Moze li se zatvorenik vratiti u drustvo kao normalna i produktivna osoba?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Moze li se osoba koja je bila u zatvoru vratiti u drustvo kao normalna, naravno podrazumeva se da je svesno i svojevoljno izvrsila zlocin.

Neko ko krade, moze li se posle 2-3 godina robije vratiti u drustvo a da se ne vrati starom zanatu?
Neko ko siluje, moze li se posle 3-6 godina vratiti u drustvo a da opet ne pocini isti zlocin?
Neko ko ubije, moze li se posle 5-8 godina vratiti u drustvo a da ne pocini isti zlocin?

Zasto ljudi koji se vrate iz zatvora ponovo pocine isti zlocin? Sta ih tera na to?
Ne znam koji broj ljudi pocini ponovo zlocin, ali zarad diskusije hajde da kazemo da 50% njih ponovo zavrsi u zatvoru.

Kako nekog ko je ubio, naneo bol drugom ljudskom bicu pustiti na slobodu uz "ok slobodan si, vrati se normalnom zivotu"? Jesmo li zaista toliko naivni?
Postoji li neka psihicka procena zatvorenika pre pustanja (a budite sigurni da ce svako od njih lagati i manipulisati) samo da izadje na slobodu?

Mogu li se zatvorenici i zlocinci "reprogramirati" i vratiti u drustvo kao normalni ljudi ili ih vracamo iste kao sto smo ih i postali?
Zasto ih onda vracamo u drustvo ako su podjednako opasni?

Vraćaju se kriminalu jer ih okolina odbacuje.Trenutno je teško naći posao i čistog dosijea,zamisli onda kako je njima...A od nečega se mora živeti.Postoje ljudi koji su nakon buvare postali uspešni ali mahom su se bavili umetnošću ili sličnim profesijama koje ne zavise od mesta i zakona.
Ne krivim poslodavce zbog toga,ja prvi ne bih zaposlio osobu koja u dosijeu ima npr.krađe/silovanja/hemiju.Za razliku od tih prekršaja-ubistvo,utaja poreza ili trava su veoma diskutabilne teme o kojima moraš detaljno porazgovarati sa okrivljenim pre nego što imperatorski ispružiš palac na gore ili dole.

šta znam
u teoriji čovek uvek može da počne ispočetka
izgradi nov život
teko to može i u praksi
al uglavnom su ljudi robovi svojih navika i strasti
jednom kad predjes liniju
koji je to razlog koji će te povući nazad?
uglavnom se ne pojavi...

- - - - - - - - - -

ja prvi ne bih zaposlio osobu koja u dosijeu ima npr.krađe/silovanja/hemiju.Za razliku od tih prekršaja-ubistvo,utaja poreza ili trava su veoma diskutabilne teme

:)) kao i uvek kriterijumi su toliko individualni i šetajući da je suludo očekivati bilo kakvu pravilnost

Moze li se osoba koja je bila u zatvoru vratiti u drustvo kao normalna, naravno podrazumeva se da je svesno i svojevoljno izvrsila zlocin.

Neko ko krade, moze li se posle 2-3 godina robije vratiti u drustvo a da se ne vrati starom zanatu?
Neko ko siluje, moze li se posle 3-6 godina vratiti u drustvo a da opet ne pocini isti zlocin?
Neko ko ubije, moze li se posle 5-8 godina vratiti u drustvo a da ne pocini isti zlocin?

Zasto ljudi koji se vrate iz zatvora ponovo pocine isti zlocin? Sta ih tera na to?
Ne znam koji broj ljudi pocini ponovo zlocin, ali zarad diskusije hajde da kazemo da 50% njih ponovo zavrsi u zatvoru.

Kako nekog ko je ubio, naneo bol drugom ljudskom bicu pustiti na slobodu uz "ok slobodan si, vrati se normalnom zivotu"? Jesmo li zaista toliko naivni?
Postoji li neka psihicka procena zatvorenika pre pustanja (a budite sigurni da ce svako od njih lagati i manipulisati) samo da izadje na slobodu?

