gica
Legenda
- Poruka
- 54.803
...u količini dovoljnoj za jedno normalno domaćinstvo - frižider + šporet + bojler...
Izvinjavam se ako sam promašio pdf
hvala
hvala

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

)))

...u količini dovoljnoj za jedno normalno domaćinstvo - frižider + šporet + bojler...
hvala![]()

400kW/(30*120W)=112m[sup]2[/sup]

Moderna ali da ima recimo solarne panele za snabdevanje el energijom i eventualno jos tako nesto .
To mi je zivotna zelja 
ili moze ?400kW/(30*120W)=112m[sup]2[/sup]
1 metar kvadratni panela za 120w.Koliko je potrebno panela za jednu prosečnu potrošnju od recimo 400kW mesečno?
400kW/(30*120W)=112m[sup]2[/sup]
Snaga, energija, džuli, vati, sve se to lepo množi i deli, pretvara u kvadratne metre...Ja sam rekao da kad budem sebi pravio kucu ako Bog da i ako imam pare, napravicu eko kucu . Ali ne ona cudna da bude pravljena od gume za automobile i kartone od jajaModerna ali da ima recimo solarne panele za snabdevanje el energijom i eventualno jos tako nesto .
To mi je zivotna zelja
A imam jedno pitanje ko konstruise takve kuce ? Ne verujem da to moze obicni arhitektaili moze ?
Za pocetak pretpostavljam da umesto 400kW mislis na 400kWh.1 metar kvadratni panela za 120w.Koliko je potrebno panela za jednu prosečnu potrošnju od recimo 400kW mesečno?
Za pocetak pretpostavljam da umesto 400kW mislis na 400kWh.
Da izracunas potrebnu povrsinu potreban ti je prosecan broj suncanih sati. Po nekim, prilicno starim podacima, koje imam u Beogradu je to oko 180 sati mesecno (u decembru oko 60 a u avgustu oko 300).
onda imas 180h*120W=21,6kWh po kvadratnom metru panela mesecno ako su tacni polazni podaci. To znaci da ti treba oko 20 kvadratnih metara solarnih panela, s tim da bi leti imao visak u zimi manjak struje.
@Stiven
Invertor sluzi da jednosmernu struju pretvori u naizmenicnu.

aaaa, može li se nekako ta struja uskladištiti u akumulatoru? misim, može li se iskoristiti nekako taj letnji višak struje?
Može, u pitanju je jednosmerna struja.

)))Da.a da li veća kvadratura ploča znači i veću količinu energije?
Akumulatori služe da skladište (akumuliraju) električnu energiju, koja se ne potroši.i kakvi su ovo akumulatori upitanju? (nema u cenovniku)
Eh, sada... mnogo me pitaš. To zaista zavisi od proizvođača do proizvođača, tehnologije i kvaliteta komponenata. Isto kao i sa ostalim uređajima.i šta je od elemenata potrošno i koliki im je životni vek?
Ne zaboravi pedlje.Snaga, energija, džuli, vati, sve se to lepo množi i deli, pretvara u kvadratne metre...

Ja sam još krenuo u račun 400kW x mesec dana... a onda sam bolje pogledao šta zaista pita.Otkad domaćinstvo troši 400kW energije? Da nije možda 400kWh energije???

Svakako. Kada se razne uštede ukombinuju sa solarnim panelima (ukoliko za njih postoje uslovi) moguće je napraviti domaćinstvo koje ne samo podmiruje svoje potrebe nego prodaje struju elektrodistribuciji.Drugo, pre uvođenja solarnih panela i sličnih egzotičnih investicija, treba porazmisliti o jednostavnom poslu, a to je smanjenje postojećih troškova. Recimo solidna ušteda bi se mogla ostvariti preko "smart house" uređaja koji bi palili veće potrošače u vreme jeftine struje. Dalje, tu je pitanje toplotne izolacije, koja je možda i ključna. A materijala za izolaciju zidova ima na pretek. Jedan od novijih je presovana ovčija vuna koji se odlično pokazao. Još jedna interesantna činjenica da pored velike uštede u vremenu obična mašina za pranje sudova potroši mnogo manje vode i struje od domaćice za sudoperom.
I hajde da rezimiramo . Koliko prosecno panela (ovih najskupljih od 32.000 ) treba za jedno prosecno domacinstvo . E da, koji akumulator bi onda trebalo da se uzme i cemu sluze invertori ?![]()
Teško da će domaći arhitekta umeti da projektuje energetski efikasnu kuću koja pri tome koristi i obnovljive izvore energije.Pa arhitekta. Običan, samo da ume da radi takav posao. Nije to ni pitanje samearhitekture, koliko je pitanje materijala koji se koriste u izolaciji. A šta ćeš od uređaja da uvedeš, to tek nema veze sa arhitektom.

Teško da će domaći arhitekta umeti da projektuje energetski efikasnu kuću koja pri tome koristi i obnovljive izvore energije.![]()

Drugo, pre uvođenja solarnih panela i sličnih egzotičnih investicija, treba porazmisliti o jednostavnom poslu, a to je smanjenje postojećih troškova. Recimo solidna ušteda bi se mogla ostvariti preko "smart house" uređaja koji bi palili veće potrošače u vreme jeftine struje. Dalje, tu je pitanje toplotne izolacije, koja je možda i ključna. A materijala za izolaciju zidova ima na pretek. Jedan od novijih je presovana ovčija vuna koji se odlično pokazao. Još jedna interesantna činjenica da pored velike uštede u vremenu obična mašina za pranje sudova potroši mnogo manje vode i struje od domaćice za sudoperom.

da nisi informisan/a ,danas i deca zanaju za solarnu energiju 
i neonske sijalice da spomenemo, jesu malo skuplje ali se mnogo teže kvare i troše višestruko manje![]()
!?