnogo takvih sitacija je bilo,nebitno šta sam učinio ili nisam,samo pitam,kako se boriti sa tim.
Ne radi se o filozofiji, već o psihologiji. Naš Id, naše bazične želje to je Eros u nama. Seksualna želja i erotska su među najjačim pokretačima. Znači, sex je jedna od glavnih tema psihoanalize. Pa je način rešavanja, tj borbe sa tim univerzalno pitanje. Tu bi trebalo izvagati vrednosti, porazmisliti o njima. Sestra bivše devojke, bivša devojka druga, dosta mlađa devojka, dobra drugarica.. zašto postoji NE kod tebe u tim slučajevima. Da li je to NE neki moral koji je spoljašnji pa se zapatilo kod tebe ili to je nešto stvarno tvoje, misliš da to nikako ne treba raditi. U svim ovim slučajevima glupo je da ja kažem šta mislim, ali to nisu tako strašne situacije. Mnogo bi teža bila rođena sestra, roditelj i slično. Tu već čovek zna, trebalo bi.

To ne u meni je karakter,poštovanje,nešto što nas odvaja od životinjskog sveta,pravi razliku.
Pomenula si sestru,familiju a zašto nemati i dilemu za ovo o čemu ja pisah,sestra bivše devojke,ženina sestra,gde je tu granica,gde treba racio da pobedi
Shcatam da je sve to deo filozofskog pitanja ali ne volim tu vrstu literature,mislim da je ona opasnija po nas nego iskustvo,praksa,tradicija iznedrena kroz ustoriju.

Bravo,to i jeste tema,racio ili strast a ona mlada,pohotna.
Paa,.. nisam hteo da pomenem i učenice,... koje umeju da se provokativno obuku, da od očiju pa nadole bude sve izazovno,.. kao muškarcu da, ali kao starijem ne.
Nego:
Problem je da ja znam šta hoću,znam da je greh,zabranjeno voće ali briga me,ja to hoću uprkos razumu koji daje uzbunu.
To bi se moglo podvesti i pod neiživljenost,.. neostvarenost,.. ima dosta slučajeve da su kolege podlegli čarima mladosti,.. ali oni nisu bili ostvareni,.. ja ih nazivam luzerima jer im se ni te afere nisu dobro završile.
Razum,.. pa strasti, ako je ostalo mesta za to .

To ne u meni je karakter,poštovanje,nešto što nas odvaja od životinjskog sveta,pravi razliku.
blabla, dakle to govori tvoja savest, plus si načuo da ne treba da budemo kao životinje.
Pomenula si sestru,familiju a zašto nemati i dilemu za ovo o čemu ja pisah,sestra bivše devojke,ženina sestra,gde je tu granica,gde treba racio da pobedi
pa ne znam, recimo vernici imju svete knjige koje im kažu od kog kolena rođake mogu? ;)
Ženina sestra ne može biti isto kao sestra bivše devojke, sam čovek treba da vidi šta će mu biti problem nakon takvog sexa.

blabla, dakle to govori tvoja savest, plus si načuo da ne treba da budemo kao životinje.
šta je tu blabla ?
pa ne znam, recimo vernici imju svete knjige koje im kažu od kog kolena rođake mogu? ;)
a tek popovi i sveštenici,.. ti to nas ovde zamajavaš?
Ženina sestra ne može biti isto kao sestra bivše devojke, sam čovek treba da vidi šta će mu biti problem nakon takvog sexa.
ali se nada u sreću i u svoju pamet,.. tako da bi to podrazumevalo više karakter, a ne kalkulaciju

O tome jedino i treba voditi računa, o posledicama.
.. od karaktera ni K
:)

šta je tu blabla ?
blabla je sve što nije deo nas nego smo čuli i pročitali da tako treba. To je onda negde plitko u našoj ličnosti i nema snagu da prevlada želju, posebno seksualnu.
a tek popovi i sveštenici,.. ti to nas ovde zamajavaš?
oni imaju takođe svoje probleme i o tome pričaju sa ispovednicima. Njihovi problemi su specifični, pa i nije za ovaj potforum.
ali se nada u sreću i u svoju pamet,.. tako da bi to podrazumevalo više karakter, a ne kalkulaciju
Trebalo bi veruj mi i kalkulaciju. Jer će ona da odnese prevagu. Sve snage i sredstva treba usmeriti da se nešto ne desi ako to ne želiš.

blabla je sve što nije deo nas nego smo čuli i pročitali da tako treba. To je onda negde plitko u našoj ličnosti i nema snagu da prevlada želju, posebno seksualnu.
Ono što je za tebe blabla, za mene nije jer sam doneo svoj stav,.. princip,.. zakon, svoj zakon.
oni imaju takođe svoje probleme i o tome pričaju sa ispovednicima. Njihovi problemi su specifični, pa i nije za ovaj potforum.
pa ti si pomenula religiju, prva, a ne ja,.. sad izvrdavaš.
Trebalo bi veruj mi i kalkulaciju. Jer će ona da odnese prevagu. Sve snage i sredstva treba usmeriti da se nešto ne desi ako to ne želiš.
Ako nema investicija, ne treba ni kalkulacija.

Back