Mogu li se zatvorenici i zlocinci "reprogramirati" i vratiti u drustvo kao normalni ljudi ili ih vracamo iste kao sto smo ih i postali?
Naravno da moze. Poenta zatvora nije da osoba postane normalna, nego da odsluzi kaznu za delo. Obavezno savetovaliste i terapije unutar zatvora su tu da pociniocu pomognu oko problema. A problem imaju, posto normalan, zdrav covek, ne moze da ubije i siluje... Ne znam kakva je situacija u srpskim zatovrima ali uredjene zemlje imaju obavezne psihologe.
Psihicka procena se vrsi pre i u slucaju prevremenog pustanja. Naravno da se moze slagati, ali nije samo njegova rec koja odlucuje da li se on popravio, gleda se celokupan boravak u zatvoru, odnosno kako se ponasao u zatvoru, kod psihologa, da li je imao neki hobi, koliko je i koje knjige uzimao itd itd itd.

Obicno se kriminalci zapostave pa nije ni cudo sto se mnogi vrate kriminalu. Ljudi ne shvataju da veoma mali procenat npr. ubica, ubija zato sto mu je cef. Vecina ima neki psihicki problem, neko mozda nema nesto tesko, samo problem sa kontrolom besa pa ubije coveka u afektu itd itd.

Ne verujem da se opamete kad izadju. Udje to u krv.
Plus sto neko rece, nema posla nisa cistim dosijeom..
Imam slucaj u porodici. Nema sanse taj da se opameti, iako je kuci ostavio dvoje dece..
Tek kad izadje, nece ga niko zaposliti..skolu nije zavrsio... A deca ga cekaju da im pruzi nesto..
A on nece imati kako da zaradi osim da se vrati starom zanatu.
Na stranu to sto je krao, manje bitno. Nego sto je istraumirao devojcice 14-19god... Ko zna kakve posledice je ostavio na njih.

A i on ima zensko mu raste.. Izacice tata za 3 godine.. Za jedno krivicno delo.. Ima ih par, skoro smp saznali.

Ja bih se zadržala na poslednjem pitanju - vraćamo ih u društvo onda kada im istekne kazna, jer su u zatvoru završili zbog kazne, a ne zbog prevaspitavanja i reprogramiranja.
E sad, pretpostavljam da u zatvoru prolaze i kroz neki vid resocijalizacije, ali ona nije primarna, niti se proverava prilikom puštanja na slobodu, osim kod možda dobrog vladanja i ranijeg otpusta. No, ako zatvorenik izdrži kaznu do kraja, on se otpušta po sili zakona onog momenta kada odsluži kaznu.

I to je sasvim ok, koliko god da se u praksi pokazalo da ima povratnika među izvršiocima krivičnih dela.
U suprotnom, kada bi neko testirao njihovu ličnost, mentalni sklop, stepen socijalizacije i spremnost na potencijalno izvršenje budućih krivičnih dela, imali bismo sličnu situaciju opisanu kao u onom filmu sa Tomom Kruzom, gde nevine ljude (u ovom slučaju ljude koji su svoju kaznu propisno odslužili) drže u zatvoru jer je tamo neki program ili test pokazao sa 87,62% da će oni u naredne 2 godine ponovo izvršiti krivično delo.

Druga stvar je kada je izvršiocu izrečena mera obaveznog lečenja u zatvorenoj ustanovi - u tom slučaju, naravno da se ne puštaju kući dok doktori ne daju napismeno da su ovi mentalno zdravi, odnosno izlečeni.

Ne verujem da se opamete kad izadju. Udje to u krv.
Plus sto neko rece, nema posla nisa cistim dosijeom..
Imam slucaj u porodici. Nema sanse taj da se opameti, iako je kuci ostavio dvoje dece..
Tek kad izadje, nece ga niko zaposliti..skolu nije zavrsio... A deca ga cekaju da im pruzi nesto..
A on nece imati kako da zaradi osim da se vrati starom zanatu.
Na stranu to sto je krao, manje bitno. Nego sto je istraumirao devojcice 14-19god... Ko zna kakve posledice je ostavio na njih.

