Može li se i kako sunčeva energija pretvotiti u električnu?

• Začetnik teme Začetnik teme gica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
postoji li išta ružnije od onog odvratnog svijetla koje daju neonske i one vijugave sijalice :) !?
a što je najgore, za godinu ili dvije, proizvodiće se ISKLJUČIVO takve
ah

Nisu ni one sve iste. Samo treba obratiti paznju sta pise na kutiji. Na primer Osram ima one na kojima pise "Warm Comfort Light" i one su po boji svetla slicne obicnim.

postoji li išta ružnije od onog odvratnog svijetla koje daju neonske i one vijugave sijalice :) !?
a što je najgore, za godinu ili dvije, proizvodiće se ISKLJUČIVO takve
ah

Potpuno si u pravu, jer spektar koji proizvode takve sijalice ne odgovara ljudskim očima.
Uzgred, u blizini mašina koje imaju rotacione delove je zabranjeno postavljati neonke.
Inače, dosadašnje sijalice će nastaviti da se proizvode i koriste i dalje. Nedavno je jedan proizvođač u Nemačkoj dobio spor pred sudom i ima dozvolu da ih i dalje proizvodi, samo što ih je registrovao kao grejalice. :lol:

1. Potpuno si u pravu, jer spektar koji proizvode takve sijalice ne odgovara ljudskim očima.
2. Uzgred, u blizini mašina koje imaju rotacione delove je zabranjeno postavljati neonke.
3. Inače, dosadašnje sijalice će nastaviti da se proizvode i koriste i dalje. Nedavno je jedan proizvođač u Nemačkoj dobio spor pred sudom i ima dozvolu da ih i dalje proizvodi, samo što ih je registrovao kao grejalice. :lol:
1. da,slazem se, meni uzasno smetaju,a nisam razmazen
2. zasto ? :O aj objasni mi kad budes imao vremena, ne kapiram :)
3. fe no me na lno :)
odje kod nas su u momentu najvece histerije za ovim lampama iste reklamirali na nacin sto su ih predstavljali kao eko frendli, dok su za ove druge pricali da proizvode previse ugljen dioksida..a ja se nesto mislim, pa ***, sve sijalice na svijet da se skupe i upale, manje bi napravile ugljen dioksida nego jedan omanji pozar ili termoelektrana za , jedan sat ili tako nesto :)

1. da,slazem se, meni uzasno smetaju,a nisam razmazen
Uopšte nisi razmažen. Neonke objektivno smetaju velikom broju ljudi.

2. zasto ? :O aj objasni mi kad budes imao vremena, ne kapiram :)
Usled treperenja neonke može se desiti da uđe u sinhronizam sa frekvencijom obrtanja rotacionog dela mašine, pa ljudskom oku izgleda da rotacioni deo stoji nepomično, a zapravo se obrće. Na taj način mogu nastati nesreće i ozbiljne havarije.

3. fe no me na lno :)
odje kod nas su u momentu najvece histerije za ovim lampama iste reklamirali na nacin sto su ih predstavljali kao eko frendli, dok su za ove druge pricali da proizvode previse ugljen dioksida..a ja se nesto mislim, pa ***, sve sijalice na svijet da se skupe i upale, manje bi napravile ugljen dioksida nego jedan omanji pozar ili termoelektrana za , jedan sat ili tako nesto :)
Pa sad... svaka ušteda ma koliko delovala mala, na duže vreme donosi korist.
Što se tiče "eco friendly" reklamiranja, treba imati na umu da proizvodnja novih verzija sijalica više zagađuje sredinu, nego proizvodnja običnih, a i da se nikako ne smeju slomiti, jer su toksične za ljude i okolinu.
Tako da se sve svodi na kalkulaciju: koliko izgubimo na zagađenju u toku proizvodnje i u toku rešavanja otpada, toliko dobijemo na uštedi energije... i ostaje nam da se nadamo da druga cifra prevazilazi prvu. ;)

Back