A i on ima zensko mu raste.. Izacice tata za 3 godine.. Za jedno krivicno delo.. Ima ih par, skoro smp saznali.
vidis tako ruzno zvuci za sirotinju a ovi sto pokrase milijarde na njih se deca ponose,eee

Veliki procenat povratnika govori da je proces "reprogramiranja" traljav i da nije u prvom planu.
A šta je u prvom planu?
Naravno:"Država sebe zakonima štiti"

Sva ova šarada oko zatvora je samo fingiranje vlasti da štiti građane-zbog povratnika bi svi zatvori postali kao nekad
Turski:jednom u zatvor -nikad na slobodu! ("Prokleta avlija"piše o tom )
Skandinavske zemlje imaju najbolji sistem uslovne slobode u kojoj menjaju životni put osuđenika...
Neprimenljivo na naše krimose narednih bar 50 godina...Ovoj državi tj. pravosuđu nije interes da ima
što manje kriminalaca,naprotiv,blaga kaznena politika govori u prilog tome da ih država rado produkuje!
Tako lakše kontroliše politićke prilike kad vladaju strah i užas!:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ne mislim da čovek izlazi iz zatvora kao “normalan” ("normalniji"?), čak i ako je pre toga bio normalan. Zatvor je nužno i ružno mesto, za koje važi pravilo: nije teška robija zbog robije, nego zbog robijaša. Konkretnije: zatvorenici imaju svoja pravila, surova, i neko, ko je u zatvor otišao zbog relativno benigne stvari, može da doživi traume posle kojih više nikada neće biti sasvim “normalan”.
Iako je, deklarativno, zatvor i institucija za prevaspitavanje, on je prevashodno mesto u koje se ide po KAZNI, odnosno postoji da bi zakon izvršio odmazdu nad nekim ko ga je prekršio – I to mu je osnovna namena. Od profila kažnjenika i vrste zločina zavisi da li će se uspešno “resocijalizovati” i “prevaspitati”. Od sve tri kategorije (lopov, silovatelj, ubica), najmanje šanse da bude “prevaspitan” ima silovatelj. Osim toga, ubice možemo podeliti u kategorije (iz nehata, s predumišljajem), tako da i stepen rehabilitacije zavisi od vrste i motiva zločina, što dalje upućuje i na psihološki profil zločinca I njegove šanse da se promeni.
“Resocijalizacija” ume da bude naizgled odlično sprovedena ako je (bivši) osuđenik sociopata. Samo naizgled.

Sada se govori o novoj vrsti rehabilitacije zatvorenika. Radi se o futurističkom pristupu rehabilitaciji koji zastupa filozofkinja Rebeka Rouč. Uz pomoć psihoaktivne droge i kontrole uma zatvorenike bi uverili kako su u zatvoru proveli 1000 godina, iako su možda zatvoreni tek nekoliko sati.

Jako komplikovana tema.
Ako su odmalena tako naučeni da vrše nasilje nad žrtvom, kasnije kad odrastu e tu 'staro stablo ne može da savija', tu nema pomoći i nadanja, to ti je kao droga, takav im je mozak i tačka. Ako se pokaje u srcu i spreman da obnovi sebe, a to je jako jako retko.

A ovo drugo, odrasli ljudi koji su lepo vaspitani, dobri i fini, a situacija negde pukne, u samodbrani ispadne kriv, i mora da bude kriv po zakonu a to je da ebeš zakon, boriš se za svoj život, mora se...a opet u društvu je kriv. :roll: Takvim ljudima je najteže jer nisu mogli da biraju izbor i osećaju deo krivice.

Najgori su oni koje je neko "smestio" u zatvor.. Mislim na prijavio za zlostavljanje, kradju itt.. I ako se zainate, cekace ako treba godinama samo da se osvete i vrate.. Zato mnoge samohrane majke ne prijavljuju na primer oca za neplacanje alimentacije(sto je smesno u odnosu kakvih sve zlocina ima)...
Jer on ce blagovremeno izaci iz zatvora.. i ona je sebi stvorila neprijatelja za zivot..

Može,ja sam bio UŽAS,pa sam nakon 20 godina shvatio da je nešto trulo u sistemu,....,šalim se,nebitno je to da li si zatvoren ili ne,bitan je proces reprogramiranja kao što reče Dragoljub69.Međutim,potpuno je tačna tvrdnja da treba "očistiti svet",jer ako nisi u moćnost da reprogramiraš nekoga uvek postoji...već znate šta,a to je već za teže slučajeve!

- - - - - - - - - -

A sad ozbiljno, ako je baja visokog kalibra koji je u zatvoru bio zbog utaje poreza,prodaje droge i slicno (tipa Saric, Miskovic, Djuric) onda naravno da moze da bude opet primljen u drustvo, ali ako je to neko ko je ubio zenu, silovao dete i slicno- sigurno ne
Oprosti se sve,ali uvek postoji kazna nad kaznom!

moze sto ne bi mogao ako odluci.
samo sto im je povratak otezan mozda pa oni koji bi se vratili mozda nekad ne uspeju da se snadju regularno pa se vracaju kriminalu da prezive
?
ali neki i ne misle da se odviknu od kriminala
...
br od foruma sam navukla traume bespotrebno ali nikad necu vise biti ista. uzas. gledajte da vam se to ne desi
ko zatvor. sama sam kriva za ono sto sam kriva
:(

Poslednja izmena:
Secam se ovog teksta:

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/499484/DOSIJE-MONSTRUMA-Sa-20-godina-ubio-staricu-i-potom-urinirao-po-njoj

Darko Kostić ima debeli kriminalni dosije iz kojeg se vidi kakva je sve užasna zlodela ubica Ivane Podraščić počinio još kao mlađi punoletnik. Javnost je, međutim, za njega saznala tek danas, kada je otkriven najnoviji zločin - mučko silovanje i ubistvo devojčice Ivane Podraščić.

Darko Kostić: Višestruki povratnik, osuđivan za razbojništva i teške krađe, ali i za ubistvo starice
Kao mlađi punoletnik Kostić je osuđen na sedam godina jer je zajedno sa jednim saučesnikom 1993. ubio staricu u Beogradu, a posle zločina čak - urinirao po njoj!

Ovo je ekstremni slucaj, ali ipak su ovakvi koji se pustaju na slobodu i vracaju kriminalu.
Mene zanima, kakva je tu psihicka procena zatvorenika bila pre pustanja, ili su bili samo "pa odsluzio si svoje, neces vise sigurno".

Naivno je ako tako verujemo ovim ljudima.

Ovo nisu pshicki zdravi ljudi, a mogu li se oni reprogramirati, a ako ne, sta raditi sa takvima, jer povratak u drustvo je ogroman rizik.

Moze li se osoba koja je bila u zatvoru vratiti u drustvo kao normalna
..?

Može, ako je i otišla kao normalna
i socijalno zdrava osoba !

Ako je međutim, u zatvor otišla osoba sa društveno neprihvatljivim osobinama i ponašanjem
iz zatvora će izaći ista ta osoba
malo uglađenijih ( perfidnijih ) manira.

Da citiram jednog kriminalca :
"Da sam ja znao da žandarmerija nema pravo da hapsi posle ponoći, ja bih pucao u njih, a ne se predao !"

Dakle oni, krimosi, u zatvoru nauče kako da "upotrebljavaju" zakon, ali kako njima odgovara ! ;)

Secam se ovog teksta:

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/499484/DOSIJE-MONSTRUMA-Sa-20-godina-ubio-staricu-i-potom-urinirao-po-njoj

Ovo je ekstremni slucaj, ali ipak su ovakvi koji se pustaju na slobodu i vracaju kriminalu.
Mene zanima, kakva je tu psihicka procena zatvorenika bila pre pustanja, ili su bili samo "pa odsluzio si svoje, neces vise sigurno".

Naivno je ako tako verujemo ovim ljudima.

Ovo nisu pshicki zdravi ljudi, a mogu li se oni reprogramirati, a ako ne, sta raditi sa takvima, jer povratak u drustvo je ogroman rizik.

Ta ciganija se uvek vrati kriminalu, nema sanse da oni postanu normalni. Ako je rec o organizovanom kriminalu vecih razmera koji vrse obrazovaniji i inteligentniji ljudi, tu je naravno moguce

Back